Populačnej explózie sa báť nemusíme, ľudská vynaliezavosť nás všetkých nakŕmi

, humanprogress.org Foto: TASR/AP

Tom Hanks nedávno diskutoval o preľudnení v programe televízie NBC. Ako hosťa si ho pozvali kvôli propagácii novinky Inferno, čo je film o kríze spôsobenej preľudnením. Herec tvrdil, že keď nás bude v istom okamihu už príliš veľa, planéta nás nedokáže uživiť.

Nie je to nová myšlienka, už v 17. storočí sa Thomas Malthus obával, že nárast populácie vyčerpá zdroje Zeme a povedie k masovej chudobe a hladomoru. Tom Hanks len pokračuje v siahlodlhej histórii Hollywoodu, ktorý maľuje ponurý portrét budúcnosti ľudstva. Ale maltuziánstvo stále zostáva populárne aj medzi niektorými univerzitnými profesormi. Ekonóm Jeffrey Sachs, ktorý riadi Inštitút Zeme na Kolumbijskej univerzite, sa obáva, že "by sa mohlo naplniť Malthusovo prekliatie".

Napriek tomu už viac ako 200 rokov sa Malthusove obavy nenaplnili. Inovácie posunuli hlad a chudobu na rekordné minimá a výroba potravín sa vyšplhala na nové maximá, pretože farmári našli nové spôsoby, ako vyrábať stále viac potravín v prepočte na hektár. Podľa údajov OSN sa množstvo pôdy určenej pre poľnohospodárstvo globálne nezmenilo od začiatku 90 – tych rokov minulého storočia. Po predchádzajúcom trende rozširovania poľnohospodárskej pôdy na prelome nového tisícročia, sa naopak využívanie pozemkov pre poľnohospodárstvo mierne znížilo. V roku v roku 2013 bolo približne o 26 miliónov hektárov poľnohospodárskej pôdy menej ako v roku 2000. Aj keď došlo k takémuto zníženiu, bolo to bok po boku dramatického poklesu svetového hladu. Podarilo sa nám znížiť hlad, pretože poľnohospodárska produktivita vzrástla  a hektárové výnosy sa zvýšili. Iowan Norman Borlaug sa považuje za priekopníka vo vývoji hybridných plodín pomocou selektívneho kríženia rastlín, ktoré získali určité požadované vlastnosti. V prípade pšenice sa vyšľachtili rastliny s kratšími stonkami. Táto technológia prispela k zvýšeniu globálnej produkcii obilnín medzi rokmi 1950 a 1992 o neuveriteľných 170 percent.

Dokonca aj profesor Sachs uznáva, že v prípade "že nám technológie umožnia ušetriť prírodný kapitál", potom dokážeme odvrátiť Malthusianovu katastrofu. Nie všetci akademici sú pesimistickí ako profesor Sachs. Rastie počet "ecomodernistov", ktorí veria, že ľudská vynaliezavosť môže pomôcť našej planéte. The New York Times pripustil minulý rok, že Zem ani nemusí čeliť problému preľudnenia.

Vedec z oblasti životného prostredia, poradný člen predstavenstva Jesse Ausubela, ktorý pomáhal zakladať prvú konferenciu o zmene klímy v Ženeve v roku 1979, sa domnieva, že využitie poľnohospodárskej pôdy sa začne radikálne zmršťovať. Domnieva sa, že ak "udržíme rast priemerných výnosov,prestaneme plodiny používať ako palivo, nebudeme brať diéty na ľahkú váhu, a znížime množstvo odpadu, potom plocha o veľkosti Indie alebo USA východne od Mississippi by postačovala pre poľnohospodárstvo v priebehu najbližších 50 rokov". A tým, že uvoľníme pôdu, môžeme pomôcť prírode si oddýchnuť.
 

Viac inovácií pomôže nielen obmedziť využívanie pôdy, ale dokáže zabrániť aj inému druhu vyčerpania životného prostredia. Využitie vody v poľnohospodárstve v krajinách OECD, globálne emisie skleníkových plynov z poľnohospodárstva a americká spotreba energie pre poľnohospodárstvo, majú buď poklesnúť, alebo zostať na stabilnej úrovni, zatiaľ čo produkcia potravín porastie. Moderné poľnohospodárstvo ide ruka v ruke s technológiami, aby sa spĺňali nutričné požiadavky rastúcej populácie a zároveň sa obmedzil vplyv na životné prostredie.

Podľa niektorých predpovedí nás bude v roku 2100 na Zemi viac ako 11 miliárd. Možno to je prehnané očakávanie, ak si vezmeme, že populačná krivka dnes klesá aj v rozvojových oblastiach a netreba zbytočne biť na poplach. V každom prípade súčasné trendy v oblasti rozvoja poľnohospodárstva ukazujú, že ľudstvo môže nájsť spôsoby odstránenia hladu, a zároveň obmedziť negatívne dopady na životné prostredie. Takže ak nabudúce budete počuť celebrity nariekať o tom, ako sa ľudstvo premnožuje alebo sa vyberiete do kina na katastrofický film ako je Inferno, stačí si spomenúť na Malthusove obavy. Nemajú šancu proti ľudskej vynaliezavosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy