Názory čitateľov


Názory k článku:
Európskou minimálnou mzdou proti nerovnosti

18. 6. 2019   anonym
Je blbosť keď napísali že rakúsko nemá minimálnu mzdu !!!! Oni majú minimálnu mzdu na každú profesiu kvalifikovanú i nekvalifikovanú !!! Treba si len zadať vo vyhladávači kolektivvertrag WKO !!! A každý rok sa mení podľa výšky inflácie !!!
Robil som tam 25 rokov a tak viem ako to tam chodí !
14. 6. 2019   M. V.
Keď budú firmy vyvážať celý zisk, nič sa nezmení bez ohľadu na stav priemyselnej revolúcie. Treba však vziať do úvahy aj životné náklady.
14. 6. 2019   fero z BA
slovenská gubernia by prestala úplne byť konkurencieschopná, okrem nízkych miezd nedokážeme svete ponúknuť nič iné
14. 6. 2019   Blind Man
Táraš. Vieme ponúknuť odborníkov na rozklad štátu vlastnými ľuďmi.
14. 6. 2019   Jozef
Zatiaľ a asi aj na veľmi, veľmi dlho na SVK nemožné!!! Dovoliť by si to mohli iba tie spoločnosti, ktoré Slovákov doslova zdierajú, myslím hlavne také, ktoré nám účtujú za energie, služby a pod. také ceny ako v bohatších krajinách, teda hlavne banky, rôzne zahraničné spoločnosti, potom tie firmy, ktoré nám dodávajú energie, plyn, elektrinu vodu a hlavne náš štát. Neviem si predstaviť, ako môže dať zamestnávateľ na SVK európsku minimálnu mzdu, ak dodáva svoje služby, svoju prácu v cca 10-12 eur/ hod. a niekedy aj menej, lebo viac mu investor jednoducho nedá!! Vždy sa čudujem, ako je to možné, že zamestnávateľ napr. v Nemecku, alebo vo Francúzsku je schopný dať zamestnancovi napr.20 eur na hod. Potom on musí faktúrovať investorovi nie 10-12, ako na Slovensku ale 40 eur/hod. Ak sa raz docieli toto na SVK, tak aj u nás budú zarábať 20/hod. Ale to je utópia.
14. 6. 2019   @@@
nemusi učtovať niekolko nasobne viac lebo mzdy nepredstavuju 100% nakladou firmy ....takže ak su naklady firmy na zamestnancov napriklad 10% tak navyšenie miezd na 2 nasobok neznamnea zvyšenie cien vyrobkou 2nasobne ale bude postačovať 10% zvyšenie na vykompenzovanie zvyšenych nakladou .....a prave aj preto vy mala minimalka rast na slovensku rychlejšie a nie sa nechavať oblbovať manažermi a firmami o tom že nemaju na viac ...to len oni oblbuju ludi len aby mali vyššie zisky na ukor ludi čiže na ukor svojich zamestnnacov ktorych takto oberu o mzdu
14. 6. 2019   Lolo
Makaron sice hovori mudro, ale na toto nema mandat.
Ukradol tuto teoriu Lepenke, avsak je to bohuzial len populisticky tah do neznama.
Ak sa citatelia pozru poriadne na tu tabulku minimalnych miezd v EU, je celkom jasne vidno, kto su kolonizatori a taziari pracovnej sily a kto su dominia a kolonie.
Problem europskej minimalnej mzdy je taka kravina.
Ale ja principialne suhlasim, ale tvrdim dalsie ..
Okrem minimalnej mzdy, je este a hadam dolezitejsie, urcit celoeuropske nezdanitelne minimum, teda vysku prijmu, ktora nepodlahne zdaneniu v ramci celej EU a to celoplosne.
Dalsia nemenej dlolezita polozka celoeuropska, je centralne europske zdravotne poistenie a centralne celoplosne socialne poistenie.
Potom by teoreticky nebolo nutne riesit ani europsku minimalnu mzdu, lebo napriklad u nas v kolonii, alebo v dalsich koloniach vychodnej EU, by ludske zdroje mohli kludne pracovat aj za menej ako celoeurosku minimalnu mzdu, ale do vysky zdanitelnej a povinnej minimalnej mzdy, by im odvody museli doplacat nadnarodne spolocnosti, nech svoju vysoku pridanu odnotu zdania hoci aj v bohatom state.
Potom by vznikol fenomen, pre ludske zdroje, ze ak by bol motrok nezamestnany, poberal by vyssiu podporu, ako bola jeho mzda, ked pracoval. V niektorych pripadoch nasobne viac, ako mal po zdaneni svojej almuzny plat.
A dochodok, by bol vyrieseny, snad az do rozpadu celej EU.
Dalsia vec, ktora je mozno este dolezitejsia, je celoeuropske jasne stanovene zivotne minimum. Na take, na ktore nedosiahne ani exekutor a ani by neoeuropanov, nebavilo sa sem tlacit. Keby to bolo hoci len 600 eur, je to cca 10x viac, ako dnes dava nase dominium, dlhodobo nezamestnanym.
A ak by podla Makarona, sa urcila v dnesny den, celoeuropska minimalna mzda, aritmetickym priemerom z tej tabulky, viete vobec, kolko by ste dostali?
Otazka pre citatelov.
14. 6. 2019   anonym
Asi okolo 930 eur..
14. 6. 2019   WorkingClassHero
europska minimalka neznamena priemer za staty, ale bude stanovena v urcitej vyske percenta z lokalnej prie. mzdy , napr. 60%, ak sa nemylim
14. 6. 2019   anonym
960 eur?!
14. 6. 2019   Dig
Toto by sa dalo realizovat jedine v Spojenych statoch europskych a samozrejme by museli byt na stole aj europske dlhopisy a to niektore krajiny len tak neprekusnu.
14. 6. 2019   jahoda
ake máš číslo na kandidátke nech prídem voliť ?
14. 6. 2019   anonym
A prichádza opäť socializmus vážený ! :)
14. 6. 2019   Dig
Nevšimol som si, že by odišiel.
14. 6. 2019   WorkingClassHero
odisiel este v 80tych rokoch aj u nas aj na Zapade alebo si si este nevsimol, ze je vsetko sprivatizovane, pricom kapital nema ziadne prekazky pohybu a uz tu mas medzitym kapitalistickou oligopolizaciou a prijmovou nerovnostou pomaly neofeudalizmus ?
14. 6. 2019   Odpovedať
To by bolo fasa.
Bohužiaľ v skutočnosti prichádza feudalizmus a po ňom zrejme otrokárstvo.
Toto sú len politické sľuby, fikcie a klamstvo - ako každá reKLAMa.
Ak sa aj nejaká minimálna mzda schváli, hneď sa nájde 74 spôsobov, ako to obísť :)
Z celej tej tabuľky je však zaujímavý Luxemburg. Lebo faktom je, že má najgigantický štátny dlh na jedného obyvateľa - v podstate nesplatiteľný.
Keďže neviem o žiadnych luxemburských produktoch a službách, ktoré by šli na dračku, tak je to zrejme nejaký super Euro-oyeb (už len skrz miniatúrnosť tejto malebnej krajinky, kde sa však nedá bezplatne zaparkovať :(
Ak sú to výsledky ich bankového sektora - tak potom je ten sektor extrémne nafúknutý - podobne, ako bol islandský, alebo írsky (a vieme, ako neslávne to skončilo - pred pár rokmi to v Dubline vyzeralo, ako po WWII a výsledkom ekonomickej katastrofy zrejme je, že táto nedávna teokracia je už dnes v skutočnosti protináboženskejšia , než bolo ČSSR za Brežneva ;)
14. 6. 2019   anonym
Uvedom si, ze v Laxiku, peru peniaze a je to oficialny danovy raj.
Tam dania firmy, ktore by inde paltili vysoke dane, je tam sidlo firiem, ktore tam nikdy nemali ziadnu vyrobu.
Je to konstitucna monarchia, podobne ako Monako.
Akorat su v EU, na rozdiel od Svajciarska.
Podobne su na tom Holandske antily.
1/1