Názory čitateľov


Názory k článku:
Umelé znižovanie odvodov sa podpíše pod nízke dôchodky

22. 6. 2015   jožo
treba si na dôchodok šporiť a nie dávať do čiernej diery (sociálnej poisťovne) peniaze
znížiť odvody čo najviac ako sa dá, poprípade ich neplatiť vôbec tomuto "štátu"
22. 6. 2015   apoliticky
...presne tak...neplatiti VOBEC...tomuto statu !...tesi ma ze coraz viac ludi to pochopilo...
22. 6. 2015   thesecret@zoznam.sk
Súhlasím
22. 6. 2015   majo
neplacte tu vsetci a utecte zo slovakistanu pokial sa da,ja uz som vonku a v zivote,ale v zivote nebudem robit na slovensku,aj ked by som nemal co zrat
22. 6. 2015   Miro
Dnešné odvody nemôžu mať vplyv na budúci dôchodok tak ako odvody v minulosti.
Ceny sa hýbu - stále stúpajú.
O 30 rokov bude 200 euro ako dvadcať euro.
Takže dôchodok sa bude znovu vypočítavať inak .
Určite nie podľa toho kolko tam kto posielal.
Zbytočne vyhodené peniaze tam posielať veľa.
Takže socialna poisťovňa poprosíme kresťanské ceny / odvody/.
Odvody zjednotiť na jednotnú taxu pre všetkych pracujúcich .SLovenská cena 100 euro mesačne . Bodka.
Zvyšovanie podľa stupňa inflácie.
Príklad o rok inflácia 3 percentá tak 103.
22. 6. 2015   thesecret@zoznam.sk
Vynikajúce.
22. 6. 2015   Miro
Sociálna poisťovňa nech si nevymýšla.
Je jedno koľko budete odvádzať na dôchodok.
Pretože dôchodky platí vždy mladá generácia dôchodcom.
Jednoduchým a aktuálnym príkladom sú dnešní dôchodci.
Títo ľudia zaaábali za socíku od 2000 do 3000 Kčs.
Odvody platili cirka 300 - 500 Kčs čo je na dnes okolo 10 - 17 euro.
Tak že ak dnes budem odvádzať iba 17 euro ako oni musí my byť v dôchodku priznaný dôchodok minimálne 300 euro.
Ak ale budem platiť munimálne cirka 200 euro odvody musím dostať ako oni - 20 násobok t.j 4000 euro.
Takže socialna posťovŇa neklamte viem koľko zarábala moja mama za socíku, Koľko odvádzala a aký má dôchodok dnes.
Zarábala 2000 korún a dnes má dôchodok 360 euro.
A odkiaľ sa berie jej dôchodok . Nuž z odvodov dnešných pracujúcich . Kapišto ?
23. 6. 2015   anonym
Dôchodky sa naozaj berú z práce dnešných pracujúcich, ale neexistuje žiadna korelácia (r=0)medzi hodnotou Kčs a eurom - je to celkom iný systém. Dôchodcovia nemôžu zostať na ulici a raz budú k nim patriť aj dnešní mladí ľudia, ale oni to ešte asi nevedia. Želám im také dôchodky, aby mali dôstojnú starobu. Socializmus jednoducho mal spoločenské fondy, preto všetko nešlo cez hotovosť.
21. 6. 2015   cíferčan
Všetko ,čo ste napísali by mohla byť pravda,keby mal živnostník istotu,že zajtra nebude mať úraz s trvalou invaliditou a že do dôchodku je ďaleko a že si bude môcť sam zabezpečiť bezstarostnú budúcnosť.
Ale život je nevyspytateľný a poznám prípad,kedy dobre zarábajúci živnostník taktiež platil len najnutnejšie odvody/väčšinou prác a tržieb zatajoval/.Mal úraz a teraz má minimalný invalidný dôchodok,z ktorého nedokáže zaplatiť elektriku,plyn,
vodu a teda žije ako v stredoveku a živorí.
21. 6. 2015   Rudo
To je pravda, súčasne však má istotu súkromník v tom, že mu sociálka odpovie - nemáte nárok, lebo pred x-rokmi ste zaplatili neskôr, je tam penále, prípadne ste zaplatili pri zmene zákona sumu ktorá platila pred zmenou a tak nemáte nárok. Viem o čom hovorím, sám som bol živnostník a platil som z max. vymeriavacieho základu. Keď som potreboval pomoc od sociálky, dostal som takúto odpoveď. Založil som sro, stanovil plat a čerpal zisk po zdanení. Keď vidím, kam spejú odvody, je mi na vracanie. Zákon však nezmením a tak s ním bojujem legálnym spôsobom
21. 6. 2015   Lolo
To vsak plati aj o kazdom, kto pracuje v zamestnani a ma nieco okolo minimalky cely zivot.
Vysledkom bude bieda z nudzou, hypermarketovy kontajnerovy tanec a 20% zdaneny prijem, pri odovzdavani nazbieranych plechoviek z popolnic.
Keby sa takyto ludia vedeli spravne rozhodnut a nepracovat vobec, ako napriklad hnedoslovakistanci, boli by daleko lepsie socialne odkazany a nemuseli driet takuto biedu..
22. 6. 2015   thesecret@zoznam.sk
Vynikajúce.
21. 6. 2015   cele zle
a prečo má živnostník vypočítaný nižší dôchodok ako zamestnanec keď zo zákona platil z takej istej výšky ako zamestnanec, teda z minimálnej mzdy a od roku 2014 platí povinne odvody z vyššieho vymeriavacieho základu ako pracovník s minimálkou?
21. 6. 2015   anonym
A prečo nenapíšete, že cigán, ktorý za socializmu odpracoval 15 rokov a od r. 1989 poctivo vyciciava štát na sociálnych dávkach, štátu nezaplatí ani halier dostane dôchodok vypočítaný z priemernej mzdy v národnom hospodárstve? Dokedy si myslíte, že budú pracujúci a živnostníci makať za minimálku a pritom luxusne živiť čiernu lúzu? Prečo nenapíšete, koľko sociálna poisťovňa vyplatí mesačne na jednu rozvetvenú cigánsku rodinu, koľko jej vyplatí na materských dávkach,sociálnych dávkach, pôrodnom, rodinných prídavkoch a ostatných dávkach, na ktoré majú nárok len nepracujúci cigáni? Kedy sa už bude konečne písať a zverejňovať pravda?
21. 6. 2015   ach jaj
lebo to je ta domokracia co nam sem priviezli zo zapadu... ale to ich netrapi ze diskriminuju pracujucich ludi, je to svinstvo najhrubsieho zrna. Ziadny clovek co nepracuje by nemal poberat ani podporu ani dochodok z priemerneho platu ale z minimalneho. Ale len nech skusi niekto sa ozvat na nasich pocernejsich spoluobcanov a uz kricia ze diskriminacia... bordel je to cela republika, jaj sorry, zabudols som to neni republika, to A.S, alebo S.R.O
21. 6. 2015   Lolo
Problem je, aspon podla mna, ze ak by si zivnostnik platil akokolvek vela, zostane mu vzdy velky prd.
Ja osobne si myslim, ze tych 600.000 minimalkarov, prezivajucich zivnostnikov, dohodarov, je vlastne najzdravsie jadro z najvyssim pomerom vytvorenej pridanej hodnoty, ale aj zaroven vyprodukovanych penazi, ktore ostavaju v obehu a su zdanovane priamo v Slovakistane.
Vsetky odvody, ktore si platia, ale aj peniaze, ktore zarobia, su alokovane a aj v pohybe v Slovakistane.
Na rozdiel od nadnarodnych firiem, ktore v podstate zisk vyvadzaju mimo krajinu, zamestnancom platia iba kolko musia a poberana mzda netvori ziadnu istotu, pretoze vatsie firmy sa riadia cyklickymi zmenami, ako trhoveho, tak danoveho prostredia i otazok uspor, alebo nizssich miezd.
Firmy, ktore si najimaju otrokov, pracuju obvykle v uzavretych systemoch, akychsi bublin, kde v podstate pridana hodnota prace, mizne kdesi daleko, takze mzdy, aj odvody su len minimalne zlo, ktore si vdaka pridanej hodnote mozu dovolit zaplatit v Slovakistane.
Problem nizkeho dochodku, je problem nizkych miezd.
Nie nizkych odvodov.
Problem nizkych miezd, je trvaly problem nielen slovakistanu, ale celeho vychodneho bloku.
Kam viedlo zvysovanie miezd a odvodov a umele zvysovanie ceny prace a umele navysovanie dochodkov, je mozne vidiet najma na priklade Irska, Spanielska, Talianska a je to neuveritelne, aj Grecka.
Avsak v tychto krajinach, nedochadzalo, ako napriklad u nas v 89roku ku ziadnej velkej, ani malej privatizacii a ani si nedeindustrializova li a taktiez nedpolnohospodarnil i krajinu, nelikvidovali podniky, podla nejakeho modelu, ktory diktovali obvykle nadnarodne spolocnosti, aby obmedzili konkurenciu a mozne straty, ktore by vznikali subeznou cinnostou firiem, ktore by dokazali vyrabat lacnejsie, ani nie koli lacnej praci, ale koli trebars dostupnejsim zdrojom, energiam, alebo domacim surovinam.
Preto nizke mzdy, vytvaraju akysi pocit, konkurencie schopnosti, na ukor chudakov v slovakistane.
Z nizkych miezd, vyplyvaju aj nizke odvody a keby aj mzdy od 1989 roku, rastli kazdy rok o 10-15%, stale by nepokryvali devalvaciu a inflaciu v prvej dekade (89-99) a v dekade druhej, by ani rast miezd o 30% rocne, sa nijako vyraznejsie neprejavil, az po dnesok.
Preto si myslim, ze asocialna poistovna by sa mala modlit, plakat, az by im sople tiekli ako hozentrogle, aby aspon do roku 2020, ludia boli schopny platit v slovakistane odvody, tak ako v roku 2015.
Pretoze staci malo, ak nie velmi malicko ku tomu, aby ta krehka bublinka pseudoprosperity pukla a ak sa ty, co platia dnes zdanlivo malo, prepadnu do stavu nezamestnanych, ktory nemaju sice narok na soc. davky, ani ziadnu podporu, uz nikdy nebudu schopny sa dostat na uroven, kedy dokazali platit aspon to malo.
21. 6. 2015   anonym
Dobre napísane.No bolo by dobre,keby niekto prepočítal o koľko by sa zvýšili dôchodky,keby tí smradi tak bohapusto nerozkrádali na úkor všetkých bežných ľudí
21. 6. 2015   Lolo
Dochodky by sa z principu nezvysili, pretoze ak by nekradli smradi, tak v zastupe caka zastup dalsich darebakov na prilezitost.
To je problem aj Slovakistanskej politiky, ze neexistuje ziadna alternativa, pretoze politikov uz nekorumpuju pomocou uplatkov ( korupcia) ale politici vytvorili moderny system kleptokracie. A uz su do cele dynastie tvari, ktore sa mozu obmienat po kazdych volbach a nezalezi na farbe, alebo politickom nazore, je to zakoreneny princip doslova konstitucnej kleptokracie.
Ten sa ale nezmeni, lebo na to nieje vola a vlastne ani prostriedky. Tieto prostriedky, ktore by bolo mozne pouzit, odcerpali ako prve "pravdolaskovci" aby zabezpecili system pred moznou zmenou z vnutra, alebo z vole obcanov.
Jednie, co moze system poskodit, alebo dokonca odstranit su vonkajsie vplyvy, alebo anomalie, ktore su destrukcnejsie a daleko hrubsie, ako pevne zavedeny system u nas doma.
Ale su to vplyvy, si domysli kazdy sam.
Nieje to nic dobre, pretoze nasledne najviac budu zasa trpiet pri zmenach ovcania a je otazkou, ku akemu dalsiemu systemu, to moze doviest narody a na ako dlho sa tu moze uhniezdit nejaky este brutalnejsi system vlady alebo spravy veci verejnych, pretoze nieje davno a bolo tu 40 rokov pri moci a nie celkom legalne prevratom v 1948 volena jedina strana komunisticka.
Co hroznejsie moze prist po 25 rokoch debilizmu, alebo budovania kapitalizmu z ludskou tvarou?
Ja to radsej nechcem ani vediet.
Ked to nazvem europska centralna diktatura, bude to zniet este snad ludsky.
21. 6. 2015   julo
a to ste nedopísaly že o 20 rokou už odchod do penzie bude 75 rokou a ked mám svoje tak idem ked chcem do duchodu stop statu
22. 6. 2015   thesecret@zoznam.sk
Súhlas.
1/2staršie