Názory čitateľov


Názory k článku:
Podnikatelia sa sťažujú na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily

10. 10. 2015   anonym
Kvalifikovanej pracovnej sily je slovensku dostatok, ale nie je zaplatená.
Podnikatelia sa budú vždy sťažovať, pretože by mali najradšej expertov vo všetkých oblastiach s minimálnym platom.
Pracujem v nadnárodnej spoločnosti :) a podľa šéfa naše najväčšie náklady sú na 1. mieste mzdy zamestnancov a na 2. mieste náklady na služobné cesty. Čo k tomu dodať a to mu firma nepatrí, neplatí to zo svojho vrecka.
9. 10. 2015   zamestnanci na male platy
taky "trh prace" ako na Svk, to len tak nevidite...mozte mat aj univerzity, skoly v zahranici, robit za sacok orieskov a furt je tym podnikatelskym fasistom a slov. kinder-pseudo-manaz erom nejaka chyba..nuz co, maju si z coho vyberat...len nerozumiem potom, ked je to take palcive, preco nehladadaju ludi aj v zapadnych krajinach, ked Slovaci nie su dobri a nekvalifikovani..to to clovek ktory zil dlho v zahranici ked pocuje a cita taketo spravy, tak sa len pousmeje, co za trulov podnikatelov to tu mame
8. 10. 2015   Praktik
Vtip je v tom, ze kvalifikovana pracovna sila nieco stoji. Kvalifikovany clovek im nebude chciet robit /a to este tvrdo/ za almuzny. Ale ono to ma aj druhu stranu. Podnik, firma, podnikatel, aby prezil musi byt konkurencie schopny. Dovezie sa lacny tovar zo zahranicia a ta firma, co ma vysoke naklady ich musi premietnut do ceny. No a Cinanovi sa konkurovat neda, za tu cenu casto nenakupia u nas ani zakladne suroviny.
7. 10. 2015   edo1032
Toto všetko je pravda. Naši nenažraný "managéri", by chceli za málo "peňez" veľa muziky. Keby lepšie platili odborníkov, tak by sa aj mladý išli učiť odborné školy.
Radšej pôjdu na sociálne vedy a spol. sro, aby mali nezmyselnú výšku, ktorých absolventov už nemajú kam strkať za pás.
8. 10. 2015   Elo
Uplne suhlasim.... - VÁZTE SI ĹUDÍ - pri plate 450,-€ cisteho chcu este aby kmital ako stroj za 8h.cely si zniceny.....a potiahol kazdy tyzden aspon raz dlhsie +4 hodiny teda do 18 h. a dosiel este aj aj v sobotu na 8 hodinovu zmenu...
A pred koncom skusobnej doby- ti daju VYPOVED. vid - EKOLTECH.
7. 10. 2015   ja
Zakladne ekonomicke pravidla hovoria cosi o ponuke a dopyte. Nech si manazeri nastuduju. Ak zvysia platy, najdu sa aj daki uchadzaci.
7. 10. 2015   Lolo
No kedysi bolo bezne, ze cast zisku firmy, ktora"mala potrebu" si musela dat do vydavkov, ktore znamenali take "zbytocnosti" ako skolstvo a bud si zriadili vlastne uciliste, alebo si v nejakej vatysej skole zriadili podla potreby triedu z konkretnou kvalifikaciou, rovnako kedysi nepotrebovali mlady ludia na uver zit po skole v garzonke na uver do konca zivota, ale stacila im slobodarka, pripadne podnik staval podnikove byty. Dnes sa na podobne socialne aspekty v spolocnosti serie, ani srnka netusi, ci podnik bude existovat za 5 rokov, takze kasle aj na vytvaranie portfolia otrokov. To ze im chybaju kadre, je problem najma toho, ze u nas remeslo ma naozaj dno. Len dno. Priputat si cloveka na dlhu dobu, asi aj tak nema zmysel, najma Slovakistanca, ved sem prudia odbornoci z celej Afriky a vychodu, ktory su predsa ochotny pracovat a budovat stastne zajtrajsky.
Problem je, ze oni poberali v odbore, kdesi pred tym, nez im to rozbombardovali ovela viac penazi, ako nasi otroci. A este mali ku tomu niekolkokrat denne pauzu na modlenie, cigaretu a podobne nezmysly, na ktore mozeme u nas zabudnut.
8. 10. 2015   fero z BA
nemiešaj hrušky s jablkami. Na školstvo dávali voľakedy peniaze fabriky lebo im to plán a neomylní súdruhovia nalinkovali. Nevidím najmenší dôvod, aby akákoľvek firma dávala peniaze na školstvo. V civilizovanej spoločnosti je to tak, že firma platí dane a školy sú záležitosťou štátu-obce a nie firmy. Malo by byť záujmom každého človeka, aby sa vyučil - vyštudoval, preškolil v odbore o ktorý je na trhu záujem. V tejto gubernii ide radšej na úrad práce žiadať podporu a súdruhovia z KSS-SMER ho potom presviedčajú, ako sa o neho pekne starajú. No a potom žiaľ takáto svoloč ovplyvňuje voľby a tým pádom i smerovanie štátu.
8. 10. 2015   Lolo
Frantisku, nechcem ta poucovat, ale ty si vazne vymeteny.
Tebe nic nehovoria osobnosti a prakticke vysledky kapitalistickych podnikov, ako bol napriklad Ford, alebo u nas Bata?
Chces mi povedat, ze H. Ford, alebo T. Bata, boli komunisti? Alebo se to poli prezleceny Soc. demaci? To boli predsa najtvrdsi kapitalisti, ktory vdaka politike vzdelavania a poskytnutia kontinuity zivota pre firmu, postavali nadnarodne imperia, prave na politike, ktoru museli chtiac nechtiac, prevziat aj komununisti, inak by sa im system rozsypal skor, ako by dozneli vystrely z aurory. Preco si ty Frato z BA myslis, ze Ford budoval skoly odborneho typu a aj univerzity a Bata budoval vlastne odborne skolstvo? Chces povedat, ze to bolo cisto z rozkose a boli to len filantropovia? Myslis, ze Zlin, kedysi komancsky premenovany na Gottvaldov, budoval Bata pre radost budovania? Myslis ze staval zeleznice a cesty i dialnice, plavebne kanaly preto, aby mohol mat dobry pocit?
Myslis, ze Batatuba stoji preto, ze si to niekto vymyslel?
8. 10. 2015   fero z BA
ten môj príspevok bol samozrejme len časťou problému a hovorí len o tom, že Ford ani Baťu do toho nikto legislatívne nenútil. V tom je zásadný rozdiel. Za čias Forda a Baťu boli úplne iné (aj legislatívne) pracovné podmienky, myslím si, že také niečo ako zákonník práce ani neexistoval. Je veľmi jednoduché z každej doby vybrať niečo, čo právo do danej diskusie vyhovuje. Treba to zobrať ako celok. Dnes tiež firmy, ktoré rozmýšľajú nadčasovo, si vychovávajú svoj dorast. Na rozdiel od minulosti si mladých ale nemôžu nijako zaviazať lebo dnes je robotník väčší pán ako majiteľ fabriky - úplne scestné. Dnes je legislatívne a tým pádom aj finančné zaťaženie zamestnávateľov neporovnateľné oproti minulosti a EU to vedie do hrobu.
8. 10. 2015   simon
Ako vravíš záťať bola oveľa nižšia, spoločnosť bola menej inštitucionalizovan á a aj výber daní bol len stotinkou toho čo dnes. Preto spoločnosť(firma) ktorá odvádza dane,odvody musí mať záujem aby dane padli na úrodnú pôdu, preto vytvára tlak na najbližšie administratívne zriadenie a tým je obec/kraj. Mne to sedí má to hlavu aj pätu. Veľa nezamestaných jednoducho nechce robiť a radšej budú čakať na holuby na streche. Netvrdím tým že firmy robia všetko správne a manažment je dokonalý. Len upierať im aby si hájili svoje záujmy je divné. Sú aj firmy ktoré si vážia zamestnancov.
9. 10. 2015   bratislavcan123
vymeteny trolovaci saso Fero zase trepe sprostosti..ved ty nevies ani kolko je podpora, davka v hmotnej nudzi a kedy mas na ne narok..to ze su praviciari nevzdelani a vymeteni teda menej inteligantni, co potvrdili aj studie, je jasne, ale ty si extrem..pre kapitalistu je vydavok na vzdelanie naklad, preto na to kaslu, a nemaju zaujem ani o dualne vzdelavanie, ktore bolo za komunistov standardom
7. 10. 2015   Tan
Nech netrepú - to len za 450€ im nechce nikto robiť otrokov .
8. 10. 2015   Rudo
Vzdy ma pobavi ked citam nejaku ponuku na pracovne miesto , poziadavky na vzdelanie najlepsie tri doktoraty, jazyky minimalne dva,slovom aj pismom,prax samozrejmostou...pr uzna pracovna doba co znamena od nevidim do nevidim , platove podmienky 450€😆ԅ 18;😆😆 😆
1/1