Názory čitateľov


Názory k článku:
Vláda SR chce stimulovať rozšírenie výroby sklárskej spoločnosti RONA

13. 12. 2014   lolo
Keby boli seriozna firma ta Rona, tak by ich netunelovali za podpory vedenia taky ludia, ako je Sic' a podobny.
Profitovali na niekdajsich stimuloch, zakladali s.r.o.cky, ovladali prakticky cele prepojenie fabriky zo svetom a logistiku a aj distribuciu.
Nabalovali sa na predajniach, ktore zasobovali tovarom na "faktury" ktore sa neuhradzali a este ziadali peniaze na dotovanie najmu predajni a zamestnancom, aspon o jednom viem, dlzia tyto "sporostredkovateli a" peniaze na mzdach.
Fabrika, vdaka svojej 120r. tradicii a menu, dokazala vzdy nejako "kompenzovat" straty a tunelarov, vdaka istemu nakloneniu vsetkych vlad, co tu boli, ale len pre to, ze to je vlastne taka pracka penazi z tradiciou.
Podobne je to aj peniazmi na pec, ktora neexistuje, pretoze ak dokazali vyrabat kremikove sklo tenke ako papier a z neho uzitkove pohare pred vyse 100 rokmi, nepotrebuju ziadnu zdokonalenu technologiu na nic, len pracovat.
Ide totiz o to, ze to je fabrika, kde sa vatsina skla vyrabala rucne fukanim a to si vyzaduje majstrovstvo, ktore sa uci desatrocia a predava sa z generacie na generaciu u sklarov od majstrov cez tovarysov az po ucnov.
Ak tu fabriku raz zmechanizuju, mozu, ale celkom zbytocne, akorat vytvorit konkurenciu cinanom.
Dnes prakticky kazda fabrika, ktora ma tradiciu, je vlastne skanzenom, nie uplne plnoodnotnou fabrikou, aj ked daco predajne produkuje, skor ide o zachovanie vedomosti, zrucnosti a tradicne produkty.
Ak nema stat zaujem, alebo peniaze, alebo oboje, tak nejake pece, ktore neexistuju, su zbytocne.
Je to asi ako telefonna budka v skanzene.
Nepatri tam, je neprakticka a jej prevadzka sa nezaplati, lebo kazdy ma mobil z ciny.
Nez si ludia zvyknu fotit selfie, ako si tak stoja pri telefone v skanzene z kablom od hluchatka, prejde este dlhy cas.
14. 12. 2014   Ryhas
ano
12. 12. 2014   fero z BA
nevie či 10 alebo 20 mil. ---- zlodejský birmovanec opäť bude mať dajakú províziu, treba nazhŕňať a tupý národ to predsa zatiahne .. 40% sa stále drží, tak čo?
1/1