Podnikatelia sa sťažujú na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily

Na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily sa na nedávnom stretnutí s primátorkou Zvolena Lenkou Balkovičovou sťažovali zástupcovia najväčších zamestnávateľov v meste. Stretnutie vo forme pracovných raňajok sa konalo na podnet primátorky, podnikatelia diskutovali s vedením mesta hlavne o aktuálnych problémoch a o možnej budúcej spolupráci.
Mnohí z podnikateľov sa posťažovali, že nemôžu získať kvalitného človeka so stredoškolským či učňovským vzdelaním. Či už je to vodič autobusu, skladník, murár alebo čašník, odborné profesie jednoducho na trhu práce chýbajú. Primátorka uviedla, že stredné školstvo síce nespadá pod mesto, no mesto by mohlo vytvoriť aspoň základňu na diskusiu. „Pozvať na stretnutie riaditeľov stredných škôl a zástupcov podnikateľov predsa nie je nič zložité, pritom môže byť veľmi prospešné. Je to naozaj úplné minimum, ktoré môžeme urobiť. Spolupráca podnikov a škôl bola kedysi samozrejmosťou, žiaľ v mnohých prípadoch sa od nej upustilo,“ uviedla.
Miestni podnikatelia hovorili tiež o domácich výrobkoch, ktoré sú často kvalitnejšie, ako ponúka zahraničná konkurencia. Čomu však konkurovať často nedokážu, je cena. Zo strany mesta padol návrh na osvetovú činnosť už na základných školách, kde by deti dostávali základné informácie o slovenských produktoch a výhodách plynúcich z ich kúpy. Podnikatelia by si zase vedeli predstaviť prednáškovú činnosť s danou témou. Profitovať by napokon mohol slovenský podnikateľ i spotrebiteľ.
Takéto stretnutia by mali pokračovať. Najbližšie by sa chcela primátorka stretnúť so živnostníkmi, so širšou podnikateľskou verejnosťou plánuje stretnutie v decembri. Známy by už mal byť nový rozpočet mesta a predstaviť by chcela jednotlivé investičné aktivity mesta v nasledujúcom roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy