Pád na zasneženom chodníku: Bez poistenia hrozí súdny spor

, OVB Foto: SITA

Najjednoduchšia cesta ako si uplatniť bolestné, čiže náhradu škody, je mať vlastné úrazové poistenie. Je to cenovo najdostupnejší spôsob, ako zabrániť strate príjmu, ak sa musíte z úrazu dlhšie liečiť.

Pri úrazovom poistení si možno vybrať riziká, za ktoré vám poisťovňa vyplatí kompenzáciu, ako napríklad denné odškodné za liečenie úrazu, náklady na hospitalizáciu či trvalé následky úrazu. „Vaša poisťovňa si v takom prípade škodu následne vymáha tzv. regresom od  toho, kto za chodník zodpovedá. To už samozrejme nie je váš problém,“ radí Janka Pracharová, obchodná vedúca pre OVB Allfinanz Slovensko..

Pokiaľ poistenie nemáte, musíte si vymáhať škodu od toho, kto bol za chodník zodpovedný. To nie je zrejmé na prvý pohľad. Môže to byť správca alebo majiteľ cesty či chodníka, ale aj vlastník/správca priľahlej nehnuteľnosti, obec a podobne. Najlepšie je informovať sa na mestskom úrade. Keď zistíte zodpovedného, nárokovať si môžete ušlú mzdu, bolestné, sťaženie spoločenského uplatnenia aj náhradu vzniknutej škody (napr. poškodené oblečenie alebo osobné veci, ako napríklad okuliare mobil a pod.). „Bolestné a náhrada za sťaženie spoločenského uplatnenia sa vyčísľujú podľa bodového ohodnotenia z lekárskeho posudku po skončení práceneschopnosti,“ vysvetľuje Pracharová .

Je pravdepodobné, že zodpovedný vám požadovanú škodu neuhradí dobrovoľne.  Ešte pred súdnym sporom, ktorý sa ťahá dlho s neistým výsledkom a navyše pri ňom na úvod musíte platiť súdne poplatky, ktoré získate späť až po rozsudku vo váš prospech, môžete využiť službu mediátora. „Jeho úlohou je  sprostredkovať dohodu medzi oboma stranami, predpokladom, však je, že existuje vôľa dohodnúť sa,“ hovorí Pracharová . Mediátor síce neposudzuje obsah sporu, snaží sa len pomôcť obom stranám dospieť k dohode, avšak je súčasťou súdneho systému a rešpekt k tejto inštitúcii môže pomôcť dosiahnuť dohodu. „Náklady na mediáciu sú približne o  2/3 nižšie než náklady na súde,“ uzatvára Pracharová .


Šesť krokov, ako sa domáhať škody, ak sa šmyknete na chodníku

1. Odfotografujte si mobilom miesto úrazu a stav chodníka, resp. urobte si videozáznam. Pre získanie odškodnenia je rozhodujúce mať čo najviac dôkazov, ktoré ukazujú, že majiteľ si nesplnil povinnosť.

2. Oslovte svedkov, ktorí videli váš pád a zapíšte si na nich kontakty, každé svedectvo sa vám môže zísť.

3. Ak sa vám stal vážnejší úraz, privolajte pre istotu políciu. Ak totiž nie je chodník pod dohľadom kamerového systému, nemusí fotografia z vášho mobilu stačiť. Polícia a jej fotodokumentácia je nestranná a môže vám pomôcť. Policajti sú povinní na miesto nehody prísť.

4. Zájdite ihneď k lekárovi, aby zadokumentoval stav a rozsah vašich poranení. Ak máte úrazové poistenie, bude potrebné s lekárom vyplniť aj tlačivo Oznámenie o poistnej udalosti.

5. Nájdite zodpovedného. Informujte sa na mestskom úrade, kto nesie zodpovednosť za údržbu konkrétneho úseku. Písomne ho vyzvite na úhradu škody s upozornením, že ak tak neurobí, obrátite sa na súd. Nechajte sformulovanie výzvy na právnika.

6. Ak na vašu výzvu nezareaguje, alebo vám odmietne uhradiť škodu, informujte ho, že si škodu budete vymáhať na súde. Môžete mu navrhnúť aj možnosť mimosúdneho vyrovnania prostredníctvom mediátora, avšak pripojte aj informáciu, že pokiaľ mimosúdne vyrovnanie odmietne, jednoznačne sa obrátite na súd.

+1. Ak ani jedna z možností nepomôže, nájdite si advokáta a podajte žalobu. Len súd môže rozhodnúť o oprávnenosti vašej požiadavky a výške odškodnenia.


 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy