Názory čitateľov


Názory k článku:
Pomôžme ekonomickým migrantom, práve vďaka nim by bolo menej utečencov

12. 10. 2015   mio3000@azet.sk
Tento článok som nečítal stačil mi titulok - tan svedčí o obsahu. Hnoj nebudem čítať.
11. 10. 2015   anonym
Vysťahovať všetkých do USA, nech sú všetci spokojný. Ako bonus by som pridal našich čiernych spoluobčanov.
11. 10. 2015   Kritik
Ekonomickým migrantom môže pomôcť len krajina a s výraznou pozitívnou likviditou, už to ráčte pochopiť.
Slovensko na to jednoducho nemá, po rozdaní, rozkradnutí a rozpredaní národného majetku je jeho situácia katastrofálna. Jeho likvidita je do mínusu, zahraničné úvery rastú.
Ekonomickí migranti by utiekli aj sami, pravda, pokiaľ by nejaký vládny blbec neprišiel s ponukou na rodinné prídavky a sociálne dávky v závislosti od počtu detí, vtedy by im už cigáni ukázali, čo a ako, teda nerobiť a zarobiť. A to v krajine, ktorej vláda nelobuje za národ, ale doslova proti jeho záujmom.
11. 10. 2015   Vorlon embassador
Veru už ani ten Oxford nie je tým čím býval. Zabývali sa tam polointeligenti, ktorí za judášsky groš predajú aj posteľ, na ktorej im matka líhava. Ďakujem ale témy vycucané z vemena vola nečítam.
11. 10. 2015   ainemunys
"Uverejňovateľ" tohto výplodu pracovníčky katedry medzinárodného rozvoja si pravdepodobne myslí, že čo je z Oxfordu, tak to je naj... na svete. Naj... však môže byť aj najhoršie.
To, že článku s najväčšou pravdepodobnosťou nerozumie, je aj úroveň prekladu článku, ale hlavne podtitulok s chybami vetnej skladby, gramatiky a slohu, ale hlavne nezrozumitelnosťou.
Žiak piatej triedy by si týmto "súvetím" vyslúžil veľmi nepriaznivé hodnotenie aj od podpriemerného učiteľ a ak by mu mal vysvetliť, čo tým chcel povedať, určite by to bolo za 5.
Článok, ak aj mal nejakú výpovednú hodnotu, prekladom ju úplne stratil. Avšak i tak sa dá povedať, že nesplnil "objednávku" a mali by v Oxforde "urobiť" nápravu, lebo im nepridal na reputácii, keďže je úplne scestný, až hlúpy. Nepodáva žiaden návod na riešenie tejto krízy, ale vnáša ešte väčší chaos do medzinárodného rozvoja.
11. 10. 2015   Lolo
Osobne si myslim, ze sa jedna o seriu dobrych rozhodnuti nadnarodnych spolocnosti, z devastacnymi ucinkami na beznych ludi.
Podobny priklad by sa dal hladat v nedavnej minulosti, ale strach a panika, nasich zapadnych susedov, vybudovala ucinne bariery, aby sa podobne vtedy nestalo.
Staci spomenut, po roku 1989, ako uzasne rychlym tempom sa zlikvidovala komplexne a celoplosne cela struktura priemyslu a polnohospodarstva v krajinach vyc. europy a velmi citelne zasiahlo cele obyvatelstvo, aj v Cechoslovakistane. Avsak rozne limity, kvotacia a uzavretie pracovneho trhu, potlacili prirodzenu potrebu migracie vychodnych europanov, na pracovne trhy zapadu. Dokonca i po prijati vychodnych statov do europskej unie a prijati do eurozony, sme mali stale uzavrete precovne trhy na zapad.
Teda nie, ze by si tam ludia nechodili privyrobit, ale o masovom exoduse, nebolo ani pomyslenia. Tiez nasa mentalita a hrdost, nam nedala prilezitost, aby sme si zbalili batohy a deky a sli do germanie, alebo britanie a tam zacali byvakovat v parkoch z transparentmi, vzali ste nam priemysel a pracu, tak nas tu mate, alebo vzali ste nam krajinu, tak sme tu.
Vatsina ludi, totiz bola a je saturovana na uzemi Slovakistanu, vdaka uverom, urokom a tiez tradicnej viere v lepsie zajtrajsky.
Ty ekonomicky migranti z afriky, ale stratili vieru, pretoze oni nemali ani krajsie vcerajsky. Je to svinstvo, ale ja si myslim, ze dobre nam tak. Nechceli sme sa vzdat nasho slovakistanskeho tradicneho zivota a odist za lepsim na zapd, tak sa budeme musiet vzdat nasho tradicneho zivota nasilnym sposobom, na zaklade diktatu Bruselu. Prinesu nam vatsiu chudobu a problemy, migranti, ktory snami nepoznaju zlutovanie.
11. 10. 2015   Monika
Myšlienka pomáhať ekonomickým migrantom možno aj je dobrá, ALE...treba si uvedomiť, že EU a rovnako aj všetky krajiny v nej pokiaľ majú pud sebazáchovy nemôžu prijať väčší počet migrantov pokiaľ nechcú ohroziť svojich obyvateľov. Množstvo ktoré by jednotlivé krajiny mohli prijať sa vyrátať vzorcom nedá. Napr.na Slovensku by sa automaticky zvýšila nezamestnanosť(v prípade ak by títo migranti pracovali), naši ľudia by prišli o robotu, prehĺbil by sa počet rodín na hranici chudoby....Migranti by pracovali aj pod minimálnu mzdu, čím by prišlo ale aj veľa Slovákov o prácu pretože zamestnať vo výrobe migranta by bolo pre podnikateľa zaujímavejšie ako domáceho...Toto si môžu dovoliť štáty ako Nemecko kde je nízka miera neźamestnanosti...T am už je riziko bezpečnostné, už teraz vidíme bitky pre náboženské a kultúrne rozdiely...Ďaľšou vecou je, že po určitom čase čo migranti budú v inej krajine, začnú mať svoje požiadavky ako domáce obyvateľstvo napr.svoje školy...prirodzený počet aj ekonomických migrantov je už teraz v každej krajine, napr.svadby za peniaze aby získal nárok na pobyt...v malom množstve je to akceptovateľné a nedá sa tomu vyhnúť....ale podľa autora článku prijať všetkých ekonomických migrantov, to je len čisté bláznovstvo....
11. 10. 2015   anonym
KTO SA ZACNE STARAT AJ O NAS Z UTAHOVANIA OPASKOV UZ JE NA KONCI KAZDY KTO LEN POCTIVO ROBI A ZADLZANY AZ PO VLASI KTO SA BUDE STARAT AJ O NAS UZ SME DOSTALI VSELIAKE SLUBY ISTOT A JE TO LEN PREZIVANIE.KTO SA POSTARA O TO KTO PRACUJE MA AJ ZARABAT NIE ZIVORIT Z MESIACA NA MESIAC A JEDINE CO SA TU ROZOBERA SU UTECENCI TAKY HNETAKY KTO BUDE KONECNE HAJIT ZAUJMI LUDI CO OTROCIA NA TENTO SISTEM KTO???
11. 10. 2015   Katka
Mňa zaujala veta o devastačných účinkoch tzv. ruky trhu. Naše médiá v súvislosti s neviditeľnou rukou trhu uvádzajú jej zázračné, pozitívne účinky, ako dokáže vyriešiť všetky ekonomické problémy. Už menej píšu o tom, že oná zázračná ruka trhu je tu hlvne na to, aby výrobcom a predávajúcim obchodným korporáciám zabezpečila maximálne ceny, ktoré sú ochotní tí najmajetnejší zaplatiť. Maximálna cena súčasne znamená aj maximálny zisk. Opačným účinkom tohto základného kapitalistického nástroja je nedostupnosť tovaru, služieb pre tých, ktorí sú v kategórii menej majetných. Ak ide o také základné produkty, ako je zabezpečenie bývania, tak tí menej majetní sú nútení brať si vysoké hypotéky, ktoré ruka trhu dvíha do závratných výšin. Inými slovami, podobne ako vysoká nezamestnanosť, tak aj nedostatok tovarov zabezpečuje firmám maximálne zisky.
11. 10. 2015   anonym
presný záver
1/1