Slovenskú ekonomiku zachránia investície do starnúcej populácie

Európska populácia starne, rodí sa menej detí a ľudia sa dožívajú vyššieho veku. Šancou pre Slovensko, ale aj celosvetovú ekonomiku je preto podpora striebornej ekonomiky, teda investícií do potrieb starnúcej populácie.

K tomuto záveru dospel vedecký tím Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied (EÚ SAV), pod vedením Viliama Páleníka. Dnes na pôde SAV prezentoval Projekt "Strieborná ekonomika ako potenciál budúceho rastu v starnúcej Európe", ktorý bol financovaný z fondov Európskej únie.

"Pri súčasnom nepriaznivom vývoji starnutia populácie na Slovensku, by bolo potrebné zvýšiť odvody na zdravotníctvo a dôchodkový systém o zhruba desať percentuálnych bodov, čo by výrazne zdražilo náklady na pracovnú silu a spôsobilo by prepad hrubého domáceho produktu (HDP) a zamestnanosti o zhruba 6,4 %," povedal pre TASR Páleník. Ako doplnil, ide o pesimistický pohľad, ku ktorému tím dospel, ak by sa striebornej ekonomike nedarilo a zároveň by vláda neurobila nejakú cieľavedomú politiku. "Ak by vláda robila cieľavedomú politiku, odhadujeme, že prepad HDP by bol zhruba 2 % a zamestnanosti 3 %. To znamená, že až 2/3 prepadu HDP na Slovensku môže eliminovať aktívna strieborná politika bez exportu. Ak by sa nám podarilo striebornú ekonomiku exportovať do zahraničia, do západnej Európy, ale aj do Číny, Indie, kde zaznamenávajú tiež nepriaznivé výsledky v starnutí populácie, Slovensko by mohlo nepriaznivé efekty prekonať," konštatoval Páleník.

Šancou pre slovenskú ekonomiku je preto produkovať tovary a služby pre starnúcu populáciu a rozvinúť tak na Slovensku ekonomické aktivity do tejto oblasti. "Konštatujeme, že komplexné vedecké štúdie chýbajú. Skôr sú to príklady z praxe. V projekte sme analyzovali oblasti, ktoré by pre slovenskú ekonomiku mohli byť zaujímavé. Napríklad v oblasti pôdohospodárstva by to mohli byť bioprodukty a zdravé produkty, ale hlavne vyrábané veľkovýrobnou technológiou, čím je Slovensko oproti iným krajinám špecifické. Podporované by mali byť aj investície do oblasti softvéru a informačných a komunikačných technológií, ale aj telemedicína."

Veľmi zaujímavé podľa výsledkov projektu sú aj inovácie v oblasti finančných a poistných služieb. "Napríklad reverzná hypotéka, ktorá umožňuje starším ľuďom financovať svoju starobu. Ide o predaj bytu alebo domu banke s tým, že banka spláca pôžičku a starý človek môže v byte alebo dome ďalej bývať a má aj príjem. Dedičia potom môžu a nemusia zvyšok hypotéky splatiť," objasnil šéf vedeckého tímu.

Súvisiace články

Aktuálne správy