Sme otrokmi čierneho zlata

Korekcia na americkom akciovom trhu pokračuje, keď hlavné indexy opäť skončili v červených číslach: Dow Jones - 0,18%, Nasdaq - 0,97% a S&P 500 - 0,42%

Korekcia pokračuje

Korekcia na americkom akciovom trhu pokračuje, keď hlavné indexy opäť skončili v červených číslach: Dow Jones – 0,18%, Nasdaq – 0,97% a S&P 500 – 0,42%. Akciové indexy tak reagovali na béžovú knihu, zasadanie OPECu a pokračovanie neschopnosti európskych predstaviteľov nájsť dohodu o novej pôžičke pre Grécko. Bernanke už v utorok v Atlante jasne naznačil, že  nové QE je nepravdepodobné, avšak FED bude pokračovať v uvoľnenej monetárnej politike. Uviedol, že hlavným cieľom FEDu je udržať infláciu pod kontrolou. Včerajšia béžová kniha ukázala, že všetky dištrikty FEDu až na jeden (Dallas) vykázali spomalenie ekonomickej aktivity. Jej celkové vyznenie však bolo neutrálne a nepomohlo stlmiť zlý sentiment. Situáciu na trhu ešte zhoršujú špekulácie okolo novej pôžičky Grécku, keď sa zdá, že dohoda je ďalej ako trh očakával. Nemecká banková asociácia uviedla, že participácia súkromného sektora na novej gréckej pôžičke je až poslednou možnosťou. Rovnako sa posťažoval hovorca nemeckej vlády, že vláda ešte neobdržala kompletnú správu od Trojky (MMF/ECB/EK). Výsledok tejto správy bol zverejnení včera večer a súčasné smerovanie gréckych snáh o zlepšenie ekonomickej situácia je sotva postačujúce. Trh tak ostáva v obavách, či sa 20. júna predstavitelia trojky dohodnú, alebo dôjde reprofilácií (defaultu). Investori následne obrátili pozornosť na OPEC. Očakávali, že sa OPEC dohodne na zvýšení denných kvót a upokojí tak volatilnú cenu ropy. Kartel OPEC však sklamal, nedokázal sa dohodnúť na zvýšení a čo viac, viacero členov uviedlo, že súčasný statv je vyhovujúci. Iracký minister ropného priemyslu sa domnieva, že cena 110 USD za barel je spravodlivá. Otázkou je, či si dnešná krehká obnova v rozvinutých krajinách môže dlhodobo dovoliť súčasné ceny pohonných látok. Doterajšie skúsenosti dokazujú, že len ťažko.

OPEC si myslí, že súčasná cena ropy je fér

Súčasné spomalenie ekonomického rastu ma priamy súvis z rastúcimi cenami ropy a ropných derivátov. Cena ropa za posledné tri roky vzrástla viac ako dvojnásobne, cena benzínu v USA o 250% a letecké palivo je drahšie o 300%. Vysoká cena ropy si vyberá svoju daň v podobe vysokých nákladov. Medzinárodná asociácia letecký spoločností, upozornila, že tento rok klesnú zisky leteckých spoločností o viac ako 50% oproti roku 2010. Podobný problém ma aj automobilová a lodná preprava. Čo by teda znamenala ropa dlhodobo na 120 USD za barel? Viacero analytikov sa domnieva, že cena na tejto úrovni je zlomová, čiže ak by ropa narástla nad túto úroveň, americká ekonomika by skôr či neskôr padla opäť do recesie. Amerika patrí medzi krajiny s najväčšou závislosťou na čiernom zlate a reštrukturalizácia ekonomiky na zemný plyn, uhlie, alebo alternatívne zdroje by trvala najmenej dve dekády. Najbližších 10 rokov bude takmer nemožné znížiť spotrebu ropy bez výrazných ekonomických dopadov. USA sa tak cez Saudskú Arábiu snažilo presadiť navýšenie denných kvót, ale OPEC nesúhlasil z jednoduchého dôvodu. Trh je predzásobení ropou a tak nemá dôvod meniť denné ťažobné kvóty. Súčasné kroky OPECu tak môžu mať nielen ekonomické, ale aj politické dôsledky. Nezhody vo vnútri OPECu sú čoraz významnejšie, na jednej strane je „proamerická“ Saudská Arábia, na strane druhej je Irán a Venezuela. Je teda OPEC mŕtvy a hrozí mu rozpad? Aj keď je situácia nepriaznivá, OPEC sa vždy dokázal dohodnúť a pnutia vo vnútri OPECu nie sú ničím novým. Kartel tak bude určite pokračovať a pravdepodobne udržiavať súčasné kvóty na ťažbu. Európu a USA tak čaká drahá ropa minimálne ešte niekoľko mesiacov a cena ropy pod 80 dolármi sa zdá byť viac vzdialená ako nikdy predtým. Na obrázku je vývoj cien benzínu v USA za poslednú dekádu.

ECB dnes môže zobrať medveďom vietor z plachiet

Akciový trh dnes bude pozorne sledovať rozhodnutie ECB o úrokovej miere, rovnako dnes zasadá aj BOE. Trh neočakáva zvýšenie úrokovej miery v eurozóne, avšak komentár Tricheta bude dôležitý pre celkový sentiment na akciovom trhu. Ďalšie uťahovanie monetárnej politiky by trh nevnímal vôbec dobre a jastrabí komentár by mohol spustiť novú vlnu výpredajov. Makroekonomický kalendár nám dnes prinesie žiadosti o podporu nezamestnanosti, obchodnú bilanciu a veľkoobchodné zásoby. Dnešné makrodáta tak môžu zmeniť sentiment na akciovom trhu, ktorý je „smädný“ po akýchkoľvek pozitívnych správach. Index S&P 500 včera udržal suport na úrovni 1278 bodov, avšak sentiment je naďalej negatívny. Dnes sa tak index môže pokúsiť o prelomenie úrovne 1278 bodov a vytvoriť tak možnosť ďalších prepadov k 200-dňovému kĺzavému priemeru na 1251 bodoch. Na úrovni 1249 bodov sú marcové minimá a práve pásmo marcových miním a 200-dňovému kĺzavému priemeru by mohli vytvoriť priestor pre odraz indexu. Dnešný výhľad je však mierne býčí, Trichet by mal podporiť svojimi vyjadreniami akciové trhy a rovnako dáta z USA by mohli naznačiť mierne zlepšenie, avšak riziko poklesu je naďalej vysoké.

Autor: Peter Greguš | TRIM Broker, a.s.

Upozornenie: TRIM Broker, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými ná

Súvisiace články

Aktuálne správy