Prvorodenci žnú úspech: Môže poradie narodenia ovplyvniť kvalitu života?

, ConvergEx Foto: SITA

Vzhľadom k tomu, že úspech v podnikaní je čiastočne závislý od umenia vyznať sa v ľuďoch a od emočnej inteligencie, u ktorej poradie narodenia hrá kľúčovú úlohu, závery psychologických štúdií môžu byť užitočnou príručkou aj vo svete biznisu.

Čo môžu mať spoločné Hillary Clintonová, Marissa Mayerová, Oprah Winfreyová a Beyoncé? Všetky nájdeme v rebríčku Forbes medzi najvplyvnejšími ženami sveta. A všetky sú prvorodené dcéry. Psychológovia to nepovažujú za náhodu. Štúdia Institute for Social and Economic Research University of Essex odhalila, že prvorodené ženy sú štatisticky predurčené k úspechu. Hneď ďalší v poradí sú prvorodení synovia. Dôkazom sú napríklad Barack Obama, Bill Clinton alebo George Bush. Ale čo môžu mať spoločné Jeff Bezos, Steve Jobs a Aristoteles? Odpoveď hľadal Nick Colas z ConvergEx.

Šéfka Yahoo Marissa Mayerová
 

1. Prvorodení synovia
Viac ako polovica nositeľov Nobelovej ceny a amerických prezidentov je prvorodených. Prvé deti v rodinách sú prirodzenými lídrami a perfekcionistami. Bývajú ambiciózni, majú "životné náboj" a vedia, čo chcú. V dôsledku toho tiahnu k profesiám vyžadujúcim precíznosť, ako je kariéra vo vede, medicíne, právnickej profesii, v inžinierstve alebo IT.

2. Prvorodené dcéry
Prvorodené dcéry bývajú podľa štúdie dokonca ešte o 13 % ambicióznejšie ako prvorodení synovia. Dcéry tiež oveľa častejšie pokračujú vo vzdelávaní oproti prvorodeným synom. Prvorodení bez ohľadu na pohlavie v priemere o 16 % častejšie pokračujú v ďalšom vzdelávaní v porovnaní s mladšími súrodencami. Po zohľadnení výchovy rodičov a profesijného stavu autori štúdie odhalili, že prvorodení boli o 7 % vytrvalejší pri štúdiách oproti mladším súrodencom. Psychológovia posudzovali v rodinách i rôzne kombinácie pohlavia medzi súrodencami a pozerali sa na veľkosť rodiny (nezahrnuli dvojčatá a jedináčikov) a zistili, že pohlavie druhého potomka nehrá rolu v miere jeho snaživosti.

Oprah Gail Winfreyová, americká moderátorka, herečka a vydavateľka časopisu
3. Druhorodené a prostredné deti
U nich je podľa štúdie vysoká pravdepodobnosť, že sa stanú profesionálnymi športovcami. Cíti sa v nevýhode voči svojim starším súrodencom, takže ich silná konkurencia vedie k úspechom v tímových športoch a inovatívnosti. Musia si nájsť cestu, ako v rodine vyniknúť, učia sa nachádzať kompromisy a byť dobrými vyjednávačmi, čo je skvelá škola do života v oblasti sociálnych zručností. Často sa stávajú sudcami alebo zvolia profesie zo sociologickej branže.

4. Benjamínci
Najmladšie deti z rodiny sú najsebavedomejšie a sociálne najúspešnejšie. V rodine si rozvíjajú sociálne zručnosti a vedia sa ľahšie vyrovnať s vecami vo svojom okolí, a to v dôsledku toho, že boli vedené staršími členmi rodiny. Učia sa od svojich starších súrodencov, a preto dokážu všetky  životné míľniky dosiahnuť skôr. V dospelosti bývajú láskaví, kreatívni a spontánni. Sú zvyknutí usilovať o to, aby sa stali centrom pozornosti, niekedy zvaľujú vinu za svoje chyby na ostatných.

5. Jedináčikovia
Spravidla to dotiahnu v živote ďaleko, ale v materských školách mávajú problémy v sociálnej oblasti. Kvôli absencii súrodencov majú horšie sociálne zručnosti oproti rovesníkom z väčších rodín, útechou pre nich určite bude, že sa tieto zručnosti v neskoršom veku normalizujú a v dospelosti sa hendikep prakticky neprejavuje. Štúdia publikovaná American Sociological Review odhalila, že čím väčšia rodina, tým menej času trávia rodičia rozhovormi s deťmi a majú nižšie ambície ohľadom vzdelania. Časový i finančný fond, ktorý majú rodičia pre svoje deti k dispozícii, sa musí viac medzi deťmi viac rozdeliť.

6. Deti z veľkých rodín
Každé ďalšie dieťa v rodine znižuje pravdepodobnosť rozvodu jeho budúceho manželstva o 2 %. Psychológovia v štúdii odhalili, že sa väčší počet súrodencov sa premieta do skúseností s jednaním s ľuďmi, čo sa neskôr prejaví v ich manželstve. Viac súrodencov znamená aj viac príležitostí pre tréning rokovania a porozumenie cudzím názorom. Nárast týchto benefitov v medziľudských vzťahoch sa podľa vedcov zastavuje pri ôsmom súrodencovi.

7. Deti z viacpočetného tehotenstva
Autori štúdie dospeli k zaujímavému zisteniu, že veľkú úlohu hrá tiež poradie narodenia u dvojčiat, trojčiat a tak ďalej, aj keď ide len o minúty. Prvorodený má medzi súrodencami pozíciu lídra, druhorodený sa podriaďuje pravidlám a je ochotný lídra nasledovať.

Steven Paul Jobs, spoluzakladateľ Apple Inc. a jedna z vedúcich osobností počítačového priemyslu
8. Adopcia
Adoptovaní starší ako päť rokov si svoje poradie narodenia prinášajú do novej rodiny. To znamená, že osemročnému prvorodenému adoptovanému dieťaťu zostanú črty prvorodeného aj potom, čo bude adoptované do rodiny s 12 ročným potomkom. Adoptované deti mladšie ako päť rokov prirodzene preberajú charakteristiky jedináčikov. Jeffa Bezosa, Steva Jobsa a Aristotela spája jedna vec. Všetci boli adoptovaní. Podľa Adama Pertmana, autora knihy Adoption Nation: How The Adoption Revolution Is Transforming America, cítia adoptované deti vplyvom straty svojej biologickej rodiny potrebu dokázať svetu, "že na to majú". Pocit odmietnutia ich zvyčajne núti, aby sa zamýšľali nad tým, či sú dostatočne "dobré", či neboli náhodou dôvodom toho, prečo o pôvodnú rodinu prišli. Snažia sa ukázať svetu svoju cenu a vyvarovať sa ďalších životných tragédií.

9. Vekový rozdiel
Čím väčší vekový rozdiel medzi súrodencami, tým majú všetky deti z rodiny väčšiu šancu na úspech. Štúdia Inštitútu pre sociálny a ekonomický výskum univerzity v Essexe odhalila, že deti najčastejšie dosahujú vyššieho vzdelania, keď je medzi nimi odstup štyroch a viac rokov. Je to tým, že väčší vekový rozdiel zlepšuje úroveň dosiahnutého vzdelania u mladšieho súrodenca. "Je zaujímavé, že v oblasti vzdelania je tak zreteľná výhoda prvorodených, hoci moderní rodičia majú tendenciu vo výchove detí k rovnostárstvu," uvádzajú autori štúdie.

10. Poradie narodenia versus IQ
Medzi poradím narodenia a inteligenciou existuje podľa vedcov negatívna korelácia. Diskusiu na túto tému vedú psychológovia celé desaťročia. Štúdia Nórov Pettera Kristensen a Tora Bjerkedala odhalila, že čím väčší počet starších súrodencov dotyčný potomok má, tým nižšia bude jeho IQ, i keď nejde o markantný rozdiel.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy