Názory čitateľov


Názory k článku:
Zadlžení Slováci: Od januára sa sprísňuje poskytovanie hypoték aj spotrebných úverov

26. 7. 2018   Michal
úprimne ruku na srdce..kto nemá v tejto dobre nejaký spotrebák či hypo? ja sám som mal túto pôžičku https://www.hyperfi nancie.sk/pozicky/poz ickomat/ ale ak si to viete vypočítať tak splácať nemáte problém..horšie je keď si napožičiavajú a potom sa sťažujú že nemajú z čoho splácať..akoby boli prekvapení že banky chcú peniaze naspäť
22. 12. 2017   anonym
pán Búlik citujem "Z mojej praxe jednoznačne vidím, že sporenie nie je otázkou výšky zárobku." Otázne je na čo chcem sporiť, pravda pri nízkom príjme môžem aj sporiť iba 1 euro/mesiac, čo za rok je 12 eur, no na vlastné bývanie ani nájom to nebude, ani pánom spomínaných 20 eur/mesačne vo vzťahu k bývaniu nie je zrovna použiteľných. Pri vytvorení kapitálu tedy aspoň 20% z nemovitosti z círka 100000 predstavuje našetriť 20000 Eur. Tato suma môže aj nemusí byť problém, ale koľko mladých ľudí čo sa budú chcieť osamostatniť sú schopný toho dosiahnuť a za ako dlho, pritom aj tak si budú musieť vziať úver a tým bude aj rasť zadlženosť. Ak by mali našetriť na celú sumu nemovitosti, koľko by museli tedy šetriť aby toho dosiahli, no pri 20 Eurách asi nie moc skoro, aj keby ako dvojica sporili dvojnásobne. Tuším v Holandsku boli byty pre osamostatnenie mladých ľudí s dotovanými nájmy a tuším do určitého veku, potom už museli isť bývať inam, ale teraz už aj tam začína byť veľmi vážny problém pre mladých lebo migračná politika tieto byty prideľuje viac utečencom. Ešte ostáva možnosť bývať v nájme, no potom je otázne výška nájmu vs čo sa dá ešte nasporiť, a ak výška nájmu odpovedá či je vyššia ako splátka hypotéky, a keď je predpoklad po splatení vlastniť nemovitosť, je zrejmé aká bude voľba.
22. 12. 2017   zazka
Jasné, že na SR vo väčšine nie sú také platy ako na západe, ale je tiež pravda, že väčšina slovákov je absolútne nedisciplinovaná, nezodpovedná, negramotná a nepoučiteľná, čo sa týka financií. Usudzujem nielen z prečítaného, videného, počutého ale aj zo skúseností okolo mňa.
V práci mám kolegyňu, ktorá si vyrobila dlh cez 20 000 €, na čo? Ani nik nevie. Ďalšia, keby nie partnera, ktorý rozmýšľa. má tiež pekne odetý ale v podstate holý zadok. Načo šetriť? Radšej dať za zábavu drahé handry, nové časti tela, prípadne iné.
Slováci sa stali takí škrečkovia, čo sa točia v plastikovej guli dookola, závidia ten svet vonka, strašne by chceli, najradšej henď, ale urobiť preto neičo, ušetriť, zmeniť prácu, krajinu, zaťať sa a nedať sa zatoipiť blbým prúdom reklám a iných čo majú a čo aj oni chcú hneď...to nie...akoby väčšinou omámili, akoby mali n ahlave kíblik zo spongeboba...
Ja vravím, ak úver, jedine na byt aalebo neičo, čo mi následne prinesie primeraný zisk... iné úvery sú jed
22. 12. 2017   anonym
Dajte Slovakom riadnu plácu (mzdu) za svoju pracu a nepotrebovali by nejake uvery!!!
22. 12. 2017   Peter
Jedno klamstvo za druhým, v skutočnosti ide o problémy developerov, ktorí majú množstvo prázdnych a drahých nehnuteľností, o ktoré nikto nejaví záujem. Nájmy sú tak vysoké, že sa neoplatia.
A tak sa obmedzia úvery a hypotéky, aby došlo k zvýšeniu záujmu o prázdne nehnuteľnosti.
A ešte poznámka - kto a ako sa zadĺži, do toho žiadnu vládu nič. Skôr občana by malo zaujímať, prečo ho bez jeho súhlasu zadlžujú - vlády.
22. 12. 2017   NePeter
to je co sa nezmysel, co tu tocis? absolutne si odporujes. ak obmedzis poskytovanie hypotek, znizis pocet ludi, ktori hypoteku dostanu, t.j. znizis dopyt. elementarna logika, ktora nesedi na tvoju konspiraciu. a ano, kazdeho regulatora je vsetko do toho, ako sa zadlzis. lebo ked pride dalsia kriza a ludia skoncia masovo na ulici kvoli nesplacaniu, ma socialne nepokoje na trhu vlada. to je psia povinnost regulatora
21. 12. 2017   Jozef
Aha! Tak konečne už si to všimli aj tí, "tam hore", že Slováci sa neúnosne zadlžujú. Ale: Kedy sa človek dokáže zadĺžiť? Keď nemá kde bývať, alebo keď nemá na dôstojný život. Áno, dokáže sa zadĺžiť aj z "rozmaru" napr. pôžička na drahé auto, ktoré v podstate ani nepotrebuje, ale to považujem za hlúposť. Za to, že sa nikto zadĺži preto, že nemá kde bývať, robí veľakrát zo zúfalstva: Nie je dostatok nájomných bytov a mladí potrebujú niekde bývať. Napr. v Anglicku, v Nemecku ale aj v iných vyspelých krajinách mladí ľudia, dovolím si napísať, majú nájomné byty na výber. A za prijateľné ceny, resp. z platu dokáže byt bez problémov platiť a majú istotu zamestnania. Na Slovensku? Odpoveď si dajte sami. Kedy sa človek zadĺži spotrebným úverom? Keď nemá na dôstojný život. Ale áno, aj kúpa nejakého spotrebiča do domácnosti, kusa nábytku a p. je v dnešnej dobe o dôstojnom živote. V spomínaných krajinách so splácaním aj takýchto úverov nemajú ľudia problém, dokážu ho hravo splácať a popri tom dokážu aj dôstojne žiť. A na Slovensku? Šialene nízke mzdy, hrozba straty zamestnania. Kto je za toto a tento stav zodpovedný? No predsa tí, ktorých si tu každé štyri volíme a tí, ktorí nám tu každé štyri roky sľubujú dôstojnejší a lepší život. Toto je výsledok. Zadĺžení ľudia, zadĺžený štát. Minimálne úsmevne pôsobí názor, že je dobré začať so sporením 20 eur mesačne.... Šťastné a veselé....
22. 12. 2017   M.V.
Slovensko vždy zaostávalo a dnes by slovenský národ najradšej zadupali do zeme. Pozrime sa na prekážky na pracovných trhoch, čo predáme pod vlastnou značkou? Zato kupovať máme všetko od hrdzavých zbraní až po záhradných trpaslíkov v módnych farbách, prípadne stať sa gemblerom.
22. 12. 2017   fero z BA
čakal som kedy sa ozve dajaký obhajca života na dlh. Skúste trošku pocestovať po svete a zistiť, čo je tô "dôstojný" život. Je to život človeka v slume v afrike, južnej amerike, alebo švajčiarskeho inžiniera? Dnes má slovák obrovské možnosti pracovať kdekoľvek v EU a vytvoriť si podmienky pre "dôstojný" život. Kto ho nemá, tak by sa mohol v prvom rade pozrieť do zrkadla a možno zistí, že je to zapríčinené len jeho pohodlnosťou, neschopnosťou, prípadne inými nedostatkami, ktoré ho odsúvajú na perifériu spoločnosti. Ak je niečo z toho pravda, tak si "dôstojný" život nezaslúži. A to je spravodlivosť.
samozrejme, že to platí aj pre slovenské spoločnosti, vyhovárať sa na drísty o tom, ako nám niekto niečo nanucuje je fakt rozprávka z ruskej dielne
22. 12. 2017   Stano
ˇAno ferko žije v Ba tak tam je práce plno ale sú aj mestá kde práca nieje vôbec.A nechať rodinu a ísť von je blbosť .Mám hlavnú prácu mám brigádu a nestačí to na výdaje ktoré sú daňe poplatky do škôl deťom za lieky zubára strava elektrina plyn.a ušetriť z čoho nekradnem ako niekto samá kauza.
22. 12. 2017   fero z BA
nie je toto pohodlnosť? Potom sa nesťažuj. Za prácou a lepším životom môže ísť celá rodina, nielen jeden
22. 12. 2017   M.V.
fero z BA: Aspoň tie známe obchodné reťazce predávajú len slovenské výrobky, hlavne potraviny po systematickom ničení poľnohospodárstva a priemyslu policajtov, dovážajú sa zbrane pre policajtov, ktoré sa vyrábajú aj na Slovensku a tie ruské reťazce predávajú len zahraničné výrobky, robia tu len škodu... Kam povedie emigrácia za prácou? Až na Ohňovú zem? Aká "neschopnosť," to sú teórie nového svetového poriadku, OSN hovorí, nesmiete si ani chrániť hranice a musíte brať všetko, čo prikážeme, taký je vývoj. Vyhováranie sa na Rusov len zastiera skutočnosť, je to taká dýmová clona.
22. 12. 2017   NePeter
Je fakt, ze trh najomnych bytov na SLovensku neexistuje, kdezto Rakusko, Nemecko atd. ho dlhodobo pestuju. To je chyba, ktora sa vsak uz neda vratit spat. Preto je kupa byvania na uver prirodzenou moznostou. "Ti hore" si uz vysoke tempo zadlzovania vsimli davno, obmedzovanie dopytu bezi uz viac ako 2 roky, ale zatial prilis nezabralo. Nemyslim si vsak, ze je tu dovod Slovakov na plac: kto chce robit, moze a zarobi si na dostojny zivot. Dnes neobstoji argument ze u mna v doline nie je praca. Vsade na svete sa za pracou aj cestuje, neexistuje nic take ako "v tomto state ma kazdy pracu vedla domu". Kto sa stazuje, ze nema z coho zit, musi sa pozriet predovsetkym sam do zrkadla a tam hladat zodpovedneho za svoj zivot. Zvykli sme si, ze sa o nas vzdy niekto staral, co je neprirodzeny stav, ktory raz musel skoncit.
22. 12. 2017   Jozef
Snažil si sa o múdru reakciu. ale nezdá sa mi, že sa ti to podarilo, lebo: To nie je iba o vysokom tempe zadlžovania, to vôbec nie, práve naopak, nech ľudia nakupujú, nech rozhýbu ekonomiku, o to ide. Lenže na Slovensku je 3 milión exekúcii, rozumieš tomu? 3 milióny exekúcii!!! Lebo ľudia nedokážu splácať svoje záväzky, rozumieš, nedokážu splácať. A to vadí "tým hore", nie pôžičky, nie úvery. Keby si premýšľal(bez urážky) tak by si postrehol, že v mojom príspevku išlo o to a hlavne o to, nie že či niekto môže cestovať za prácou po svete, ako tu splietajú nejakí ferkovia, peťkovia. To sú také "richteroviny" teda táraniny. Zopakujem a prizvukujem: Zodpovední za to sú tí, ktorých si každé 4 roky volíme a ktorí nám každé 4 roky....
1/1