Názory čitateľov


Názory k článku:
Otroci dlhov sa začínajú búriť: Jeden z kľúčových motorov ekonomiky sa zadrhol

20. 4. 2016   Peter
Celé je to o rozdelovaní produkcie. Ked 5% ľudí chce 95% všetkého, tak je jasné, že pre ostatných nezostáva dosť na "pohodlný život". Západ to od 70 rokov riešil cez dlh, ktorý rozdiely medzi 5% "vlastníkov sveta" a zvyškom sveta len zväčšuje. Aby sa to udržalo, vznikli totálne úchylné ekonomické a finančné nástroje (medzi ktoré patrí napr. aj používanie HDP ako parametra kvantifikujúceho zadĺženosť krajiny). Najúchylnejším z týchto nástrojov je požičiavanie peňazí, ktoré neexistujú a tak nekontrolovane zvyšujú celkové množstvo peňazí. Na zabránenie okamžitej hyperinflácii sú (peniaze navyše) umiestnené do rôznych derivátov (v ktorých je uložených vyše 90% všetkých peňazí). Otázkou je len to, či táto pyramídová hra spadne skôr než bude nastolený autoritatívny režim (NWO).
20. 4. 2016   anonym
Väčšina úverov na SVK smeruje do bývania. Väčšina nemá šťastie, že má dostatok financií na vlastné bývanie, alebo dostane od rodiny pozemok/dom/byt. Bez úveru to nejde ... alebo uskromniť sa a svojpomocne budovať naozaj do 40tky. Celý systém je chorý a najviac ohlúpnutí sú naši pravičiari, ktorí stále melú o znižovaní daní superbohatým a firmám.
20. 4. 2016   Szekeres
to nie je vuobec otazka stastia. Je to otazka zivotneho odriekania. Ano, ta cesta je, preferovat svojpomocne budovanie do..35ky. Ludia ako ty cielavedomo zahmlievaju ze je nutne aby aj rodicia prilozili ruku (prachy) k dielu,. Miesto kazdorocneho lietania do egypta a vyvazania sa kazdy treti rok v novom off-roade...
20. 4. 2016   Alfi
Človek, čo si každý tretí rok kúpy nový off-road má dosť peňazí aj na bývanie. Riešením je rozvoj nájomného bývania. Inak ma vždy zarážajú nadávky na pravicu, keď od roku 2006 je pri moci ľavica.
21. 4. 2016   Szekeres
zijes v nejakom inom svete ako ja. Vaecsina tych ktori su zadlzeni jazdia aj na zachod autami a mnohi z nich off-roadami. Co treba na najomnom byvani rozvijat? Bytov k prenajatiu je viac ako dost, problem je ze z dovodu nevymahatelnosti prava v tejto "sicilii" je tento sposob...spolocensk y ziaducej ekonomickej aktivity umrrtveny.
20. 4. 2016   Matej
Ano, preto si uzivam 30 rocnu hypo na priemerny byt, dovolenkujem raz za dva roky, jadzím na aute nizsej strednej triedy a subezne platím milionarsku dan.
Bež niekam s tvojou milovanou lavicou, len sklbu tych co by si aj na nieco zarobili a v ekonomike to potocili. Miesto toho zoberu a daju sockam co sedia cely den v krcme a otieraju hubu o kazdeho co pracuje.
20. 4. 2016   euroass
ktori vyberu...tu hrubku opravujem
20. 4. 2016   euroass
PRIKLAD ZADLZENIA JE SLOVAKISTAN.. Vid vcerajsi REFLEX na Narkoze. Ludia zoberu uver od" NEBANKOVKY" rsp zlodejov ktory vyberu od ludi za pozicanych 50tis.. 150tis. eur!!! a to sa im ete malilo tak dali chudakov este na drazbu lebo mali zalozeny byt!! Kde to zijeme?! V akom skurvenom state?! To sa stat nevie zastat chudaka pred hajzlami ktori okradaju ludi?!!! Alobo to statu vyhovuje lebo nie je o nic lepsi ako ti hajzli z nebankovky?! Ak by sa to mne osobne stalo co je vylucene lebo na toku sprostost naletiet na to treba zaludok, tak by som tych majitelov nebankovky zahrabal pod ciernu zem! A to by boli este tazsi minimalne o 0,5kg olova!
20. 4. 2016   zazka
Jedna vec, že nebankovky, majú nekresťanské úroky.
Druhá vec: Ak nemám peniaze napr. 50 tis. teraz, prečo si ľudia myslia, že potom budú mať na vrátenie tých 50 tis, plus nekonečné úroky?
To je totálne peňažná negramotnosť.
20. 4. 2016   anonym
Presne tak, hlupákov je plné slovensko. Každý chce byť veľký čávo a potom chodí s plačom.
20. 4. 2016   MV
Každý chce predať nepotrebné veci ako napríklad 3.program RTVS, nevyužité čističky odpadných vôd na východnom Slovensku, krátko fungujúce výrobky, ale aj prešpekulované bankové a hlavne poistné produkty kde sú najväčšie prekvapenia - zažil som to.
20. 4. 2016   Lolo
Dlh, je najjednoduchsi nasroj, ako sa da ovladat masa hlupakov, ktory veria systemu, alebo sa vezu na vlne radosti.
Vysledkom su tragedie a filmove zabery, z vojny.
Ta vymaze pamat, resetuje system, problem neodstrani a ide sa od znova.
20. 4. 2016   adam
Celý twnto systém je hlúpy a nemôže dlhodobo fungovať pretoýe dlhová bublina raz praskne
20. 4. 2016   simon
asi nemám to šťastie pohybovať sa medzi zasvätenými, ale naozaj nemám dlhy ani majetky a som šťastný, môžem robiť čo chcem a ešte aj peniaze som ušetril. Je pravda že žijem s rodičmi ale to je tieť trochu odriekanie, pretože každý chce mať vlastné súkromie...
20. 4. 2016   ja
no aj to je cesta, taku vyznavaju aj nasi spoluobcania tam je pokope aj 5 generacii
20. 4. 2016   cíferčan
Otroci dlhov sme všetci,či sme si osobne požičali,alebo nie.Štát,aby zabezpečil tú mizeriu,tak nás všetkých stále zadlžuje a o vyrovnanom rozpočte len sníva.Niektorí dokonca si pochvalujú,ako sa máme lepšie ,ako za totáča a vôbec im nevadí ,že žijeme na dlh,ktorý sa stále zväčšuje a ktorý možno splatia až naši pravnuci.Dovtedy veľké finančné prostriedky,ktoré mohli byť použité na zlepšenie životnej úrovňe vo forme úrokov a splátok poputujú do nenásytných bankárskych gágorov.Dobre nám tak,máme to čo sme chceli.
20. 4. 2016   Member
Skús to vysvetliť ficoidom. Ale ak chceš ešte žiť, tak radšej mlč.
20. 4. 2016   anonym
Stále som sa čudovala ľuďom, čo berú úver na všetko. Úver je len vtedy dobrý, ak daná vec ďalej zarába, alebo ju potrebuješ na to aby si mohol zarábať, prípadne ti ušetrí dlhodobo čas a peniaze. Ak danú vec spotrebujem (napr.dovolenka) a ešte aj po nej splácam úver, nie je to dobrý úver.
Bolo jasné, že HDP rásť donekonečna nemôže, ono by sa aj vyrobilo, ale keď je dopyt unavený a nechce, alebo nemôže...
20. 4. 2016   Jony
presne toto som chcel napísať :D
a ešte že dlh nemusí byť zlý, aj pretože je inflácia a pri takmer nulových úrokoch...
20. 4. 2016   anonym
Otroci dlhov by sa mali v prvom rade vysporiadať s tými, ktorý ich do nich dostali.
20. 4. 2016   Jaro
Cize sami so sebou. Aj priemerne inteligentnemu cloveku musi byt jasne , ze ked si pozical tak musi vratit. Ale ked ma pocit , ze vsetko musi mat hned, tak si je sam na vine.
20. 4. 2016   miki
Presne tak, ale väčšina ludí je nastavená na požičiavanie a míňanie čo je jednoduchšie, než na vzdelávanie, získanie lepšej kvalifikácie a rast príjmov, vytváranie a zhodnocovanie úspor. Tí čo sú bohatí to robia presne takto už tisíce rokov od čias Babylonských obchodníkov, platia stále tie isté pravidlá len si ich treba osvojiť.
20. 4. 2016   Miroslav
To je pekne. Nepoznam statistiky avsak trufam si tvrdit, ze najviac uverov ide na byvanie. Uver na byvanie je okolnostami vynuteny dlh. Nie je vysledkom hlupeho myslenia. S pozdravom.
20. 4. 2016   Lolo
Je to spekulaciou vynutena okolnost.
Okolnosyti a realita je ohnuta tak, aby otroci, museli byt zadlzeni a neschopny sa burit.
Kto ma na krku uver, nebude rebelovat, lebo ho kvaria existencne obavy.
20. 4. 2016   Szekeres
to nie je tvrdenie zalozene na faktoch. To je pokus o ospravedlnovanie vlastneho subjektivneho nazoru. Uver na byvanie nie je okolnostami vynuteny dlh. Je to dlh vygenerovany spekulativnymi umyslami chamtivostou. A aby to bolo zlozitejsie, tak nie toho kto sa zadlzi, ale jeho rodicov a rodicov jeho partnera. Popripade rodicov ich rodicov. Ale kedze genetika vaecsinou nepusti vztahuje sa to s velkou pravdepodobnostu aj na zadlzenca.Jeho chamtivost sa ale prejavi az na jeho potomkoch...
20. 4. 2016   Alfi
Ako to myslíš, že zaobstaranie bývania je špekulatívny úmysel a chamtivosť? V Maslowovej pyramíde potrieb je bývanie hneď naspodku, neviem či je to stupeň 0 t.j. Základné telesné, fyziologické potreby alebo stupeň 1 t.j. Potreba bezpečia a istoty.
21. 4. 2016   Szekeres
tak to myslim, ze rodicia deti, ktori sa za 20 rokov budu zakladat rodinu miesto toho, aby mysleli, ze by im mali pomoct zalozit hniezdo, tak bohapusto utracaju, ziju si nad pomery, masivne vyvyzaju svoje zarobky do egypta a po vselijakych exotickych destinacii, do Alp rakusanom, nakupuju furt nove auta a podobne. Potom ich deti vyplakavaju, ze nemaju kde byvat ked chcu zakladat rodinu. A vsetci svorne nadavaju na tzv. banksterov, ked z nich zmykaju uroky. Ale ti bankstri iba vyuzivaju/zneuzivaj u ...ich vlastnu hlupost a chamtivost oboch tych generacii. Nazval som to aj spekulativnym umyslom, lebo jeden z dovodov takehoto chovania je vnutorne presvedcenie, ze ked oni sami sa nepostaraju o svoje vlastne deti a miesto toho to prezeru a marnotratne rozhadzu, tak NIEKTO INY SA POSTARA...a skutocne viac ako 100 rokov to v tejto krajine tak i funguje... niekto iny sa postara=niekomu inemu je ukradnute.
20. 4. 2016   simon
Len nechápem prečo sa zo súčasného stavu netešíte všetci, veď práv nastáva korekcia, presný opak paradigiem ktoré platili doteraz. Je čas radovať sa. Pred 10 rokmi ste mali myslieť a písať to čo píšete teraz a o 10 rokov budete písať čo ste mali napísať teraz? Takto budete ešte 10 rokov pred smrťou mŕtvi!
21. 4. 2016   Szekeres
myslim, ze tvoj prispevok je dost nezrozumitelny. Aka korekcia? EQ je korekcia? vrtulnikove peniaze su korekcia? SIly, ktore svet vmanevrovali do h...vien sa betonuju vo svojich poziciah a vypada to, ze bez ozbrojenej intervencie ich z ich bunkrov nikto nedostane. A to znamena, ze korekcia sa chysta uskutocnit destrukciou. To nazyvas tiez korekciou?
1/2staršie