Čaká nás veľký prepad zemného plynu

Spomedzi komodít sa najmenej darí aktuálne zemnému plynu. Ten si včera pripísal výraznejšiu stratu, keď cena novembrového futures kontraktu (NGX9) poklesla o približne 2,38%. Tento futures kontrakt uzatváral obchodovanie na úrovni 4,830 USD za milión britských termálnych jednotiek.


Úroveň 5 USD nepadla, počkáme si na ňu dlhšie…


Úrovne blízke dôležitej psychologickej hranici 5,000 USD za milión britských termálnych jednotiek boli ešte prednedávnom hranicou, ktorá pre zemný plyn ani zďaleka nebola na dosah. O dosiahnutí týchto úrovní sa teda ani na komoditných fórach v poslednej dobe nediskutovalo. Ešte na začiatku septembra sa dokonca špekulovalo o tom, že zemný plyn by mohol prepadnúť pod úroveň 2,000 USD. A ani nie o mesiac na to sa diskutuje už o cenách 1,5-krát vyšších. To, že sme sa k tejto úrovni na burze tak rýchlo priblížili, spôsobilo rolovanie futures kontraktov, ktoré prebehlo včera. Kontrakt s najbližším termínom exspirácie je v súčasnosti už novembrový futures kontrakt NGX9, a jeho cena bola výrazne vyššia v porovnaní s futures kontraktom októbrovým, práve preto sme sa blízko úrovne 5,000 USD za milión britských termálnych jednotiek dostali. Prelomenia tejto úrovne sme sa však nedočkali, keď NGX9 sa najvyššie obchodoval v piatok na úrovni 4,990 USD.


Deformácia trhu


Na výrazný spread medzi októbrovým a novembrovým futures kontraktom zemného plynu sme Vás upozorňovali už v priebehu minulého týždňa. Hoci sme zvyknutí na to, že v tomto časovom období sa zvyknú ceny futures kontraktov zemného plynu z dôvodu blížiacej sa vykurovacej sezóny výrazne líšiť, spread medzi nasledujúcimi futures kontraktmi vyšší ako 20% je nevídanou situáciou.


Skok rolovaním o 24%!


Následkom takto výrazného spreadu bol teda aj výrazný skok ceny zemného plynu na burze. Na nasledujúcom grafe je tento skok znázornený. Pohľadom na graf kontinuálneho kontraktu cena zemného plynu rolovaním futures kontraktov narástla o viac ako 24%! Z týchto úrovní však už poklesla o takmer 6%…


Navyše zemný plyn prudko rástol aj pred rolovaním. Od 4. septembra, kedy dosiahol dno, posilnil novembrový futures kontrakt do rolovania októbrového futures kontraktu o viac ako 66%. Hoci rast ceny s blížiacou sa vykurovacou sezónou, ktorá bude znamenať prudký nárast spotreby zemného plynu, je sčasti opodstatnený, takto výrazné posilnenie považujeme za špekuláciu a situáciu, ktorá nie je udržateľná. V najbližších dňoch by zemný plyn mal podľa nášho názoru predchádzajúce zisky výraznejšie skorigovať.


Situácia v USA je kritická


Situácia v USA je naozaj alarmujúca. Kapacity zásobníkov sú v niektorých regiónoch preplnené. V niektorých štátoch (Louisiana, Mississippi) dokonca musia zákazníci platiť penále za to, že zásobníky sú natoľko naplnené, že prekračujú stanovené limity. Takáto situácia by logicky mala viesť k znižovaniu cien zemného plynu zo strany producentov. Náš výhľad na cenu zemného plynu v najbližšom období je preto negatívny, očakávame pokles na nižšie cenové úrovne. Vylúčiť nemôžme ani pokles naspäť k úrovniam pod 4,000 USD za milión britských termálnych jednotiek. Korekcia by podľa nášho názoru mohla byť dosť výrazná…


Rekord už pravdepodobne padol…


O tom, že v tomto roku bude USA začínať vykurovaciu sezónu s najvyššími zásobami zemného plynu v histórii nepochybuje azda nikto. Stav zásob zemného plynu dosiahol k 18. septembru podľa oficiálnej štatistiky US ministerstva energetiky úroveň 3 525 mld. kubických stôp. Keďže doterajším rekordom bol stav zásob z novembra 2007, kedy boli zásoby o 20 mld. kubických stôp vyššie, nachádzame sa na dostrel tejto úrovne. K jej prekonaniu pravdepodobne už aj prišlo, potvrdiť to však musia oficiálne dáta. Očakávame, že US ministerstvo energetiky tieto správy potvrdí vo štvrtok v pravidelnej týždennej správe týkajúcej sa zmeny stavu zásob zemného plynu.


Plyn má namierené nadol…


Vysoký stav zásob je teda podľa nášho názoru jedinečnou príležitosťou špekulácie na pokles ceny zemného plynu. O tom, že niečo pravdy na týchto slovách bude, potvrdzuje aj aktuálny vývoj ceny zemného plynu na trhu. Tesne pred otvorením obchodovania na NYMEXe cena novembrového futures kontraktu (NGX9) stráca už 4%…


NG

Autor: Pavol Vejmelka, CI KOMODITY a.s.
www.cikomodity.com

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkolvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých. © CI KOMODITY a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy