Názory čitateľov


Názory k článku:
Pre pokles predaja elektroniky sa zisk firmy Sony znížil o tretinu

30. 7. 2019   Bude Teplo ...
Sony si nevšimlo, že "spotrebná elektronika" sa zmenila počítač - konkrétne procesor s displayom a operačný systém. Inými slovami, stačí zobrať vnútro hociktorého smartfónu (CPU, RAM, FLASH, rádio (GSM, GPRS, GPS, FM, Bluetooth, NFC, WiFi, ZigBee, etc.), audio, kamery, senzory (zrýchlenie, kompas), ako aj nejaký drôt (USB-C) a tento modul (o pár rokov v jednom čipe) nahradí absolútne všetko - gramafón, magnetofón, tuner, zosilňovač - ale aj telefax, PC, hraciu konzolu, server, alarm, - či hoci aj riadiaci systém banky, robotického vysávača, dronu, skutočného lietadla, alebo hoci aj protilietadlovej delostreleckej batérie. Veselé je, že to všetko môže robiť aj naraz - aj keď ešte treba troška zvýšiť výkon, ale to je malina.
Takže vlastne len veľkosť - a počet display-ov - definujú, či to je telefón, tablet, televízor - prípadne projektor, alebo diaľkovo ovládané zariadenie, ktoré zároveň sleduje každý váš krok, každé vaše slovo a každú vašu myšlienku.
Čoskoro však začne aj každý váš krok povoľovať a napokon riadiť ...
Napríklad navigáciu - ktorú má dnes každý - len mnohí s ňou stále nevedia robiť (čo nevadí) stačí prepojiť s policajným serverom - a voilá ! - už netreba radary, lebo polícia si za každý priestupok stiahne pokutu z vášho interntbankingu automaticky (EU už aj pripravila legálny rámec - ľudovo: PSD2 - SCA/2FA sú pritom len maskovacie haluze na zakrytie toho hlavného: PISP) Polícia je váš priateľ a pomocník, preto jej - samozrejme veríte - a ak aj nie, tak zo Zákona musíte (áno, to je starý, dobrý, Stalinov §58 :) Takže policajná app-ka sa vám nainštaluje sama - ako hociktorý iný vládny trojan, ktorého (už roky) nesmú ESET & spol. identifikovať - a ako "Payment Initiation Service Provider" so zmocní vášho účtu - s čím iste súhlasíte - takže stačí
API k navigácii (ktorú SYGIC iste rád poskytne, lebo musí) a za prekročenie rýchlosti budete vždy spravodlivo potrestaný - z čoho sa iste tešíte, lebo to je v záujme vašej - aj verejnej bezpečnosti (ktorá sa po novom volá "polícia" :) To je samozrejme len začiatok, lebo mladí "talenti", ktorých HR tak zúfalo zháňajú iste nájdu metódu, ako odhaliť všetky vaše prehrešky (o ktorých sa vám ani nesnívalo) - teda hlavne ak časom bude polícia bude ochotná SW developerom nejaké to percento prepustiť. Výhodou je, že čoskoro budete poznať Zbierku Zákonov v znení neskorších predpisov lepšie, než najvyšší a ústavní sudcovia (čo zase nie je až taký problém).
Drobná chybička je, že zatiaľ to využívajú hlavne hackeri aj keď z posledných Kočnerových výpovedí nie je vylúčené, že zločin a právo sa v reálnom svete veľmi voľne prelínajú - a to až tak, že aj u najvyšších autorít našej krehkej demokracie je veľmi ťažko presne zistiť, kde sa vlastne nachádzajú ...
Hej, to je tá "svetlá budúcnosť", ktorú nám v detstve sľubovali a na ktorú sme sa tak tešili ...
30. 7. 2019   A Bolo ...
PS nie je to také zlé, po rozpustení posledných ľadovcov - čo je tesne predo dvermi - sa globálne otepľovanie zrejme konečne poriadne rozbehne a nebude sa už párať s nejakými desatinkami, či stupníkmi (ako posledných 14000 rokov). Takže možno čoskoro začnú oceány vrieť, aby oblaky zahalili atmosféru a umožnili nové zaľadnenie, ako každých 100000 rokov. Tou dobou nás už však osobní eštebáci v podobne spotrebnej elektroniky nebudú trápiť, lebo sa budeme ruvať o miesto v Nebi, či Pekle (dúfajme, že tam už výhradne podľa osobných preferencií ;)
1/1