Názory čitateľov


Názory k článku:
Vysoké ceny energií: Prečo si väčšina podnikov nezaslúži záchranu 

18. 10. 2021   Roman
Nie vybudovaných, ale vygumovaných hláv.
18. 10. 2021   Roman
Zatvorilo sa Duslo, nedeje sa nič. Nie je aditívum, šak načo. Zbohatlíci, smotánka, poslanci a iná háveď....no problém. Kto bude zásobovať obchody potravinami, drogériou, liekmi? Hlavne sa tvárme ECO. Pár desiatok tisíc nezamestnaných? Hahaha. Nech predajú byty, domy a potom....nech skapú. A urobíme si Medveďovo. A v skrátenom konaní špecializujeme drogy. Toto nie je sarkazmus, ale smerovanie vybudovaných hláv.Qa
18. 10. 2021   Terez
Vsak nech podporuje maximalne do vysky splatnej dane.
18. 10. 2021   Anonym
Je možné s tým súhlasiť. Ale nech štát nedotuje alternatívne zdroje, slnko, vietor. Nech sa tiež vyrovnajú s konkurenciou na trhu sami.
18. 10. 2021   kakadu

Hlúposť umocnená na idiotizmus je EÚ ECO agenda
ohrozenie energetickej bezpečnosti,
je v EÚ v dôsledku ECO šialenej agendy dotácii,
v dôsledku ktorej, v EÚ boli stabilné atómové a uhoľné zdroje elektriny,
nahradili veternými elektrárňami napriek tomu,
že vedci už 30 rokov hlásia pokles intenzity vetrov
a drahou fotovoltaikou, ktorá lúky a pasienky premieňa na púšte kolektorov,
ktoré nedokážu pokryť energetické potreby vtedy,
keď to ekonomika potrebuje,
ale vtedy, keď fúka vietor a svieti slnko, bez oblačnosti.
18. 10. 2021   anonym
Ceny energii niesu vysoke, ale my malo zarabame.
ak sa premietne cena energii, ktora je dnes taka, aka je, do ceny tovarov, sluzieb a byvania, zistime ze sme nielen chudobny, ale na mnohe uz nemame vobec prostriedky.
zakladom uspechu je, ze okrem ceny energii, musi stupnut aj cena prace, najma u nas v koloniach, nieje mozne, aby sme vyrabali vysoko hodnotne produkty z vysokou pridanou hodnotou, ale ta sa uplatnovala niekde u kolonistov a my mame houno.
Ze cena bude vysoka, je pochopitelne. Mozno nakoniec nebude ani praca, ani vyssia pridana hodnota prace a energie budu drahe uz na dlhu dobu.
Potom ostava len navrat k prirode a kanibalizmus.
Aj tak vie byt priroda kruta, nez sa zase dostavi obnova.
Obykle ale, ludia maju tendenciu sa skor masovo zabijat vo vojnach, zrychluje to procesy vybalancovania systemu.
18. 10. 2021   MirecBA
nekonecna spirala, platy nahanaju ceny. Spravili silnu menu a potom ju postupne devalvuju . Bezny clovek vobec nepotrebuje vysoky plat, miliony na ucte ked chleba bude stat 2000. Si este pamatam ceny c PL, slaby docodok v stotisicoch a k comu to bolo dobre. Bezni clovek realne zaaba kazdy rok menej ak je inflacia , kedze plat bezne rastie pomalsie. Ti co maju visoke cisla nech si EUR,USD menia na nieco ako forinty a nech sa vytesuju . Tato podporovana inflacia z casti strednej triedy spravi za par rokov chudobnych
18. 10. 2021   Oknodobudúcnosti
Je tu asi zaujímavý paradox, že ceny stúpajú preto lebo je menší dopyt. Inak si to vysvetlit neviem. Doháňajú sa zisky za minulý rok. Tie energie poženú ceny tak vysoko, že každý nakoniec zistí, ako málo vlastne k živou potrebuje. Bohužiaľ, sa spoločnosť dostane na úroveň tradičnej oasdy v Afgánistane. Asi si to aj zaslúžime...
18. 10. 2021   kamko
Stupajuce ceny su dosledkom devalvacie mien. Minuly rok sa tlacili peniaze a rozdavalo sa. Prve, kde to citit, su prave stupajuce ceny komodit.
18. 10. 2021   Jaro
Konečne normálny koment, založený na reálnych informáciách.
18. 10. 2021   anonym
Blbosť, ceny vždy stúpajú, lebo je väčší dopyt.
.
Teraz stúpajú lebo:
- Čína sa po korona kríze zobudila. V Číne vznikol obrovský dopyt po rope, uhlí a plyne. Napríklad, dodávatelia skvapalneného plynu radšej dodajú plyn do krajín Ázie, kde sú ochotní platiť vyššie ceny ako do Európy.
- V Európe je celkovo neistota aj ohľadom dodávok plynu z Gazpromu, čo má vplyv na cenu plynu a tým aj cenu elektriny. Rusi síce dodávali plyn v zakontrahovaných množstvách, väčšinou ale ten plyn netiekol po trasách plynovodov ale Rusi len vprázdňovali zásobníky plynu, ktoré boli v ich vlastníctve alebo prenájme, ktoré sú umiestnené v Európe. Zásobníky plynu sú pred zimou v Európe prázdne alebo poloprázdne a prirodzene s tým rastie aj obava z plynovej krízy a to zvyšuje cenu plynu a teda aj elektriny.
- V Nemecku sa odstavujú jadrové elektrárne. Budúci rok majú odstaviť uhoľné a jadrové elektrárne s inštalovaným výkonom 8000MW. Len pre info nový blok v jadrovej elektrárni v Mochovciach je 471MW, teda len niečo viac ako 5% z výkonu odstavovaných zdrojov v DE. Zároveň tento nový blok v Mochovciach začne produkovať plný výkon až niekedy koncom roka 2022.
- Európska únia postupne mení politiku podpory obnoviteľných zdrojov (OZE). Doteraz boli OZE podporované buď priamo zo štátneho rozpočtu (napr. v Nemecku) alebo vo faktúrach za elektrinu (ako napr. Slovensko). Tieto podpory postupne končia. A keďže EÚ chce byť za každú cenu ekologická, tak sa rozhodli podporiť OZE cez zníženie počtu povoleniek na neekologickú elektrinu. Tým rastie cena povoleniek a tým aj cena elektriny z konvenčných elektrárni ako sú uhoľné elektrárne. Na Slovensku je z uhlia vyrobených 5% elektriny, v Nemecku je napríklad z uhlia vyrobených cca 25% elektriny, v Poľsku je to takmer 75%.
- Naplno, resp. čiastočne sa prejavil problém veterných a fotovoltaických elektrární, kedy teraz koncom leta a na jeseň bola produkcia elektriny z týchto OZE v EÚ oveľa nižšia ako sa očakávalo, kvôli nepriaznivým poveternostným podmienka.
.
No a keďže dnes tu máme globálne trhy a nikto nie je izolovaný tak to má vplyv aj na cenu u nás.
18. 10. 2021   anonym
Ešte doplním, že ceny v EÚ sú teraz niekde okolo 130 až 140€/MWh, ale napríklad v Anglicku je cena niekde okolo 450€/MWh a v Ázii ešte viac.
18. 10. 2021   XYZ
Pravdou je, že každý väčší odberateľ by mal mať nakúpené kontrakty na danú komoditu + nejaky hadging minimalne na krytie časti jeho vyrobnych kontraktov . Bohužial finančný gramotnosť u mnohých SK výrobcov je katastrofálna. V pripade takejto volatily aku aktuálne zazivame samozrejme, ze z dlhodobeho hladiska to vo finale nepomoze, ale da to casovy priestor na prekonfigurovanie odberatelsko dodavatelskych vztahov atd. Na SK je mnozstvo obchodnikov s cennymi papiermi ktorí dokážu vytvorit realne dobry hedging na trhu pre taketo situacie. To je jedina cesta do buducnosti pre vyrobu.
18. 10. 2021   Elbunda
Nuz tak toto je co uz za clanok. To kto dokaze vypotit taky blud, aby sa dokazali podniky pripravit na energeticku krizu vyvolanu po covide a dalsich restrikcinch udalostiach ako blokacia prieplavu lodou... A jedna otazka pre autora, akoze ked sa nebudu vyrabat plechy a ocel z coho sa budu montovat auta? A co milion subdodavatelov. Papierne nemaju problem, ale ty co nakupuju papier, ktory je predrazeny, ale hlavne ho je malo. Som zvedavy v com bude mat zabaleny autor clanku tovar kedze ani len e-schop nebude mat krabice na balenie..... Neskutocne bludy v tom clanku. Teraz je to tak globalne, ze padne jeden podnik a budu sa sypat za nim dalsie. Toto niesu restauracie, ze to ovplyvni len tu jednu firmu a par subdodavatelov. Priemysel je cely poprepajany. No nic, mam pracu a mozno som nenapisal spravne priklady, ale ten clanok je brak.
18. 10. 2021   anonym
suhlas ...
18. 10. 2021   anonym
Nakupovať elektrinu môžeš na spotovom trhu alebo na dlhodobom trhu. Spotový trh znamená, že kupujem na krátky čas dopredu. Na dlhodobom trhu sa kupuje elektrina aj viac ako rok dopredu.
.
V čase stability alebo poklesu ceny je výhodnejšie kupovať elektrinu na krátkodobom trhu. Má to však veľké riziká - keď začne prudko rásť cena na trhu (presne sa toto deje teraz), tak pre tých, čo nenakupovali elektrinu na dlhodobom trhu ale na krátkodobom trhu, budú mať elektrinu oveľa drahšiu ako tí, čo kupujú elektrinu na dlhodobom trhu. To znamená, že nakupovanie elektriny na krátkodobom trhu je obyčajné špekulovanie s veľkým rizikom.
.
Slovenské elektrárne mali celú naplánovanú produkciu elektriny na rok 2022 (to je na celý budúci rok !!) vypredanú ešte v polovici roka 2021. Teda Väčšinu elektriny predali za cenu 45€ až 55€ / MWh. Tie podniky a firmy, ktoré tak urobili, vlastne majú tento rok a celý budúci roku cenu elektriny takmer bez zmeny.
..
No a teraz záver - otázky:
- prečo by mal štát z daní zodpovedných firiem a ľudí podporovať špekulantov a nezodpovedný manažment?
- Ak ja začnem obchodovať napr. na akciovom trhu a špekulovať, ak prerobím tak, že sa trh pohne iným smerom ako som očakával, tiež mi štát preplatí stratu?
18. 10. 2021   anonym
Ešte doplním pre nezainteresovaných aktuálna cena elektriny na Pražskej burze je 135€/ MWh. To znamená, že keď som ako manažér firmy zodpovedný za nákup špekuloval, tak dnes musím kupovať elektrinu 3-krát drahšie ako ten, čo bo zodpovedný a rozmýšľal aj viac ako jeden deň dopredu.
18. 10. 2021   ja
suhlas so vseetkym co pises
18. 10. 2021   anonym
Mal si si nakúpiť keď bola 3x lacnejšia a nešpekulovať zo spotovou cenou - a teraz akože čo ??? štát vám má doplatiť vaše straty za nezodpovedné podnikanie ? - keby ste si špekuláciou prišli na zisky, leteli by ste ich štátu darovať ?
18. 10. 2021   anonym
Súhlasím s tvojou reakciou na môj príspevok.
.
Čítaj s porozumením. ;-)
18. 10. 2021   Hundtos
A preco potom stat pomaha bankam,odpusta im dane a podobne?
19. 10. 2021   anonym
Na Slovensku nikdy štát nepomáhal bankám a ani neodpúšťal dane bankám.
.
Je pravdou, že v určitých krízach štáty pomáhajú vybratým dôležitým bankám, ale vždy to je cez návratné pôžičky alebo záruky alebo priamy vstup štátu ako akcionára alebo do riadenia banky.
18. 10. 2021   @@@
toto su presne vyhovorky manažerov a doplacame na to všetci ...vysledkom toho je len to že zisky sa delia medzi uzku malu skupinu ludi a straty sa prenašaju na celu spoločnost aby vam potom povedali tito špinavci čo špekulovali že vam štat nema pomahat ani centom ale im samotnym ma davat miliony eur aby si manažeri a majitelia žili za štatne dalej v blahobyte ....vidime to pri každej krize kde sa to už stalo normou vždy ked pride najaka kriza štaty po celom svete pomahaju bohačom aby ostali nadalej bohatymi a tym padom pomahaju chudobnym aby ostali nadalej chudobnymi .....otazka je či toto je kapitalizmus ?....alebo to funguje štylom že bohači žiju v socializme a bežny a chudobny ludia kvoli tomu v tvrdom kapitalizme
18. 10. 2021   marek777
Bieda a hlad sú možno len otázkou času. Stúpajúce rozdiely medzi bohatstvom a chudobou, znižovanie reálnych príjmov strednej triedy sú len predzvesťou toho, čo nevyhnutne príde.
1/2staršie