Názory čitateľov


Názory k článku:
Odstúpenie Mayovej zvýšilo pravdepodobnosť brexitu bez dohody, trhy ale nepanikária

29. 5. 2019   Lord Marx
Aj keď sa už o Brexite popísali tisícky ton papiera (a vyťal minimálne jeden les) - nehovoriac o vyhorených elektrónoch v informačných systémoch - stále si nikto nedal námahu zodpovedať základnú kriminalistickú otázku: Cui Bono ?
Lebo rozlievanie oleja v zákrute autostrády je síce zjavne nezmyslené - ale len kým nie ste majiteľom pohrebného ústavu, autoservisu, či hrobárom v miestnom cintoríne. A tak, ako dobrý sklenár vždy obdaruje sladkosťami deti, ktoré po sebe hádžu kamene - aj z Brexitu by nie všetci stratili, ale mnohí - iste výrazne - profitovali.
Skúsme analyzovať, komu by Brexit prospel:
1) zbrojná výroba, ktorá by už nebola viazaná hlúpymi obmedzeniami EU. UK je významný producent bojových lietadiel, lodí, elektronických systémov - ale aj atómových bômb (a sprievodnej technológie)
2) pranie špinavých peňazí - ak si myslíte, že Londýnska Citi je dobročinné združenie filantropických bankárov - tak ste dosť na omyle. Opatrenia EU proti praniu špinavých peňazí sú tejto skupinke mimoriadne nepríjemné. Alebo faktmyslíte, že každý ruský oligarch má v Londýne drahý byt len preto, že nedokáže odolať pohľadu na Big Ben :)
3) drogy - londýnsky parlament je kokaínom povestný (analýza kanalizácie) ale historicky je Veľká Británioa jediná krajina, ktorá viedla vojny (Opiové vojny proti Číne) proti krajine, ktorá sa drogám bránila (!)
4) migranti. Pre UK je absolútne neprijateľné, aby migranti mali rovnaké práva, ako domáce obyvateľstvo. Toto EU dramticky pokazila, keď presadila zákony, ktoré umožňujú v GB žiť Poliakom, Rumunom, či Slovákom s rovnakými právami, ako domácim. Prečo ? Z jednoduchého dôvodu - Západ miluje migrantov, ktorí sú ilegálni a tak nemajú možnosť sa brániť. To je totiž najlacnejšia pracovná sila, ktorú tak miluje každý skutočný podnikateľ. Zmyslom podnikanie totiž nie je tvorba spoločenských hodnôt, ale zisku - a podnikateľ je povinný vytvárať zisk aj zo Zákona (u nás živnostenský). Lenže ak konkurenčný boj nedovoľuje zvyšovať ceny, tak sa musia znížiť náklady - a podnikateľ, ktorý po prvom roku podnikania nezarobí na Medveďa, X7, alebo aspoň Touarega je zlý podnikateľ a do 7 rokov skrachuje. Takže migranti - plnoprávni občania sú v krajine Olivera Twista naprosto a absolútne neželaní ...
29. 5. 2019   Súdružka Královná
...
Na druhej strane je ale pravda, že mladá generácia už myslí inak a Brexit je pre ňu somarina. Lenže roduvernú stárež bolia kĺby a tak voliť ide, kým mladí trávia čas rozumnejšie v pub-e (alebo niekde na Mounte Evereste, či s bratislavskými šlapkami na Vajnorskej ;)
Primárny problém pre Brexistov je, že starí vymierajú a mladí sa rodia, takže každý stratený deň je v skutočnosti víťasztvom pre EU (vytvorenie EU trvalo 2000 rokov a ten proces integrácie bol kontinuálny - je za ním - síce neznáma - ale zato drvivá spoločenská sila, ktorá každopádne sleduje svoj cieľ bezohladne a keď sa jej niečo postaví do cesty, tak - podobne, ako zemetrasenie, či výbuch sopky - nemá problém rozohrať svetovú vojnu a možno aj niečo horšie. Takže ak sa BREXIT predsa len presadí, finálne následky budú možno horšie než katastrofické (pričom z dlhodobého pozorovania je známe, že do jamy obyčajne padajú tí, čo ju vykopali ;)
29. 5. 2019   Ibot
V máji odišla Mayova, v júni môže odísť Británia a bude konečne pokoj a skončí trojročné traumatizovanie zvyšku európskej spoločnosti.
1/1