Názory čitateľov


Názory k článku:
Ľudia by nemali priveľa sporiť, pre ekonomiku to predstavuje problém

11. 10. 2015   anonym
Z UZASOM SA POZERA NA TIE VYPOLODY CHORYCH MOZGOV Z COHO SPORIT TO CO TU PISU SU ASI DOBRE ZAPLATENI A MIMO REALITI TU KTO PRACUJE TAK MA MINIMALNE MA 3 POZICKY A PREZIVA JAK SA LEN DA O SPORENI ASI LEN NESNIVA JE TO PRNHO SCI FI
9. 10. 2015   smutik
No tento clanok je iba zbierkou sraciek. Ked sa vsetci vrhnu na bezbrehe minanie, vysledok bude zvysena inflacia ku vseobecnej spokojnosti zmrdov, ako je tento. Dalsim efektom bude len nezodpovednejsie minanie na vsetkych stranach, ktore v konecnom dosledku tak, ci tak povedie k dalsej z cyklickych kriz, ktore bezne nastavaju. Vysledkom bude tak, ci tak znehodnotenie akychkolvek uspor resp. investicii. V tomto systeme nesysteme vitazne bacuju iba naozaj bohati, ktori bohatnu bez ohladu na konjunkturu resp. krizu.
8. 10. 2015   kapitalista
Nechcem riešiť, kto dokáže v dnešnej dobe na Slovensku priveľa šetriť. Ale pre väčšinu ľudí je konto v banke jediná praktická možnosť ( i keď dosť neefektívna) dosiahnuť určitú finančnú slobodu. Je pravda že peniaze sa majú točiť. A masová výroba potrebuje masovú spotrebu. Na druhej strane všetka motivačná literatúra učí obmedzujte výdavky a investujte ( VW, grécke dlhopisy?). Toto nie je asi cesta pre obyčajného človeka. Kto tieto protiklady vyrieši zaslúži si nobelovku.
8. 10. 2015   Praktik
Este k clanku. Nadpis hovori, ze ludia by nemali PRIVELA sporit. Co je to PRIVELA ? Ak ma niekto vysoky prijem, staci mu sporit trochu a vie dosiahnut velke uspory. Ak ma niekto maly prijem, moze sa uskromnovat, moze mat minimalnu spotrebu a to DLHODOBO a stejne, vyska jeho uspory bude mala. S rastucim prijmom a rastucou vyskou uspor, dochadza k urcitemu uspokojeniu /ze vsak mam aj nasporene, mozem si dopriat/ a az potom sa moze zvysovat spotreba. Ale ak mam malo, tak su len moznosti:
1/ bud to miniem a budem vyskakovat na socialnych davkach a tlacit na stat
2/ bud to miniem a socialne davky nestacia, tak sa zo mna stava kriminalny zivel
3/ neminiem to, ale sporim a vtedy je moja spotreba obmedzena prijmom
4/ hladam si sposoby na zdvihnutie prijmu, a potom mozem minat viac a mat vacsiu spotrebu, aj uspory.
Jedine bod 4 je prijatelny pre ekonomiku, ale v casoch vacsej nezamestnanosti, prilevu utecencov ako lacnej pracovnej sily - sa aj u bodu 4 dostavame do situacie, ze ked bude pracujuci robit na zvysujuci sa podiel dochodcov, lebo populacia v EU vymiera, tak sem dojdu utecenci a vacsina z nich nebude chciet pracovat, ale iba zmykat socialne systemy EU. To aj pracujuceho potom prejde chut pracovat. Takze co robi problem ekonomike ? Zle politicko ekonomicke rozhodnutia. Ze sa hrame na pomoc s kvapkou v mori, ktora problem nervyriesi a je nerovnomerne rozdelenie bohatstva s velkymi rozdielmi. Lepsie nez more bohatych a chudobnych by bolo, keby staty podporovali vznik strednej triedy. Potom nemusia permamentne ludia skudlit na rozpoctoch a dosahovat dlhodobo nizku spotrebu. Ale i tak zastavam nazor, ze dnes aj u ludi s nizkym prijmom ide casto o plytvanie, aj napriek tomu, ze si to nemozu dovolit. Lebo neustale sa uskromnovat neni nikomu prijemne...
8. 10. 2015   Kritik
Je rozhodne pravda, že usporené prostriedky pomôžu v krízových situáciách. Sú to v podstate odložené "nevyhnutne nepotrebné" prostriedky.
Je však tiež žiadúce obrátiť pozornosť na kvalitu uložených prostriedkov. Ich hodnota je totiž odvodená od kurzu meny (kvality národného hospodárstva). Ak sa kurz meny mení, objem uložených prostriedkov síce neklesne, ale mení sa ich kúpyschopnosť.
Ďalšou vecou je forma uložených prostriedkov, na bežných účtoch, vkladoch rôzneho druhu, podieloch a pod. A tu sa tiež hodnotová politika úložiek môže meniť v závislosti od úrovne hospodárenia, či požiadaviek spoločnosti.
Okolo úspor existuje celá plejáda informácií, v tom by sa mali vyznať najmä finanční poradcovia. Lenže aj im ide o provízie, a tak ich poradenské služby môžu poriadne pokuľhávať.
Je síce pravda, že usporené prostriedky sú zatavené na rôznych druhoch vkladov, ale rozhodne nemôžu negatívne ovplyvňovať menu. Len si treba predstaviť opačnú tendenciu, že by na kurz meny mali vplyv obrovské objemy nezabezpečených úverov a k posúdeniu vplyvu úspor na ekonomiku sa môže nezaťažene vyjadriť aj obyčajný laik.
8. 10. 2015   LUPO
Ale ve´d žijú od mesiaca do mesiaca nie je z čoho sporiť
8. 10. 2015   Praktik
A to sa pleties. Prave pri nizsom prijme je tym dolezitejsie sporenie trebars na vybudovanie rezervy. Len je to narocnejsie, lebo to dlho trva. Keby si clovek s nizkym prijmom urobil rozpis toho co mina, garantujem ti, ze mina casto na somariny, alebo neefektivne, alebo ma zle nastavene hranice spotreby. Ze neni z coho sporit, je typicka vyhovorka velkej casti populacie. Sporit sa da skoro vzdy, len je otazne, kolko.
7. 10. 2015   Joják
Nie je problém, dajte Slovákom Nemecké platy, budú míňať ako Nemci. Kde nič nie je ani smrť neberie.
7. 10. 2015   ja
Kto šetrí má za tri, kto nešetrí tak ten má h o v n o.
7. 10. 2015   sahmo
samozrejme je to len propaganda bankarov aby sa nabalili este viac.humus
1/3staršie