Názory čitateľov


Názory k článku:
Výstavba štátnych nájomných bytov nezaťaží rozpočet, dokonca doň prispeje

1. 6. 2021   Janko
Kludne stacilo uz pred par rokmi zabezpecit, aby ludia nemohli dostat 80-100 percentne hypoteky na stare panelaky (NBS v tomto zaspala, alebo jej to tak vyhovuje ?). Chces vysoku hypoteku, musi to byt novostvaba. Chce si kupit 40 rocnu nehnutelnost - kup si ale za vlastne. Takto by vznikol vacsi tlak na vystavbu novych nehnutelnosti, peniaze by aspon ostali v ekonomike. Avsak tu je to presne naopak. Podporuju sa hypoteky pre kazdeho a 90 percent ludi si takto pozicia na cely zivot, aby splacali stare byty. Ich cena sa uz pomaly priblizuje k novostvbam. A potom este mesta z verejnych financii investuju do vystavby novych parkovisk pre tieto byty. Tesia sa len banky, realitaci a vlastnici starych nehnutelnosti, ktori naskocili na tento vlak dostatocne skoro. Co bude s panelakmi o 50 rokov to este len uvidime.
31. 5. 2021   anonym
Problem vystavby statnych najomnych bytov, nieje ani tak statny najomny komplex, ale kde bude postavany. Lebo ked sa postavi niekde v meste, kde su okolo same bytove domy v spolocenstvach vlastnikov, budu spolocny vlastnici, vyzerat ako pohlavne organy, pretoze na miesto statneho najomneho, rovnaku palbu, platia vlastnici, ako fond udrzby, pricom este na vrch dane a su vlastnici stvorcovych metrov v blizkosti ubytovne zmesi chudakov a neprisposobivych, co sa stali stastnymi najomnikmi statu.
Slobodnym matkam male deti vyrastu a zacnu robit bordel, najprv na kolobezkach, skateboardoch, sem tam daco posprejuju, potom na skutroch a motorkach a nakoniec na otunenych vrakoch. zacnu sa zivit predajom omamnych latok, alebo ich zacnu uzivat a cele spolocensvo vlastnikov je v prdeli, pretoze na rozdiel od vlastnikov, nevlastniaci najomnici dokazu prezit turbulencie daleko lepsie. sem tam sa objai neaky Harman, ale nie Kardon, co to pokropi samopalom, alebo deti naucene na paintball, alebo airsoft, sa zacnu hrat z ostrejsimi verziami SWAG utilitiek.
A vlastnici sa stanu sucastou NoGo zony z najomnym domom.
Pretoze na zaciatku to bude byvanie pre starych a menej uspesnych, ale casom aj tak sa doplni kulturne obohacujuca sa komunita. A nemusi byt ani farebna.
Staci sa pozriet, ako vyzera okolie Pentagonu, alebo prilahle okolie Lunika 9, Rybnicna ulica, alebo Maslickovo, ci pripadne Kopcany, alebo mnohe dalsie miesta.
Rozpocet to nezatazi, ale problem nevyriesi.
31. 5. 2021   eXtrem
Reči a rečičky, nič z toho nebude. EU má plán ako Agendu 2030, obdoba Španielskej agendy 2050 a tam sa ráta s vyvlastnením investičných a prázdnych domov a bytov. Zavedenie daní, aby čo najviac ľudí bolo nútených žiť v podnájme ako vlastniť. Štát na to nemá peniaze pri tejto zadĺženosti. Ak si niekto myslí že sa tu začne nejaká mohutná výstavba je na omyle. Politici svorne pôjdu smerom čo EU kázať bude. Teda Agenda 2030. Dlh Slovenska je nezaplatiteľný. Nie je čím. Takže jediné čo príde budú dane a dane. Nič viac.
31. 5. 2021   Frantisek Nahnevany
Ak ju vôbec zrealizujú . . .
Veď to sa napríklad v celom Československu konalo už tak pred sedemdesiatimi rokmi. A v státisícoch.
31. 5. 2021   Názor z Kanála
Nejakíá nová kuleha.
Však to je zrejmé už z vety: "Výstavba nových nájomných bytov, ktorých nájom by mal byť vďaka štátnej podpore o 30 % lacnejší ako v prípade komerčných prenájmov, by mala byť systémom neutrálnym voči štátnemu rozpočtu aj voči rozpočtu samospráv"
To akože štátna podpora je neutrálna voči štátnemu rozpočtu ???
A koho v kapitalizme ("demokracii") interesujú nejakí bezďáci ?
Zrejme to treba čítať tak, že nejakí politici potrebujú byty zadarmo pre svojich príbuzných, milenky, kamarátov a spolužiakov.
Takže yet another nástenkový tender.
Klasika.
Zmysel by mali podnikové byty - lebo to je skutočný win-win scenár pre všetkých zúčastnených.
Celá táto maškaráda funguje len na rabovaní štátneho rozpočtu a celý štátny rozpočet funguje len výpalnom z tých, čo sa ešte nechajú vypaľovať.
A to je rozdiel oproti iným krajinám, lebo tie nerabujú len doma :(
Slovensko nie je suverénny štát a preto sú jeho štátne štruktúry kompletne zbytočné - asi ako ŠUKL, ktory to vlastne aj priznal.
Sú to len pobočky Bruselu - a kuď už raz má Brusel vládnuť, tak dobre - ale načo potom živiť túto obrovskú armádu zbytočnej záťaže ???
Každé ministerstvo a každý úrad sa predsa dá nahradiť jedným okresným podfešákom so sekroškou a faxom do Bruselu.
Ušetril by sa jeden les, elektrina z jedného jadrového rekatora a výsledkom by bolo zrýchlenie byrokracie (lebo by si už vzájomne nezavadzala) a skutočná eliminácia korupcie (keďže by už nebolo koho podplatiť - čo je zrejme jediné funkčné riešenie).
31. 5. 2021   Frantisek Nahnevany
Asi tak.
Keď to náhodou zrealizujú tak kuleha to bude. A riadna.
Ako povedal kedysi Vladimír Brabec alias major Zemmn: A tôčo bude. Na to se spolehněte.
1/1