Názory čitateľov


Názory k článku:
Slovenskú ekonomiku zachránia investície do starnúcej populácie

30. 10. 2014   lolo
Nuz ja to vidim tak, a mozete mi to vyhovarat, ze Dochodca je jeden z hybnych mechanizmov tejto doby.
Cely zivot pracoval a stava sa ekonomicky vytaznym produktom, lebo na svoj dalsi zivot z dochodkom musi platit za kazdy den svojho zivota naklady, na ktore nema.
Je to bud tym , ze je odsudeny za vlastizradu, pretoze cely zivot budoval Socializmus a ked potom zradil prisahu, stal sa vlastizradcom a nasledne bol odsudeny na zivot v kapitalizme a to prosim v tom najtvrdsom rezime zvanom niekde gulag, niekde dochodok, ale v principe nebol odsudeny na smrt.
Ja uz som stary, ale este mam do dochodku daleko, no viem, ze ziaden sa konat nebude, som odsudeny pracovat, kym nepadnem mrtvy od vysilenia, pretoze aj ked si odvody platim, je to prilis malo, aby som dokazal z dochodku, ktory dostanem, ak sa ho dozijem, nejako vyzit.
Takze ja to vidim tak, ze Istoty od vlady lavice, budu asi take, ze rozdelia ludi na dve skupiny, jedna bude ta, co si bude schopna nasetrit na dochodok a bude mat vieru v institucie, ktore dokazu uchovat a kapitalizovat odlozene prostriedky na starobu a prakticky im toto bude vyplacane, ako dochodok a potom na tych, ktory zo zakona budu platit alebo aj neplatit a ziaden dochodok nedostanu.
Iny problem je to, ze kto makal 2o rokov za minulej ery a potom 20 rokov za ert terajsej, dostava v podstate len to, co dostava a nema nejake vychodisko, ak nedokaze si privyrabat, ci uz na cierno, alebo legalne, ci uz pre zdravotny stav, alebo opotrebenie, alebo pre nedostatok moznosti v regione atp. je skratka v prdeli.
Ale na rozdiel od mladsich na konci zivota moze vzdy bojovat, hoc aj partyzanskym sposobom, ako guerilla ale asi nema za co.
30. 10. 2014   change
A čo tak GUĽKY ISTOTY? A máte po probléme. Každý, kto si dovolí požiadať o dôchodok, dostane, ale guľku istoty. To sme sa ale dopracovali, hanba celej vláde, všetkým rýchlokvaseným odborníkom!!!
30. 10. 2014   marika2014
Strašne, aké hlúposti vie "vedec" vyprodukovať. Zvýšime dane a odvody. Na to nepotrebujeme vedecké ústavy, aby "skúmaním" prišli k takémuto záveru. Skutočnosť je taká, že
ľudia už nebudú asi veľmi potrební. Ak vo fabrike dokáže
výrobný proces ovládať zopár ľudí a v poľnohospodárstve
10000ha obrába 10 ľudí /údaje Maď. republiky/- čo všetko je umožnené vysokou
technológiou - načo nám bude vysoká pôrodnosť? Čo budú tí ľudia robiť? Čo takto zmeniť úplne daňový systém a primäť veľké firmy, aby okrem živenia svojich akcionárov
primerane prispeli aj na chod štátu,ktorý im poskytuje
v podstate zadarmo celý servis a zázemie pre ich biznis?
29. 10. 2014   lolo
Ma to jediny hacik, najma v byvalyh postkomancovskych rezervaciach, kde zrusili ploty.
Ze investicie do starnucej populacie budu ak, tak jedine casenky ku kontajnerom, alebo stanove mestecka, pripadne polne nemocnice, alebo vyroba mydla z tuku mrtvol.
Ine tu zial nieje mozne urobit, lebo cim je clovek starsi a menej schopny pracovat aj po dovrseni dochodkove veku, tym je menej solventny a osklbat ho nieje uz o co, lebo obvykle nema ani na lieky, potraviny a energie, pripadne na nejake slusne dozitie v nejakom zariadeni pre seniorov moze uplne zbudnut, pokial nema solventne a zarabajuce deti, ktore nanho nekaslu z vysoka.
Takze si myslim, ze slovensku ekonomiku zachrani akorat to, ze by dochodky zrusila uplne a tak tiez dochodcov, jednym hlasovanim a to bez nahrady.
Lebo inej cesty zial niet.
29. 10. 2014   dalida1945
Čítaj ty sopliak ,čo sme vytvorili my starí ,počkaj na svetlú budúcnosť s holou riťou.
AKO TO DOKÁZALI ?
Napsal Daso81 (») 17. 7., přečteno: 29×

Nechápem, ako v tom čase, počas "režimu", dokázali vtedajší "mocipáni" z vlastných zdrojov zabezpečiť bezplatné zdravotníctvo, školstvo, mladomanželské pôžičky, finančne dostupné byty, dotácie do poľnohospodárstva, potravín, do športu, vzdelania vedy a kultúry, vydržiavať desiatky tisícovú bojaschopnú armádu a každý rok zvyšovať reálne platy a dôchodky?
Dokázali to počas dlhých 40 rokov a pritom nič nepredali a ani si nemuseli požičať. Ľudia nemuseli mať dve zamestnania, aby vyžili. Popritom vybudovali z vlastných zdrojov desiatky až stovky priemyselných podnikov, škôl, nemocníc, kultúrnych zariadení, vedeckých ústavov ….
Na tomto ma fascinuje, že v masmédiách, v rámci všeobecného úpadku spoločnosti po roku 1989, je absolútne zakázané diskutovať o tomto bezprecedentnom zázraku humanity za posledných 10000 rokov.
Po prevrate v roku 1989 to všetko skončilo a stali sme sa ekonomickou, mentálnou a politickou kolóniou, kde denne počúvame, ako nie sú peniaze na nič a ako je každý a všetko zadlžené, i napriek tomu, že si stále niečo predávame, kolonizátori do nás investujú a ešte k tomu si požičiavame peniaze.
Na tomto ma ešte viac fascinuje, že v masmédiách je absolútne zakázané diskutovať, prečo to tak teraz je a prečo počas tohto obdobia to títo jednoducho dokázali.
Namiesto toho, aby v masmédiách sa diskutovala podstata tohto zázraku, masmédiá v rámci profesionálnej informačnej totality, stále okydávajú socializmus , vyrábajúc vytunelovaných, mentálnych a morálnych uchylákov na ktorých je súčasný systém postavený.
Ozaj, ako dokázali komunisti z vlastných zdrojov po 40 rokov zabezpečiť bezplatné zdravotníctvo, školstvo, mladomanželské pôžičky, finančne dostupné byty, dotácie do poľnohospodárstva, potravín, do športu, vzdelania vedy a kultúry, vydržiavať desiatky tisícovú bojaschopnú armádu a každý rok zvyšovať reálne platy a dôchodky?
Vedia to, alebo dajú si niekedy takúto jednoduchú otázku slovenskí vytunelovaní alebo morálni uchyláci?
Hodnocení: nejlepší 1 2 3 4 5 odpad
Komentáře
Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.
Nový komentář
Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
30. 10. 2014   change
To je dopad 25 ročného bezbrehého megazlodejstva politickými bandami, s ktorými si 5 miliónový národ nevie dať rady, pretože je už tak zdebilizovaný, frustrovaný, že už ani nevie, komu má vlastne veriť či neveriť.
8. 11. 2014   anonym
zažil som socializmus a všetky tie kydy, že všetko bolo zadarmo je iba blud. platilo iba socialistické heslo : keď nekradneš okrádaš svoju rodinu
29. 10. 2014   Martin
Zas ta rozpravka o chudobnych dochodcoch. A pritom realita je niekde uplne inde. Bezna domacnost dvoch dochodcov ma na osobu asi 2x viac ako mlada rodina s dvoma detmi. Moji rodicia su dochodcovia, otec ma 420€, matka 310€ dochodok. Na osobu 365€...
Moja zena je na materskej za smiesnych 200€, ja dostavam v praci v cistom 800€. Mame dve deti. Na osobu 250€. Dochodcovia ziju v byte odkupenom za smiesnu sumu, ja splacam krvavu hypoteku. A akosi som este nepocul o 13tej materskej, ci autobusoch zadarmo pre matky s detmi... Tak preco k..va stale tie kecy o ubohych chudobnych dochodcoch???
P.S. Uz som mnoho krat zazil dochodcov plieniacich regale v Lidli stylom 10 olejov, 20 cokolad... Mladu mamicku som nieco podobne robit v zivote nevidel...
30. 10. 2014   Posudzovateľ
Skutočne jestvujú v tomto období života problémy, ktoré sú popísané, ale v minulosti mali ešte drsnejšiu podobu, skrátka deti rodičom znižujú životnú úroveň. Cena bytov je k zárobkovým možnostiam nesporne prehnaná.
Vec sa má tak, že dôchodcovia si na to naozaj za 45 rokov práce zarobili aj keď sa to mladým ľuďom vôbec nepáči a tí, ktorí majú nízke dôchodky buď pracovali relatívne krátko alebo za nízke mzdy. Sociálna poisťovňa vypláca asi 5 druhov dôchodkov v rôznych životných situáciách, ktoré nie je možné zrušiť a ani si neviem predstaviť, aký je potom zmysel nášho štátu, keď nič nedokáže alebo nechce garantovať? Myslíte si, že štát padne tak, že sa zosype ako domček z karát? Nie, padne tak, že mu ľudia prestali veriť. Nechcem zabiehať do predstáv o nepodmienenom príjme, ktoré sa tiež udomácnili v úvahách mladých ľudí, kde nikto nepovedal, komu sa tie peniaze vezmú.
3,30e nie je ani náhodou ekvivalentné 100 Kčs a v tom je tiež jeden z problémov.
Niektoré asociálne návrhy mladých ľudí vychádzajú zo súčasnej dehumanizovanej rétoriky, ktorá zámerne rozoštváva generácie, aby zakryla aj to, že úplne sa zlikvidovali stredné vrstvy a už nie je koho orabovávať, sú absolútne aj politicky nepriechodné a nikde vo svete sa nerealizovali.
Jeden z problémov je aj v tom, že dnešní mladí ľudia sa narodili v podstate do stredných vrstiev, nič netušia o sociálnych problémoch Slovenska v minulosti. V reálnom kapitalizme ich čaká postupný zosuv dole z týchto pozícií, pretože nie na dôchodcov budú robiť, ale na horných 10% a na trhu im nepostačia v premenlivom trhovom prostredí ani 2 vysoké školy lebo sami sa stali ako pracovná sila tovarom. Úplne sa im zamlčuje, že aj oni zostarnú a že aj oni majú účasť v I. pilieri.
Byty: jednu tretinu do družstevných bytov vložili do družstva na začiatku, druhú tretinu splácali v anuite a tú tretiu tretinu, ktorou prispieval štát vyplatili a stali sa majiteľmi. Treba to vidieť v kontexte so mzdovými tabuľkami platnými v socializme a tiež s politikou vtedy platnou aj pre výstavbu rodinných domov, kde existovali podobné dotácie.
Teraz chcú dôchodcov pripraviť o byty banky s tým, že ich nechajú bývať doživotne, ale pochopiteľne by museli platiť nájomné, nielen energie a súvisiace poplatky.
30. 10. 2014   Katka
Posudzovateľ, veľmi dobre podaný, naozaj zaujímavý príspevok a správny postreh. Veľkou chybou je, že novinári nedokážu (nemôžu, alebo zámerne zamlčujú) realitu, fakty a súvislosti.
Ktosi raz vyslovil múdru vetu, že najväčšie nebezpečenstvo spočíva v demagógii.
30. 10. 2014   Sl. a.
Súhlas!!! Trefné! Aspoň na 80% dôchodcov to platí.
30. 10. 2014   change
Súhlasím, u nás je to také isté - sme 4 členná rodina, ja som bez príjmu, manžel zarobí krvopotne tisícku, čiže 250 eur na každého. Môj otec na dôchodku dostáva 419 eur, mama prinesie z Rakúska 700 eur za 2 týždne a ani sa tam nejak nenadrie. Takže im vychádza na osobu 559 eur. Niekto povie, že treba ísť do zahraničia, no lenže potom treba aj nejaké úschovne, aby sme tie malé deti mali kde odložiť, kým budeme 2 týždne utierať zadky bohatým rakúskym a nemeckým dôchodcom. Celé je to choré!
30. 10. 2014   Katka
Lolo, dôchodky nie je možné zrušiť, pretože ľudia si po celý život aktívnej práce platili dôchodkové poistenie, z ktorého je im v starobe vyplácaný dôchodok. To je to isté, akoby si napísal, že je treba zrušiť nemocenské dávky, lebo inej cesty niet. To znamená, že chorí ľudia by zostali v chorobe úplne bez prostriedkov. Alebo by niekto iný povedal, že treba zrušiť materský a rodičovský príspevok, lebo inej cesty niet. Teda, mamičky by nedostávali ani pôrodné, ani žiadny príspevok od štátu. Prečo každý útočí na dôchodcov? Lebo sú starí a bezvládni? To je úbohé, arogantné a kreténske!!!
Ako si myslel slová, že treba zrušiť dôchodcov? Akože ich treba pozabíjať, lebo, vraj, inej cesty, žiaľ, niet?
To nemôžeš predsa myslieť vážne!!!
29. 10. 2014   Katka
Celý projekt spočíva v tom, ako obrať starnúcu populáciu o peniaze (vyrábať pre nich drahé biopotraviny, špeciálne tovary, služby) a čerešničkou na torte je tzv. finančný projekt, ako ich obrať o strechu nad hlavou formou hypotéky s tým, že banka láskavo dovolí, aby do smrti zostali bývať vo svojom byte, dome. Inými slovami, chcú zachraňovať ekonomiku spôsobom, že od starnúcej populácie vymámia ich majetky...
30. 10. 2014   P.
100+1 bod
29. 10. 2014   MV
Na Slovensku už nebudú v móde nikdy 10-detné rodiny a ani nie sú potrebné, ekonomiku by to nezachránilo. Pôrodnosť je vyrovnaná a mierne dokonca stúpa. To bude veda, keď banky preskúmajú majetky Slovače, ktoré môžu premeniť na kryté dlhopisy, pretože za starých sa dnes považujú už čerství päťdesiatnici s nesplatenou hypotékou.
Na jednom portále sa dá čítať, že ich treba bez milosti vyhodiť z práce čo najskôr a na druhom sú vedecké úvahy ako ľudí ponechať aj po dosiahnutí 62 rokov v práci lebo dane, odvody musí niekto platiť.
29. 10. 2014   P.
mate pravdu v tom, ze turbokapitalizmus nepraje ani slov. demografii, ktora od zac. 90tych rokov vyrazne stagnuje.. este ze nam komunisti zanechali ekonomicky aktivnu generaciu pracujucich a konzumentov, ta vsak nebude navzdy, a potom pomaly nastane krute precitnutie z budovania modrych zajtrajskov
29. 10. 2014   fero z BA
skoro mi zabehlo, keď som si prečítal:.. "Ak by vláda robila cieľavedomú politiku, .." tomu niekto v SR ešte verí, alebo dúfa?
29. 10. 2014   branozm
...podla mna robi cielavedomu politiku, otazka je, ako je definovany ciel... (?)
1/1