Názory čitateľov


Názory k článku:
Milióny sa prelievajú z jednej firmy do druhej: Spoznajte fungovanie ekonomiky menom Elon Musk

12. 5. 2016   anonym
práve pre nás by to nemalo byť novinkou, veď takto (aj vizionársky) fungoval baťa. čo nenašiekl na trhu, to si vyrobil vo svojej novej továrni. a v medzivojnovom československu mal prácu pre PÄTNÁSŤ MILIÓNOV PRACUJÚCICH!
14. 5. 2016   Lolo
Ano, ale Bata, nakoniec o vsetko prisiel. Nez prisiel o to, co vybudoval v CSR, postaval Batatubu, kdesi v pralese.
Mal na to dobry dovod. Najprv mu znarodnili po vojne na zaklade Benesovych dekretov, co neukradli v RBM Germani a potom zvysok znarodnili Komunisti. V jeho stopach pokracovali az do 89roku.
Bata nemal pracu pre 15 mil pracujucich, ale keby mohol, tak by ich isto zamestnal.
Ale malokomu by sa to pacilo.
To co vybudoval, vybudoval vdaka krizovym rokom, ked mzdy a akakolvek praca, bola vzacna, takze za minimalne naklady, dokazal stavat a budovat vsetko, co sa hodilo. Germanci pred vojnou mali NSDAP, v CSR nacionalny socializmus, budoval zas Bata. Dokonca zaklady fasizmu, ako zvazkoveho systemu riadenia hospodarsstva, prevzali aj komunisti Problem mal len v tom, ze bol zid. .
antroposof.sk/s...
Národně socialistická německá dělnická strana
https://cs.wiki pedia.org/wiki/N%C3%A 1rodn%C4%9B_socialist ick%C3%A1_n%C4%9Bmeck %C3%A1_d%C4%9Blnick%C 3%A1_strana
Ja viem, ze sa zda byt neuveritelne, ale narodny socializmus a robotnicke hnutie, bola jadina zbran, pocas medzivojnoveho krizoveho obdobia v Europe, na riesenie problemov. Bohuzial, stacil jeden clovek, ktory implementoval myslienku germanskej nadradenosti a pruser bol na svete.
Podobny pruser, hrozi aj europskej unii, pretoze hruby byrokraticky teror a blbovlada, povodnu dobru ideu, premenila v uplnu debilitu a ciastocne totalitnu autoritu Bruselu.
Komunizmus na tom nebol o nic lepsie. Dobra idea, sa nakoniec obratila proti ludom.
Historia sa opakuje a neustale sa chyby, nenapravaju, ale zametaju pod koberec.
Problem je aj v tom, ze napriklad Slovakistan, RBM, sa na rozdiel od napriklad Germanie, nikdy nevysporiadal z historickymi krivdami, no a ak, tak len vzdy vatsou krivdou, spachanou na obyvateloch, alebo zamlcovanim skutocnosti.
Germania, sa z nacizmom vysporiadala aspon ciastocne. Slovakistan sa nevysporiadal ani zo Slovenskym statom, ani z komunistami, ani sa nevie vysporiadat z miestom v kolonialnej EU.
A to je cisto politicka otazka. Ked politika toto neriesi, nemoze riesit ani ekonomiu.
12. 5. 2016   MMe117
SolarCity - prepad akcii od zaciatku roka o 65%, za 1Q vyssia strata ako sa ocakavalo, 2Q ohlasena vyssia strata ako sa povodne planovalo, zredukovanie planu instalacii na rok 2016 o viac ako 10%
SunRun - pokles hodnoty akcii o 45% za rok 2016
Vivint Solar - pokles o 75% za 2016
SunEdison - poziadali o ochranu pred veritelmi, cize v podstate zbankrotovali
pokles cien solarnych panelov, o ktorom basnili propagatori, bol iba nasledkom cenovej vojny, ked cinske firmy dumpovali ceny aby vytlacili ostatnu konkurenciu. co sa im aj darilo. ale ked uz hrozby bankrotov prichadzaju aj na cinske firmy (Yingli Solar), tak uvidime co to urobi s cenami.
ked sa v novembri do bieleho domu dostane financne zodpovedny trump, tak to moze byt posledna rana pre cely neefektivny a drahy priemysel alternativnych energii v amerike a potom snad aj vo svete.
11. 5. 2016   anonym
Zatial Musk dosiahol tolko, co nedosiahlo cele Slovensko za svoju existenciu:)
Aspon pri tomto porovnani je vidiet, ze co vlastne Slovensko je, vlada plna neschopnych panakov. Keby malo Slovensko ludi ako su Musk je niekde inde, ma len primitivov zo SMERu, nacionalistov, oligarchov, no odpad, fuj!
11. 5. 2016   ja
co take dokazal? Okrem tunelovania penazi naivnych investorov a vladnych dotacii?
19. 5. 2016   gereg
Nebuď aspoň trápny. Ty toľko nedosiahneš za 100 životov, keď tu budeš iba tárať.
11. 5. 2016   wuk
pri podnikani sa moze karta vzdy lahko obratit. staci aby nejaky snazivy uradnik chcel pre bratranca byt zadarmo, hned odklepne investorovi stavanie hoci aj u Vas na dvore, vid co sa deje v petrzalke.
11. 5. 2016   Lolo
Myslim si o Elonovi, ze je nebezpecny vizionar, ktory ma vatsie plany, ako sa na prvy pohlad zda.
Ale principialne a racionalne, svet este nedospel ku Elonovmu pochopeniu sveta.
Cital som knihu o E. Muskovi, nebezpecie ktore vyplyva z jeho snah, je, zdroje ktore ma, su obmedzene, vizie prekracuju ramec normalneho, alebo standardneho, takze ak strhne nadsenim ludi okolo, moze ich pripravit o majetok a iluzie.
Podobny mu bol Nikola Tesla. Jeho vnimanie sveta predbehlo dobu a realita dobiehala jeho myslienky a vizie este desatrocia.
Aj ked bol bohaty, skoncil ako chudak.
Ale priniesol ludstvu poznatky a prakticke riesenia, ktore vyuzivame dodnes.
11. 5. 2016   fero z BA
robiť zo spriaznených firiem kolotoč je začiatkom konca týchto firiem i keď snaha o zvýšenie ich hodnoty na burze v začiatkoch je dobré riešenie, ale je to len na chvíľu. Zodpovedá to dnešnému videniu sveta - krátkozrakému hodnoteniu úspešnosti
11. 5. 2016   Mme117
z Tesly odchadzaju dvaja najvyssi manazeri, minuly mesiac boli schopni vyrobit iba po 800 kusov modelov S a X, co zvaluju na problemy s dodavkami ale je to skor tak, ze po tom ako za prvy stvrtrok vyprodukovali o 50% vyssiu stratu na jednu akciu ako za minuly rok, aj ked predali iba o 40% aut viac, tak im dodavatelia dodavaju iba voci platbe v hotovosti. Za par rokov naakumulovali obrovsku stratu, navyse museli predlzit zaruku na 8 rokov, lebo zatial viac ako polovica modelov S potrebovala vymenu pohonnej jednotky v cene nejakych 6000 dolarov (vyznamna cast aj opakovane), takze prichadzaju o peniaze nielen vyrobou ale aj prevadzkou svojich produktov. Nebudu schopni masovo vyrabat auta, tak ako slubuju pre model 3. Navyse v case ked sa zacne jeho predaj, uz sa velka vacsina americkych zakaznikov nedostane ku danovemu kreditu 7500 dolarov a az 40% zaujemcov sa vyjadrilo, ze bez neho model 3 nechcu.
SolarCity je dalsi stratovy biznis, fungujuci iba vdaka federalnej a statnej pomoci, velke statne zakazky a rozne prispevky a ulavy z penazi danovych poplatnikov, ktore zakaznici povinne prenasaju na solarcity. Staci spomenut skrachovanu Solyndru, krachujucu megafirmu Abengoa (najvacsi bankrot v spanielsku) alebo ku krachu sa bliziacu najvacsiu cinsku firmu na vyrobu panelov Yingli. Alebo o rok odlozeny krach obrovskej solarnej elektrarne Ivanpah, ktora ani v nevadskej pusti nie je schopna dodavat planovane mnozstva energie.
Ale Musk sa snazi, "jeho" Hyperloop, smerovany k tomu co vie Musk najlepsie, prisat sa na statne peniaze, ma pouzivat solarne panely a po novom aj baterie v kabinach. Aka nahoda, ze zrovna to vyslo ako najlepsie riesenie.
Mimochodom Musk nevymyslel/nezalozi l ani PayPal a ani Teslu, ako sa mu mylne pripisuje.
11. 5. 2016   ja
a na konci bude vyskereny autor, ktory si za tie roky pride na svoje a uz urcite premysla co zase vyhuta
11. 5. 2016   Lori
Mozno mas pravdu, ale pre mna je dolezite ze Musk svoje peniaze nepcha len do jacht a nakupu futbalovych klubov, pripadne tryskace atd ale chce naozaj posunut ludstvo dalej... dokazal ze elektroauta aj ked niesu idealne su nazoaj realne a je mozne ich pouzivat v beznom zivote. Ano, niesu bez chyby ale od Roadstera urobil s modelom S a X velky pokrok. SpaceX - koncecne sukromna firma, ktroa to robi lepsie a lacnejsie ako stat, ziaden stat nieje dobry hospodar, elbo ludia nerozhoduju o svojich peniazoch. A SpaceX dokazal Musk za +é rokov to co vlady za desatrocia a pekne vidiet kolko stoji vypustenie rakety v sukromnej firme v USA a kolko ked dostane zakazku Loakhead alebo Boing od NASA.
Nehovorim, ze je idelany, mozno prelieva peniaze, nech ale robi nieco co ludstvo posuva dopredu.
11. 5. 2016   MMe117
1. koncept elektromobilu nevymyslel Musk, ten je tu uz nejakych sto rokov
2. ani Teslu nevymyslel Musk, prisiel na hotovu vec, ked uz existoval Roadster.
3. elektromobily prezivaju iba vdaka tomu ze ten nedobry hospodar stat zasahuje do trhoveho prostredia. deformuje trh a uradnici vyberaju vitazov, lebo ved uradnici vzdy vedia vsetko najlepsie.
elektromobily, podobne ako jazdenie na bicykli do roboty, nakupovanie priamo u farmarov, solarne a veterne elektrarne a podobne hipsterske ulety funguju iba pre malicku cast populacie, ked sa zvysok musi skladat na naklady, nie su pouzitelne v masovom meradle.
19. 5. 2016   jambolet
Nevymyslel elektromobil ale ako jediný dokázal rozhýbať týmto trhom a ísť proti ropnej lobby. Získať predobjednávky na vyše 400 tis. áut mi príde dosť slušný výkon. Navyše kto sa prevezie v Tesle iné by už nechcel :)
11. 5. 2016   ja
ale tvarit sa mudro dokaze hocikto, velky prinos z vyvoja nepriniesli, jedine co to je, je tovaren na peniaze pre manazment.
17. 8. 2016   anonym
Tesla je uplna smet mal som tu moznost to blbost
11. 5. 2016   Member
Mať ja autorove starosti a Muskov plat!
17. 8. 2016   anonym
Musk je zadlzeni az po usi
1/1