Názory čitateľov


Názory k článku:
Pád na zasneženom chodníku: Bez poistenia hrozí súdny spor

29. 1. 2015   anonym
Dajte si pozor, je to nespravny vyklad. Za chodnik, ci komunikaciu, nenesie zodpovednost majitel prilahlej nehnutelnosti, ale majitel, resp. povereny spravca. Zakon, ktory stanovuje udrzbu chodnikov, majitelom prilahlych pozemkov, je v rozpore z medzinarodnou chartou ludskych prav, medzinarodnym dohovorom, ktory sa Slovensko zaviazalo pravne dodrziavat. Cize, ak dotycna osoba, ktora sa zrani na chodniku, nezazaluje vlastnika, ktorym zvycajne je mesto, alebo obec, ale vlastnika prilahleho pozemku, ma v skutocnosti sancu minimalnu, aj napriek tomu, ze prvostupnovy sud moze dat poskodenemu za pravdu. Po vycerpani, vsetkych odvolani, mate totiz pravo sa obratit na medzinarodny sudny dvor a tam, vyhrate. Z jednoducheho dovodu, uvedeny medzinarodny dohovor o ludskych pravach, zakazuje nutit ludi pracovat na cudzom vlastnictve. Stat, v preneseni cez obce a mesta, nemoze vas nutit k praci na verejnom priestranstve, ktore je v ich vlastnictve. Uvadza to aj nasa ustava, avsak porusuje medzinarodny dohovor, cez "zadne dvierka", citat z predmetneho clanku ustavy, "nikto nemoze nikoho nutit k praci...ak zakon neprikazuje inak". Tym, ktori si myslia, ze je to nezmysel, doporcujem sledovat obdobny precedens v Ceskej republike, kde doslo prave z tychto dovodov k odstraneniu tohto sporneho zakona a zvolili cestu cez motivaciu znizeni dani, pri dobrovolnej udrzbe prilahleho verejneho priestranstva. Takze, mili chodci, ak sa zranite, zvazte, ci sa riadit textom v clanku a zalovat majitela prilahleho pozemku. Doporcujem jednoznacne zalovat vlastnika, ktorym zvycajne je obecny, miestny, ci mestsky urad. V prvych krokoch mozno neuspejte, ale v v poslednych, ano.
29. 1. 2015   otrokárskezriadenie
Presne pred našim domom je úzky chodník a zastávka SAD. Ak prídu naraz 3 autobusy, zaberajú dĺžku chodníka pozdĺž celého pozemku. Ak nasneží, samozrejme odhrnieme sneh pred odchodom do práce. Vzápätí prejde po zúženej vozovke pluh, ktorý prehrnie okrem odhrnutého snehu na chodník ešte tonu snehu z vozovky. Takže chodník je v horšom stave ako pred odhrnutím. SAD tvrdí, že jeho majetkom je len tabuľka s označením zastávky, nestará sa o bezpečnosť cestujúcich, ani o hygienu na zastávke (žiadny prístrešok, žiadny smetný kôš). Zastávka je veľmi frekventovaná - nastupujú na autobusy aj školské deti (ktoré z kratochvíle devastujú plot). Mesto dáva od chodníka ruky preč, vraj je to naša starosť. Všade vo svete sneh v mestách neodhŕňajú, ale ODVÁŽAJÚ !!! Podľa zákona z roku 1963 sme za chodník zodpovední (protiústavne - je to nútená/otrocká práca na cudzom). Dal som poistiť dom aj členov domácnosti na Zodpovednosť za škodu. Zaujímavý by bol prípad ak by sa nedajbože stal nejaký vážny úraz na zastávke. Ak by bol poškodený poistený tiež, v princípe by sa mala súdiť poisťovňa proti poisťovni a ak by bola naša poisťovňa dôsledná, prípad by skončil až na Ústavnom súde.
29. 1. 2015   papľuch
Na Slovensku pretrváva komunistický tichý dohovor o tom, že o chodník sa má starať majiteľ priľahlej nehnuteľnosti. pokiaľ má chodník zakreslený v katastri ako jeho majetok potom je to ok. Ak však nie a chodník má vo vlastníctve mesto potom je situácia dosť komplikovaná. Podobné problémy majú v Čechách a tam sa to vraj už nejako začalo riešiť. Na Slovensku však treba zaťažovať vlastníkov bytov v bytových domoch hoci chodníky pred nimi patria mestu. Pravdepodobne je takýto stav aj v okolí rodinných domov. Takže včuleky bu´dme múdri továrišči.
29. 1. 2015   Jozef
Takto to vidím ja: Krok č.7. Zdokumentovať, čo ste mali obuté. Mnoho ľudí má problém chodiť aj cez leto po rovnej ceste, nieto ešte v zime a po ľade. Tak, ako musia mať autá zimné pneumatiky, mali by aj ľudia v zime nosiť na topánkach tzv "nesmeky" iba potom by si mohli niečo vymáhať, ak by sa pošmykli, ak nie, dal by som im veľké prd, ale to zrejme už naši premúdreli zákonotvorcovia nedomysleli, res. ešte im to nedocvaklo.
29. 1. 2015   Zuzanča
Tie nesmeky na topánky som si kúpila minulú zimu, pretože predtým na neupravenom chodníku som si v zimnej obuvi privodila trojnásobnú zlomeninu. Takže v bolestiach (omdlela som) asi ťažko budem fotiť chodník, pýtať kontakty svedkov, nemohla som sa nadýchnuť, aby som povedala čo mi je. Bola som rada, že po dlhšom čase sedenia na ľade ma dva ľudia dvihli a privolali sanitku. Samozrejme dva mesiace v sadre a ani pomyslenie sa doťahovať po súdoch, akurát si teraz dávam obrovský pozor.
29. 1. 2015   Jozef
Zuzka, ten pozor si si mala dávať aj predtým. Vidíš a v tomto je celý problém, že ľudia si nedávajú pozor a nemajú vhodnú obuv. Je choré aby niekto platil inému za to, že si nedáva pozor a sám si spôsobí úraz. Neverím, že sa to už niekedy stalo. To je nedokonalý zákon. S tým zdokumentovaním som ja nezačal, ja som iba pokračoval.
29. 1. 2015   anonym
NA SLOVAKISTANE vysudite tak akurat velku rit..Spravodlivost tu nema prelepene oci paskou alo este aj vypichnute hrdzavim klincom!
29. 1. 2015   anonym
veľa ľudí isto nevysúdi nič, ani ja, ale poznám pána zo zlomeným malíčkom na ruke za niekoľko tisíc:). Všetko podľa výšky konta....
1/1