Názory čitateľov


Názory k článku:
Kúsok z histórie: Ako stredoveké mestá vydláždili cestu kapitalizmu

6. 1. 2017   pučtok
Nie som proti Americky orientovaný, ale USA sú typickým príkladom v akých krutostiach vznikal kapitalizmus, z ktorého vzišiel najsilnejší a najbohatší štát na svete, pre mnohých kolíska demokracie. Prví európsky osadníci pochádzali väčšinou zo spodina, ktorej sa Európa zbavovala vývozom do Novej zeme.Preto aj vývoj v Amerike bol založený na vraždách a okrádaní pôvodného obyvateľstva a potom samých seba. Amerika do 1. sv. vojny nebola nejak zvlášť silný štát, ale veľmi rýchlo pochopila, že na tej vojne sa dá zarobiť, len treba počkať kto bude vyhrávať a na jeho stranu sa pripojiť a dodať mu zbrane. V 2. sv. vojne vyškolení tou prvou tiež čakali na vhodnú chvíľu, ale medzi tým neskutočne zarábali na dodávkach do Európy, hoci v začiatku vojny ešte veľmi aktívne Americké firmy v Nemecku vo veľkom pomáhali vyzbrojovať Hitlera. Keď už bolo jasné, že s Nemeckom je amen, využili vhodnú chvíľu aby neprišli o povojnové delenie sveta a vpadli do Európy.V histórii boli pokusy rôznych filozofov o definovanie najspravodlivejšieh o spoločenského poriadku , ale všetci títo teoretici nebrali do úvahy aj zlé stránky ľudskej povahy , ktorých je požehnane či už v socialistickej alebo kapitalistickej spoločnosti, alebo aj u tých najprimitívnejších národov.
3. 1. 2017   anonym
Kapitalista je biznis kto s koho jednoducho keď máš obrovský kapitál ideš pod cenu s tovarom na mieste kde máš konkurenciu za chvíľu všetci pôjdu nakupovať k Tebe po dvoch troch mesiacoch konkurencia skrachuje zatvára a následne pomaly upravíš ceny do hodnôt ako boli predtým taký bol vstup na slovakistan kapitalistického systému teda nedá sa hovoriť o rovnosti udržania sa na trhu ako sa uvádza !!!!
3. 1. 2017   ainemunys
Takže je potom tak, že sa vyvíjajú len technológie, technické výdobytky, ale ľudstvo ako také sa nezmenilo, v medziľudských vzťahoch tu máme naďalej stredovek ???
3. 1. 2017   street
Je to tak môj milý ainemunys. A to myslím teraz úplne vážne. Vo vedeckých publikáciách sami vedci priznávajú, že sme vo vývoji mozgu (celé ľudstvo) päťdesiattisíc rokov pozadu za technológiami. Náš mozog by nutne potreboval upgrade.
3. 1. 2017   second
Pokladám to za slabé vysvetlenie toho prečo tu máme dnes davo-elitársku spoločnosť. Kapitalizmus je odvodený od slova kapitál. A kapitál sa získaval v rannom feudalizme ako? No predsa lúpežnými nájazdmi :-). Práve tu boli položené základy kapitalizmu. Postupne, ako vrstvy, ktoré sa hrali na Bohov(čo pretrváva dodnes) obklopené otrokmi, ktorých život nemal žiadnu cenu bohatli, teda vytvárali kapitál, začali títo samozvaný Bohovia, za rôzne zásluhy, odmeňovať svojich najvernejších napr. darovaním pôdy, o ktorú predtým niekoho okradli. A takto sa postupne "režim" uvoľňoval, čo dalo neskôr vznik kapitalizmu.
3. 1. 2017   patient
Vy to tu píšete ako nejakú rozprávku, ale pravda je neobyčajne krutá a odporná, čo koniec koncov potvrdzujú aj historicky zdokumentované rebélie a povstania.
3. 1. 2017   anonym
COTO REBELIA
3. 1. 2017   Blind Man
Je to rozprávka pre malé deti. Zabudla sa vyzdvihnúť úloha úžerníkov a vydriduchov, ktorí parazitovali na práci iných. Tí to doviedli tam kde sa to dnes nachádza. Títo ukazujú celému svetu, že si môžu robiť čo chcú. Vytlačia si peniaze podľa ľubovôle a ešte to zaonačia, že je to to najlepšie riešenie. A dalo by sa pokračovať.
3. 1. 2017   daniel
Feudalizmus a kapitalizmus. Je to všade ten istý patern. Pôvodné explicitné násilie bolo nahradené “ekonomickou závislosťou”.
1/1