Názory čitateľov


Názory k článku:
Počet slovenských firiem v daňových rajoch stúpol za 10 rokov z 1510 na 4701

4. 12. 2016   Juraj
Vy idete bojovat proti danovym rajom? Danove raje su celosvetovy problem, ktory nikto nikdy este nevyriesil a ani nevyriesi. Je to tak sofistikovana a komplexna pavucina, ze malokto jej rozumie. OECD v poslednych rokoch robi urcite opatrenia, aby financne institucie medzi sebou vymienali informacie, ale to je iba spicka ladovca. Danove raje (ako si bezny ludia myslia) nie su iba Kajmanske ostrovy, Monako alebo Bahamy, ale najvacsia danove raje su Londyn and Wall Street (Nemci tiez nie su vobec ruzovi). Kazdi riesi odkial penazie odchadzaju ale nikto neriesi kam vlastne prichadzaju a to je vlastne cely problem. Ludia co sa vedia v tomto pohybovat su o try kroky vpred a je takmer nemozne ich vypatrat. Dobru noc mile deti!
5. 12. 2016   URBAN
mojko, keby kompetentný chceli tak spravia poriadok do mesiaca lenže nechcú lebo to vyhovuje každému pri koryte. Daňovo sa to dá elegantne urobiť lenže politici nechcú.
6. 12. 2016   anonym
Ako sa to da elegantne urobit? Nech sa trosku zasmejem
7. 12. 2016   URBAN
zákaz obchodovaniu z rajmi, priame zadávanie zákazok bez sprostedkovateľov a subdodávateľov, priame zdanenie v krajine kde má firma zákazku bez možného vyvážania zisku a pevné daňové sadzby pre každého, neplatenie faktúr trestný čin a úplná trestná zodpovednosť firiem a akcionárov teda majiteľov nech nesú priamu zodpovednosť za správanie firmy ktorá podniká žiadne výnimky a jasné daňové pravidlá bez možnosti legislatívnej špekulácie a daňoví domicil v krajine kde podniká firma. Už sa nesmeješ problém sa dá elegantne vyriešiť ked vedeli politici v SR schváliť milióny Grécku za 24 hodín tak toto čo som popísal vedia schváliť do mesiaca.
8. 12. 2016   anonym
Nie, ja sa smejem este viac. Tie rozpravky mozes rozpravat doma alebo ludom na tvojej intelektualnej urovni. Ty ani nevies, co danovy raj je. Ty chces zakazat danove raje? Ako? Povedz mi, kto by zakazal napr. Kajmanske ostrovy? Britsky parlament? alebo Kajmansky governor? Obchadzanie dani je ovela komplikovanejsi ako si mysls, to by museli obmedzit alebo zakazat flow of capital cez hranice.
8. 12. 2016   Szekeres
Podla mna nemas pravdu. Transboundary capital flow kludne muoze zostat, ale iba pre neanonymny kapital. Pre akykolvek anonymny zdanenie zrazkou v lokalite vynosu zisku. Naopak, zrusit danove raje vuobec nie je problem. Ale politici maju zadanie v ziadnom pripade nic take neurobit.
8. 12. 2016   anonym
Ja si myslim, ze zrusit danove raje je velky problem a to kvoli tomu, ze vlastne je velmi tazke definovat danovy raj. Medzi typickymi danovymi rajmi a normalnymi zriadeniami je obrovska seda medzera, v ktorej sa pohybuje vela krajin. Ak mi das zoznam krajin klasifikovanych ako danovy raj, ja ti dam dalsich 20 krajin, ktore danove raje su, ale nie su tak oznacovane. A su tam aj krajiny z OECD, ktore bojuju proti danovym rajom.
12. 12. 2016   Szekeres
existuje verejny akysi register koncovych uzivatelov vyhod. Uplatnuje sa mam dojem pri verejnom obstaravani. A preco by sa nemohla jeho puosobnost rozsirit ja pre tok kapitalu vseobecne, i pre komercny sektor? Ak bude verejne znamy KUV, ma povoleny volny tok kapitalu a jeho pouzitie v SK ekonomike. Ak tento udaj kapital nezverejni, bude sa k danit (a nielen) zisk okamzite v mieste vzniku. Samozrejme, malo by to asi zasadny dopad na cely ten ..integracny spletenec (siet..jarmo) do ktoreho sa tato ekonomika dobrovolne zamotala .
8. 12. 2016   anonym
A co sa tyka zdanenie v lokalite vynosu zisku, tak z uctovneho hladiska, zisk nemusi byt zauctovany v lokalite zisku. Korporacie vyuzivaju transfer pricing a zisk moze byt zauctovany takmer kdekolvek.
12. 12. 2016   Szekeres
ty popisujes sucasny stav. To nemusis, ten poznam. Ja som pisal, ako by sa to malo zmenit, aby to fungovalo.
4. 12. 2016   anonym
Kde je chyba prečo firmy utekajú do daňových rajoch záver je jasný kto vytvára zákony na slovakistane volený sú ľudia ktorý sú buď neschopný alebo idú v tom za všetkým teda sú politici zákonodarcovia teda slovakistan ide ku dnu a doplácajú na tom pracujúci celá spoločnosť zamedziť sa to dá jedine zákonmi a neschopnosť vlády zákonodarcov -posľancou je jasná sú to sľubotechny hovorí sa sľuby sa sľubujú blázni sa radujú všetkých nás majú za blbou vedomí si toho táto spoločnosť je neschopná nedokáže dobré rozoznať od zlého a tak sa tu darí na slovenskej scéne novodobé otroctvo vo firmám kde nexistuje pracovná doba ktoré nás majú za nič a priživujú sa na celej spoločnosti morho
4. 12. 2016   fero z BA
ako dobre to tu tomu ficovi ide...... báseň ako turčín poničan: "a čo mladé zutekalo, a čo staré nevládalo...", tak ako voľakedy ľudia utekali pred turkami, tak teraz utekajú pred komunistami zo smeru
5. 12. 2016   apoliticky
na teba skoda uz aj reagovat...snad naposledy... ty nazyvas komunistami politikov zo Smeru?!...daj sa liecit !...ja som za komunistov povazoval napriklad Husaka, Jakesa, Strougala ci Bilaka...ale tychto posrancov zo smeru?!...to dokedy budes neschopnost kapitalizmu ako systemu ospravedlnovat ,,pseudo komunistami,, zo SMERU ?! ...ubohe od teba...uboziak
8. 12. 2016   fero z BA
fico a jeho poskokovia neboli komunisti? nepretváraj pravdy
4. 12. 2016   Lolo
Je to velmi jednoduche.
Protipol danoveho raja, je danove peklo.
Keby nebolo danoveho pekla v Europe, nebolo by treba ani danove raje. Belize je daleko, rovnako ako Kajmanske ostrovy. Priamo v srdci EU, lezia danove raje, ako je Svajciarsko, staty Beneluxu, Cyprus a rozne mini danove ostrovceky, ako je Vatikan, Cyprus, Jersey, Mann, Andora, ale aj Gibraltar a mnohe dalsie.
V pomere vyvedenych penazi nedanenych v danovom pekle, sa nejedna o zivnostnikov, ani o male firmy, ktore funguju z ruky do huby, ale predovsetkym o najvatsie koncerny a nadnarodne spolocnosti.
Male schrankove firmicky, sluzia ako taka mala pracovna pre politicke spicky a kleptokraciu. Korupcne peniaze sa predsa nedania. Na to sa lieta do indianskych rezervacii LAS VEgas, alebo do Monaka, kde sa taketo peniaze "vyhraju" v kasine, zdania 1% alebo 2% miestnej dane z vyhry, alebo ani mnohokrat dani nepodliehaju, nasledne sa poslu na ucty kdekolvek na svete. Najlepsie tam, kde sa daju ulozit na kovodepozitny eqivalentny ucet a neobzierala ich inflacia.
Taketo peniaze ale asi nepojde takto prat Jano obkladac, alebo Fero cierny elektrikar, alebo majitelka nejakeho penzionu.
Naklady na podobnu cestu a pobyt, prevysuju moznosti kolonialnych otrokov v Slovakistane.
Problem je, ze u nas vladnuca Konstitucna Kleptokracia, nema problem vyvadzat peniaze, kdesi do raja, problem je, ze ty, co su zatazeny vysokymi odvodmi a danami v Slovakistane, sa im na podobne "primerane zisky" skladaju.
A je to uplne jedno, ci su to peniaze zo zdravotnych odvodov, vid AliPaska, teta Anka, alebo Vahostav, alebo kulturne fondy na posledy u Vajcaka.
Pripadne developerske socialne aktivity podnikatelov, ktory stavaju socialne byvanie, ala Bonaparte, pre chudobnu politicku elitu, ktora plati najom a energie, poplatky a dane v socialnom panelaku, ako bezny otrok, za garaz v Blatisrave, alebo za altan a zahradu, na tom istom kopci, zvanom Hausberg.
Takze v prvom rade treba najst hierarchiu v danovom pekle, kto je Lucifer, belzebub, Amon, charon a ostatna hierarchia bytosti, ktora spravuje peklo a nasledne najdeme aj kotle, kde varia vyvar, pripadne identifikujeme lahko, kto hadze pod kotol uhlie a kto vidlami miesa pekelny gulas.. Vid naprikald Gorily na financnom riaditelstve.
Stastne a vesele!
4. 12. 2016   Francesko
Napísal si to presne a výstižne lebo veľký biznis sa dnes robí iba v duete politik-podnikateľ. Normálny podnikateľ aj ked sa mu velmi darí je len živnostnícek s obratom ktorý ma voči spomínanému duetu takze raj nepotrebuje.
4. 12. 2016   CHASECALLE
No aj zivnostnik, by si rad vyviedol nejake love, aj predavacka v Tesco, aj dokladac tovaru v Lidli..
Radi by si uliali, ale nemaju z coho.
Ak ma niekto v hrubom, okolo 20.000 eur, pred zdanenim a zodvodovanim, nedosahuje ani na minimalku Germanskej upratovacky. Problem je, ze dane i odvody v %, plati vyssie, ako Germansky riaditel banky.
Nema ziadne ulavy, ako socialne vyradeny German, ktory zarobi horko tazko 2000 eur mesacne a ma narok na rozne ulavy z cien energii, statom regulovany najom, pripadne statne prispevky na byvanie v mama hoteli. U nas velke houby. A taketo peniaze u nas nema bohuzial ani otrok za pasom, ani predavacka. Luza plati, kleptokracia krati..
Kto z diskutujucich, bol poslednych 10 rokov niekde v danovom raji, zalozit si ucet, alebo odviezt balicek usetrenych 500 euroviek, pripadne kto siel do pokladne Kasina, niekde v Monaku, si vymenit zetony a potom ked menil spat, nechal si vystavit potvrdenie?
Kto zazil telefonat z banky, ked poslal do Svajcu internet bankingom par drobnych, zdanenych a zodvodovanych?
Ovcan je tu na to aby platil, danil a odvadzal, nie aby kratil, setril a vyvadzal...
4. 12. 2016   URBAN
rozkradnúť z 14 miliárd na Eurofondoch na zákazkách a províziách treba mať zložitú firemnú štruktúru aby sa neprišlo na konečných papalášov a ich lokajov na to slúži daňový raj ako napr. Belize kde sa takéto firemné prepojenia zakončujú. Politici nechcú zakázať v podnikaní firmy z daňových rajov lebo sú s nimi spojení v províziách zo štátnych zákaziek.
4. 12. 2016   Rudo
Ktohovie, že prečo je to tak. Je nad slnko jasnejšie, že zlodej nemá záujem, aby ho odhalili. Prečo by som mal platiť dane v krajine, ktorá je mafiou = politikmi presiaknutá na každej úrovni? Oni nás okrádajú už úplne bez ostychu. Pokiaľ je zlodej pri "moci", tak urobí všetko pre to, aby ho nechytili. A vytvára si pre túto situáciu všetky predpoklady.
1/1