Názory čitateľov


Názory k článku:
Aká bude ďalšia kríza v Európe?

24. 5. 2015   bobo
Kríza v Európe bude, to je jasné, Európa, teda EÚ je stvorená práve na krízy, ak by neboli krízy tak EÚ zanikne, EÚ by bola v tom prípade zbytočná.
24. 5. 2015   csc.FEROO
suhlasim ze bude energeticka kryza ale na Slovensku to bu de hlavne nasi takzvany spoluobcani!!!!
24. 5. 2015   Lolo
Dalsia kriza bude pravdepodobne energeticka.
Bude to dosledok problemov, ktore sa hromadia v podobe ekoterorizmu aj ludskej hluposti.
Vznikne tak viditelny fenomen...
Energetická chudoba je často definovaná ako vynakladanie viac než 10 % príjmu na udržanie teplého domova.
A to je realita, ktoru dnes musia riesit domacnosti v Slovakistane celkom bezne. Nasledkom energetickej krizy, alebo nedostatku komodity, ako je zemny plyn, alebo elektricka energia, sa pravdepodobne prelomi bariera problemov, ktore dopadnu na chudobne krajiny, ako je Slovakistan, tak, ze bude skupina ludi, ktory maju sice byvanie, ale nebudu schopny si dovolit zabezpecit dostatok tepla, svetla, alebo pohybu, z coho vyplynie znizenie ich mobility, v zime hygienicke problemy (teplo patri do hygieny) a taktiez teplu vodu.
V zahranici je tento problem daleko rozsirenejsi, ale u nas sa tym nikto nezaobera.
Staci k uvedomeniu si jednoducha predstava, ze by sme museli kurit naftou. Turbokotol na naftu stoji rovnako, ako plynovy, ale palivo vdaka nasej spotrebnej dani je drahe, takze by nas vychadzalo asi 2,5x tolko na Mj, ako plyn.
24. 5. 2015   anonym
Je to definované zaujímavo s tými 10%, obvykle je to totiž tak, že ak mám teplo, mám aj účet a keď sedím v zime od októbra do mája, môžem zostať napríklad v paneláku na nemeranej zložke a mať účet pod 10%. Dobre maskovaná chudoba, pretože v paneláku sa za plyn platí za 4 horáky na sporáku zvlášť a za vykurovanie plynom od dodávateľov tiež zvlášť a s tým sa hrajú rôzne hry. V rodinných domoch je to jeden účet.
24. 5. 2015   Lolo
Energy powerty, je definicia, ktora zahrna do zivota jednotlivca, alebo rodiny vsetky polozky, ktore suvisia z energiou. Do energetickej potreby kazdeho jednotlivca sa zapocitavaju aj polozky na PHM, pretoze to je tiez energia.
Ale v panderlaku je vypocet zlozitejsi, pretoze tepla voda je polozka zvlast, dodane teplo zvlast a el. en. zvlast, rovnako ja plyn na varenie je polozka zvlast.
Ale v Slovakistane tvoria polozky energeticke vzdy podstatne viac, ako 10% z prijmu jednotlivca, alebo domacnosti. Minimalne 10-15 rokov.
Kto si mysli, alebo si na zaciatku myslel, ze ak bude mat vlastne zdroje energii, ako napriklad ja, je to omyl, pretoze cely moj FV a FT system vyraba sice zdanlivo energiu zadarmo, ale naklady na vybudovanie a sprevadzkovanie systemu boli a su tak vysoke, ze aj v predpokladanej zivotnosti mi z toho vypadne energeticky potencial zhruba 2,5-3x drahsi, ako zo spalovania fosilnych zdrojov.
Pokial by som riesil na zaciatku len velky zasobnik na PB a mal generator a kotol, vyslo by ma z tohoto systemu len 1,3 drahsie potencialove teplo a el. en, ako pri pripojke do verejnej siete za plyn a el. en.
Jedine co mi to neumoznuje, je vzdialenost od tychto sieti.
Aj tak patrim medzi energy powerty, pretoze rozpolozkovane v case, ma potencial tepla a elektriny stoji vdy viac, ako 10% mojho prijmu.
1/1