Názory čitateľov


Názory k článku:
Trump uvažuje o sankciách, aby zastavil výstavbu plynovodu Severný prúd 2

13. 6. 2019   Závisť
Trumpeta posiela do Poľska ďalších 1000 vojakov, no Poliaci sú nešťastné, lebo najradšej by zrejme chceli velikánsku - podľa možnosti aspoň temonkleárnu vojenskú základňu :(
Ľudská pamäť je krátka a v realite siaha - okrem našich - len po zážitky našich rodičov a starých rodičov. Svojich prarodičov poznal málokto a ďalej je už úplná tma.
Tento problém sa snaží riešiť dejepis, ktorý je však manipulovaný subjektívnymi názormi súčasníkov, ktorí spravidla nechápu historické udalosti v dobovom kontexte.
A tak vidíme Poľsko ako nevinnú krajinu, ktorú zákerne napadali, roztrhli a rozdelili si hitlerovskí nacisti so stalinovskými komunistami.
Aktuálne sa však ultrakonzervatívne Poľsko stáva čiernou ovcou EU a svojou nenásytnosťou po americkej vojenskej prítomnosti stráca európske sympatie.
Voľakedy ultrabigotné a až brutálne teokratické Írsko, ktoré v podstate bolo európskopu verziou Iránu - či Saudskej Arábie - sa v priebehu neuveriteľne krátkej doby stalo normálnou, modernou krajinou - Poľsko za rovnaký čas stihlo opak s tendenciou zatieniť aj vyššie spomínané blízko-východné krajiny, ktorých elity si však svoju úmyselnú, stredovekú zaostalosť môžu dovoliť len z našich peňazí za ropu (a raz im to ich deti a vnuci zrejme krvavo spočítajú).
Pritom nacisticko-komunist ický pakt Ribbentrop-Molotov len obnovoval situáciu pred WWI, lebo Poľsko - správnejšie Poľsko-Litovská ríša - nebolo v minulosti pred WWI žiadne neviniatko, ale agresívna imperiálna mocnosť, ktorá ovládala značnú časť východnej Európy. Napríklad aj - dnes populárny Černobyľ - sa istú dobu nenchádzal v Rusku, ani na Ukrajine, ale na území Veľkopoľska.
Primárny problém Veľkopoľskej ríše však nebol ten, že na juhu susedila s Rakúsko-Uhorskou monarchiou, ako to, že rozdeľovala východné a západné Prusko a že je šľachta rada prijímala štedré ruské úplatky. A tak sa stalo, že v roku 1772 stratilo Poľsko - bez boja - tretinu svojho územia v prospech Nemcov a RUsov, v roku 1973 40% svojho p;vodn0ho územia v prospech Rakúsko-Uhorska (napríklad aj Spiš) a v roku 1795 prestalo existovať úplne ! Až po rozpade Rakúsko-Uhorska a prehranej prvej svetovej vojne, storočí germanizácie, rusifikácii - ale hlavne totálnej neexistencii - vytvorili mocnosti nové (umelé) Poľsko - zrejme, ako sanitárny kordón proti šíreniu sovietskej revolúcie ...
Mimochodom "Rzeczpospolita Polska" neznamená "Poľská republika ", ale "Poľské impérium", lebo v poľštine sa napríklad talianskej republike nehovorí Rzeczpospolita, ale "Republika Włoska" ;)
No smutným faktom je, že za totáča boli najviacej uzavretí východní Nemci, veľmi ťažko sa na Západ cestovalo aj z bývalého ČSSR, ale Polici jazdili po západnej Európe ako včeličky a kšeftovali od Baltu až po stredozemné more a Atlantik. Napríklad poľskí študenti bežne dokázali v BRD za 2-3 mesiace zarobiť na barák vo Varšave ...
13. 6. 2019   Sorryvole
ERRATA - of course:
A tak sa stalo, že v roku 1772 stratilo Poľsko - bez boja - tretinu svojho územia v prospech Nemcov a Rusov, v roku 1793 40% svojho pôvodného územia v prospech Rakúsko-Uhorska (napríklad aj Spiš) a v roku 1795 prestalo existovať úplne !
1/1