Názory čitateľov


Názory k článku:
Musíme zabrániť odlivu vzdelaných ľudí z východného Slovenska

18. 2. 2017   Alda
Inteligentní člověk neplánuje budoucnost na Slovensku.
Už nyní studuje 22.000 lidí v ČR.
Každý rok jich přibývá.
Slovensko nemá budoucnost,pouze jako zdroj levných otroků do montoven.
18. 2. 2017   ja
Taketo snahy o zmeny zhora a myslemnie si ze stat to vyriesi su len na minanie dalsich a dalsich penazi. Pokial sa nebudu snazit ludia na lokalnej urovni a pokial sa ludia co tam ziju nebudu snazit o zveladenie, mozete im postavit cesty, dat peniaze na rozne rozvojove activity ale nic sa neujme. Taka banska Bystrica by mala byt podla tychto pouciek raj na zemi, ma idealne dopravne spojenie dialnicou, zeleznicou, je tam letisko, ma vela okolitej prirody vhodnej na rozvoj turizmu, ma dake priemyselne parky, napriek tomu tam skapal pes. Skuste sa porozpravat s lokalnymi ludmi a dozviete sa ze najradsje by len hybernovali a kazdu rozvojovu aktivitu vitaju len ako votrelca co ich rusi z ich zazivaneho koloritu
18. 2. 2017   muchotravka
Tak veru. Kým sa ľudia nezačnú angažovať vo veciach verejných, aj keby to malo znamenať vydrankať od mestského úradu smetný kôš na psie exkrementy, nech sa v tom človek po zime nebrodí, nič sa samo neurobí. Čakanie na pastiera je síce pekné ale ten urobí iba to, aby ním ostal čo najdlhšie a to znamená čo najviac klamať a čo najmenej robiť - veď ho predsa nebudeme meniť za lepší model uprostred procesu zlepšovania našej budúcnosti. A karavána ide ďalej...
18. 2. 2017   zolo
a načo by tu zostávali, robiť za 500 ečok respektíve pár šušní naviac, moja dcera nabudúci rok končí magistra ekonomie vo francii a sere na celu cigánsku koloniu , vo francii dostane v banke nástupný plat dva a pol tisíc eur, rokmi to pojde aj na viac, rozmýšľa aj o luxembursku alebo o švajci, tu ľudí zdierajú nenásytní podnikatelia a zisky idú von a Fico sa raduje a vytešuje , že slováci akí sú skromní, že vonku pri takých platoch by ľudia išli do ulíc, čo je pravda, francuzi by si takto na hlavu srať nedali......
18. 2. 2017   ja
no ona zase vytriezvie az zisti kolko jej z toho francuzskeho platu ostane. ono to vyzera na papyri pekne ale vysoke platy znamenaju vysoke vydavky. Ak odlozi stovku dve, moze to vyzerat zaujimavo ale zase na miestne pomery je to malo.
18. 2. 2017   zolo
žije tam roky a ver, že vie , že francúzi si lepšie žijú ako my, bežne chodia do reštiky, žiadny problém, vysokočkoláci tam inak zarobia ako tu a ked majú v banke aj nejaku vyššiu funkciu ide to rapídne hore a vo švajci a luxemburgu to je uplne iná káva ako žobráčina v slovakistane, známy robí v banke v luxemburgu, plat 7000 tisíc ečok a postavil si tam dom......má sa ako prasa v žite....
18. 2. 2017   ja
ono je to relativne ci lepsie, ako minaju viac penazi, ano chodia do restiky ale je to proste taky styl, ja nevidim ziadnu vyhodu v tom chodit do tej restiky ale ked zijes vo Francuzsku tak proste musis a je to sakrametsky drahe takze ludia tie peniaze co maju na vyplatu aj minu. Takze hrozba ze ak si mesiac bez prace tak skoncis na ulici je aj tam ci uz zarabas 3alebo 5 tisic mesacne. Ono je to fajn pre slobodnych a bezdetne pary, ale pre ludi co by planovali rodinu to nie je nic moc a tie ich ponocovania v praci a tvarenie sa ako su strasne vytazeni nie je nic co by ma potesilo.
18. 2. 2017   zolo
Ked skončíš na ulici, čiže stratíš zamestnanie podpora v nezamestnanosti tam nie je 6 mesiacov ako v slovakistne a môžeš si hodiť slučku, ale môže trvať až tri roky v závislosti od počtu odpracovaných rokov, 50 nik tam má tri roky podporu v nezamestnanosti, inak sú tam aj príspevky na bývanie a iné, invalidom sa prepláca nájomné, známa žije v 3 veľkom peknom bte platí za neho 170 euro , zvyšok platí štát ........tu ešte aj podporu 60 euro si v tomto nevolníckom štáte musíš odrobiť......a čo sa týka života , myslím, že kvalita života a to, čo si môžu dovoliť je tm lepšia.........
18. 2. 2017   ja
no ono podporu dostanes ale maximalne dakych 600 eur mesacne co sa zda slovakovi zazracne vela ale pre Francuzsko smiesna suma. A ak uz si na tom tak finance zle ze si odkazany na to ze ti stat plati najom tak asi to nebude take terno byt na samotnom dne spolocnosti. To uz je zase len prezivanie ale nie zitie.
18. 2. 2017   zolo
To si si odkiaľ vycucal tých 600 eur,suma závisí od platu.....Na slovensku dostaneš s prepáčením Howno, preto tu ľudia páchajú sociálne samovraždy a tá moja známa vôbec na tom nie je zle , má pekný dôchodok a sama býva vo veľkom 3 izbovom byte, je to bývalá kaderníčka..vo francii má každý invalid nárok na preplatenie nájomného, možno nejaký superbohatý človek nedostane....Sloven sko ti nedá nič.....Do nemocnice si musíš brať od hajzel papiera všetko....
17. 2. 2017   Matus
Je dobré, že sa kompetentným otvorili oči a vidia to, čo už bežný ľudia vedia už dávno. V mojom okolí veľa mladých a šikovných ľudí medzi 25-35r. už niet, vyštudovali a odišli buď do zahraničia alebo BA. Je to smutné ak vidíte, že sa dediny pomaly vyľudňujú ako to bude vyzerať za 20r? Myslím, že je už neskoro, paciet už zomrel a oživovanie už nepomôže. Mladí ľudia tu nevidia perspektívu ako pracovnú tak kultúrnu a možnosti, ktoré ponúka západ či BA. Je to smutné ak sa pozrieme, že sme malá krajina ale neviem sa deliť, centralizmus dosiahol svoj vrchol a bez podpory regiónov, o ktorom sa len hovorí to nepôjde, regióny na východe proste sami o sebe nemajú takú ekonomickú silu aby to sami zvládli.
A je otázne či už vôbec to má zmysel...........
pekný deň
17. 2. 2017   denis
Lenze stred aj vychod maju neopakovatelnu prirodu a su idealne pre rozvoj cestovneho ruchu, turistiky, pre oddych len tento debilny stat na cele s podplukovnikom FICOm nie a nie pochopit to ze ONI SKODIA VIAC AKO POMAHAJU.
18. 2. 2017   fero z BA
netrep hlúposti, každá krajina má krásnu, neopakovateľnú prírodu, choď sa pozrieť do sveta. všetko je len o ľuďoch, ak si ľudia zvolia chmuľa, tak ho tam majú. V skutočnosti si ale šikovní, vzdelaní ľudia chmuľa nezvolia, chmuľa si zvolia len chmuľovia
18. 2. 2017   Lolo
Tu by som sa Frantisku trocha zamyslel.
Ja osobne som chmula nestretol. Stretol som v zivote ludi, ktory malli obmedzenu inteligenciu, pretoze vyrastali v prostredi, alebo zili v prostredi, ktore im nedalo moznost rozvoja osobnosti. Alebo som stretol v zivote aj mentolky, ktore sa tak narodili, alebo dokonca autistu, ktory sa nevedel obliect, ani najest, avsak vedel z hlavy vypocitat mocniny aj odmocniny na entu a podobne veci.
Problem politiky a ludi volenych, je najma ten, ze ak v krajine uchvatili moc po 48 roku cervene svine, tak 40 rokov vlady zanechalo trvale nasledky nie len na krajine, alebo ekologii, ale aj na ludoch, ktory boli 40 rokov zavrety v ohrade. A v momente, ked sa odstranila ohrada, alebo zrusila farma zvierat, tak otrokom muselo zakonite drbnut. Ku vlade sa dostali este vatsie svine a pre zvierata sa znacne zhorsili podmienky a vyzaduje sa od nich este viac, ako za vlady cervenych svini.
Na to, aby si to pochopil, je dobre si precitat menej znamy roman Farma Zvierat, alebo pozriet aspon animovany film. Autorom nieje nikto iny, ako Gerorge Orwell, znamy u nas skor romanom Nineteen Eighty-Four.
Ked toto pochopis, tak pochopis, ze ani ti co volia a ani ti, co su voleny, sa nespravaju inak, ako je prirodzene v danom case a v danom prostredi mozne.
Je to cisto humanne jednanie.
17. 2. 2017   Blind Man
Blááááá, blááááá, blááááááá. Tak poriadne zaplaťte vzdelaných ľudí!!!
17. 2. 2017   Lolo
No ja si myslim, aj ked sa asi opakujem, ze problemov je viacero.
V prvom rade, vzdelany ludia, nemohli na vychodze hybernovat 27 rokov. Aj keby zili z korienkov a byvali v zemliankach, vsetci remeselnici a robotnici, aj inteligencia, tak by asi po 27 rokoch do prace, po podobnom martyriu nesli. Zvykli by si.
Vzdelany ludia okrem toho ze odisli, niekam robotovat, tak sa tam tym vzdelanym ludom nenarodili ani deti. Ak sa ja narodili a dospeli, tak tiez po skole, vzdelany ludia, nedostali ani umiestneku, niekde v Ocovej, alebo Pincinej, ci Kosicoch, alebo Humennom, takze si hladali robotu a asi aj nasli, ale nie na vychode. Ty co ostali, sa museli najskor uchlastat k smrti, na urade prace evidovany, alebo prejst na prasky, aby im ostala aspon podpora.
Takze je prirodzene, ze ak teraz nejake pracovne prilezitosti sa vyskytuju, skratka niesu ludia. Na to tych prilezitosti je prilis malo a mzda je tak nejak mimoblatisravska, ze nejake byvanie si za to asi tazko niekto kupi, aby potom zalozil rodinu kdesi, kde budu jeho deti chodit do skoly z hnedoslovakistancam i, ktory vyrabaju deti na plne davky, aby mali dalsie davky.
Takze sme spat u zemlianok a davok, takze vlastne na vychode ziju vzdelany ludia, ktory v osadach, maju nadpriemerny vztah ku ekologii a prirode, tvoria vzdelane potomstvo, ktore z generacie na generaciu vytvara pocetne obyvatelstvo vidieka, ktore vytvara kolorit a cely problem je len v tom, ze pre nich praca, sa dostala do vyssieho levelu kreativity, takzvanej rekreativity, takze aj ked o nu ziadaju, je to len akysi folklor, vyzadovany od uradu prace.
Co viac si moze stat, ako je Slovakistan priat, od uvedomelych obcanov na vychode, ktory tam ostavaju, ked vzdelanie a najma uvedomelost, nadobudaju alternativnym sposobom a ziju ekologicky, dokonca si prilepsuju na zivot recyklaciu a zberom druhotnych surovin.
Absolutna ekologicka idyla.
17. 2. 2017   fero z BA
to sú ficove ISTOTY
17. 2. 2017   edo
TAK.
1/1