Názory čitateľov


Názory k článku:
Svet sa topí v dlhu 244 biliónov dolárov

17. 1. 2019   Senatko
Hmm ... celý svet sa topí v dlhu 240 BL.... Zaujímavé. Keď sa celý svet topí v dlhu tak kto požičal komu?? Keď je celý svet v dlhu, komu vlastne dlží??? Mesiacu? Inej planéte?? A vôbec, keď všetko bohatstvo sveta patri celému svetu, ako môže niekto niekomu niečo dlhovať?? Veď množstvo bohatstva na zemi sa nemení. Tzn že niekto ryžuje na podvode?? Požičiava niečo čo vlastne nemá, aby získal späť aj s úrokom a to zase požičia z dalším podvodom aby získal ešte väčší úrok a dookola to isté až to narástlo do dlhu 240 BL dolarov?
20. 1. 2019   aseasyasthat
Na to je veľmi jednoduché, prosté a jasné vysvetlenie :)
Jedna z primárnych funkcií peňazí je zastupovanie tovarov a služieb v čase a priestore.
Jednoduchšie povedané chceš svju kravu zameniť za koňa nejakého amerického indiálna, alebo soba ruského mužíka. Tvoja krava preto musí cestovať (prekonať priestor a čas) podaobne, ako ten kôň, či sob.
Tak vznikne peniaz, ktorý je vlastne dlžným úpisom a potvrdzuje, že si tú kravu poslal.
Akonáhle krava dorazí, peniaz zaniká.
Podobne je to s tým koňom aj sobom.
Problém je, že tovary a služby sa vymieňia v komplokovaných kolotočoch a tak sa peniaze stále vytvárajú a stále zanikajú.
Z princípu hry dokonca vyplýva, že ich súčet je dokonca vždy vyšší než nula,
lebo nikdy nebudú všetky transkcie narz uzatvorené.
Keďže tu však máme aj suverénov, ktorí smú legálne vyberť výpalné (dane, poplatky, pokuty a ostatné koncesie)lebo majú moc aq dohodli sa s ostatnými suverénmi, že sa budú rešpektovať, títo suveréni (štáty) vytvorili umalé (fiat) peniaze, ktoré nahrad&zujú tie reálne dlžobné úpisy a je to fajn, lebo s týmito náhradnými, no štandardizovanými peniazmi je podstatne jednoduchšia a efktívnejšia manipulácia.
Lene tu začína problém, lebo okrem toho, že predstavitelia všetkých suverénov vždy a všade kradli (čo myslíš, že z čoho si NBS postavila budovu :) ako majú vedieť, koľko tovarov a služieb je reálne nedokončených - keď sa tento objem navyše aj permanente mení ?
Prax navyše ukázala, že sa nič zlého nestane, ak je v obehu umelých peňazí viac než reálnych (kompenzuje to totiž inflácia, ktorá je vlastne skrytou daňou a geniálnym odrbom ako vytunelovať sporiteľov)
S jedlom však rastie chuť a tak je vraj momentálne v obehu o 200% viac umelých peňazí než je tých reálnych (ktoré bohužiaľ fyzicky neexistujú a tak sú doslova neviditeľné)
To krásne vysvetluje, prečo môžu existovať firmy ako Tesla a Uber - ktoré doposial vyprodukovali len obrovské straty - investori, ktorí poznajú cestičky, ako sa k týmto nafúknutým, umelým peniazom dostať totiž nevedia, čo s nimi a preto sú ich ochotní vraziť do hocijakého Facebooku (ale ten vraj už nejaké zisky produkuje). Lebo vedia, že čas od času to praskne a tzv. "kríza" (čo je v skutočnosti len korekcia rozdielu medzi množstvom reálnych a umelých peňazí) spôsobí, že o ne aj tak prídu.
Asi najväčšia tragédia je, že mnoho ľudí si myslí, že reálne peniaze sú zlato. či šperky :( Reálne peniaze by mohli byť dýchateľný vzduch, pitná voda, potraviny a ošatenie - ale toho je našťastie ešte stále dostatok, takže to je z ekonomického hľadiska bezcenné.
Nie, reálne peniaze sú zástupcovia tovarov a služieb, ktoré sú ľudia ochotní a schopní nadobudnúť.
Sila fološných peňazí zase spočíva v dôvere občanov a obuškoch suverénov ...
17. 1. 2019   Lolo
Ludske zdroje a motroci sa nemusia obavat, ze by prisli o to najcennejsie, ako su peniaze.
Velky bailin, alebo seria transnacionalnych bailin-ov, nas asi pripravi o strechy nad hlavou.
To ani nieje tak strasne, ako pre dnesnu generaciu to, ze pride o pevne a mobilne internetove pripojenie.
A to moze znamenat koniec sveta..
17. 1. 2019   @@@
horšie je že to nikto ani splatiť nechce a nasledky ?.....centralne banky dalej vytlačia peniaze z ničho načo doplatia poctivo sporiaci si ludia tito kvoli tomu budu zas ochudobneni aby ti čo vytvorili obrovske dlhy boli odmeneni znehonotenim dlhu .....skvely system kde poctivosporiaci si ludia doplacaju alebo splacaju dlhy inych ale nič z toho nemaju ....neuveritelne niečo :D :D :D
24. 1. 2019   simon
pre dlhy je potrebny aj dlznik. malo kto si uvedomuje ze su v podstate v silnom zvzku a bez dlznika nie je veritela. Kto su veritelia? Napriec pyramidou su to jednotlivci, banky, a cele staty. Kto su dlznici? Podobne jednotlivci, firmy, vlady. Vlady financuju svoje posobenie administrativy a prave technologicky pokrok nam umoznuje ze sa neprepadavame s rastucimi dlhmi do priepasti hladu a biedy(bohu zial to neplati pre vsetkych a napriek vsetkym vydobytkom existuje hranica za ktorou sa nie je dobre pohybovat - preto si krajiny strazia jadro svojich hospodarstiev, hlavne potravinovu bezpecnost. Lebo bez penazi sa zit da a tam konci vacsina rizik) Myslim ze mame velmi odolne hospodarstvo a dlhy su prekzkou iba ak nie sme ochotni chapat, ze bez veritela nie je dlznika a veritel ma minimalne polovicnu zodpovednost za to komu poziciava. Takze si myslim ze co sa javi ako silna stranka - mat hromadu penazi ktore poziciavam je vlastne aj slabostou lebo podpriemerne spotrebuvam. A to nie je apel na vyssiu spotrebu. Ale na uvazenenejsiu skladbu hospodarstva.
1/1