Názory čitateľov


Názory k článku:
Deň, keď už ani čínska pracovná sila nebude dosť lacná

12. 5. 2016   Šimon
takže sa nemáme báť inteligencie robotov, ale hľuposti ľudí. Mne to príde ako protichodné tvrdenie, pretože roboty zlacňujú pracovnú silu a teda aj výrobky, tým pádom majú ľudia voľno a môžu sa venovať inej činnosti. To nijak nepredpokladá stratu práce, to je nezmysel, iba to predpokladá, že väščinu tovarov a služieb budú robiť stroje.
21. 9. 2014   benetri
Riešenia by sa našli, len či s nimi budú súhlasiť aj tí, ktorých sa budú týkať?!
1./ Obmedzenie zisku pre podnikateľov na max 5 - 10%. Zbytok odvádzať do sociálnych fondov na podporu nezamestnaných. Pretože nezamestnaní bez príjmu alebo s minimálnymi príjmami nekupujú nič alebo len málo. Ale odbyt pre výrobu musí byť!
2./ V menej vyspelých štátoch (Ázia, Afrika), kde hrozí premnoženie obyvateľstva, nerobiť žiadne mimoriadne programy na záchranu ľudí pred smrťou hladom. Znie to neľudsky, ale je to jediná záchrana pred premnožením - alebo pred vojnou a ich priamym zabitím. Proste - ponechať situáciu na Matku Prírodu. Prejavy ľudskosti sú v tomto prípade podrezávaním si konára, na ktorom sedíme. Lebo v konečnom dôsledku budú všetci chcieť migrovať práve do tzv vyspelého sveta a to bude pre nás horšie, než ponechať ich tam svojmu osudu.
3./ Platiť povinné odvody z majetku nad určitú výšku - povedzme nad 1 mil Eur - povinné nielen pre podnikateľov, ale i politikov a pod. Veď ani ten milión si do hrobu nezoberú ...
22. 9. 2014   Posudzovateľ
V okolí Bombay sú milióny tých, ktorí by chceli migrovať, na plážach si stavajú búdy a mestské úrady ich odtiaľ vyháňajú. Táto lúza nemá žiadne možnosti ani vodu ani predstavu o hygiene. Osady na Slovensku sú oproti tomu luxus.
Už teraz je ťažko riešiteľná a poviem priamo neriešiteľná africká vlna v Európe. Nie je iná možnosť len to zastaviť, člny odtiahnúť späť.
19. 9. 2014   WannabeeP
Článok iba potvrdzuje Marxov Zákon hodnoty. Popisuje najzákladnejšie protirečenie a to, čo spôsobuje najzákladnejšie protirečenie kapitalizmu
Popisuje neustály rast intenzity práce(produktivity) , ktorá zrodila novodobý kapitalizmus a je zároveň jeho hrobárom.
19. 9. 2014   Posudzovateľ
Malé doplnenie: Základne protirečenie v kapitalizme je rozpor medzi spoločenským charakterom výroby a súkromným privlastňovaním. Dnes sa o tom neučí.Keď niekto napíše napríklad "výrobné prostriedky," už ho podozrievajú z podpory hnutí smerujúcich k potláčaniu slobody.
18. 9. 2014   anonym
došli sme k záveru kapitalizmus je pliaga čo sa dávno preukázalo komunizmus bol totalitný ale pracujúci mal istoty zadarmo byt za odpracovaných desat rokov alebo drustevné byty do tridsat tisíc korún porovnajme dnešok z osem hodin trinást hodin pracovnžch plat na prežitie dôchodky na zdochnutie teda jediná cesta je z národnenie ukradnutého majetku a vyhnat z dieračov otrokárov s krajiny
22. 9. 2014   simon
neviem ako zadarmo byty suvisia s porodnostou a ked tak skor priamo umerne a nie naopak. V zapadnych krajinach pocet obyvatelov nerastie tak prudko uz...nejak mimo misu..??
18. 9. 2014   Jan
Zase sa snažia "novinári" šíriť paniku. Svet je o inom. Keby niekto pred 100 rokmi povedal že v poľnohospodárstve bude pracovať len niekoľko % ľudí - verili by mu? Iste by sa báli hladomoru.
18. 9. 2014   čitateľ
Problém svetovej ekonomiky je v rukách pár jedincov, ktorí riadia tento svet. len neviem, či si myslia, že sú nesmrteľní. Donekonečna sa nedá guma naťahovať, lebo praskne, je nutné vrátiť sa k pôde a nežiť dnes na úkor zajtrajška, vrátiť sa k hodnotám od matérie, vážiť si prírodu a žiť s ňou v súzvuku, nevyrábať len preto aby sa vyrábalo, peniaza sú iba papieriky v rukách mocných, ak nie sú kryté zlatom sú iba papierikom, ktorý keď ho máme málo, dotlačíme ( viď USA)
18. 9. 2014   anonym
nepi tolko
21. 9. 2014   benetri
má pravdu
18. 9. 2014   Názor
Môj názor je takýto:Spravodlivos ť v systéme bude keď majitelia firiem pochopia, že ich pracovníci živia jeho a celú jeho rodinu. Keď jeho plat za prácu bude o 20% vyšší na hodinu a nie 20 krát. Ako povedal Baťa ekonomická ríza je kríza morálky v 30 rokoch a ako je to teraz? Sami viete. Rast HDP nemôže byť neustále a musí sa zmeniť myslenie aby ľudia žili spokojne a rovnocenne. Vtedy to bude všetko fungovať. Bez povyšovania, bez ponižovania. peniaz to je problém tejto doby.
18. 9. 2014   P.
ekonomicka kriza nie je kriza moralky..Bata bol podnikatel, nie ekonom a preto makroekonomii ani nerozumel..a ked tak rad kecal o moralke, preco jeho robotnici casto strajkovali, mal nedobytne podlznosti v bankach, sem-tam neplatil odvody za zamestnancov, nedodrziaval pracovne zmluvy a pracovny cas, preco dodaval suciastky pre nemecke fasisticke letectvo, obuval rakusko uhorsku resp. hitlerovu armadu, prispieval na mladeznicke fasisticke organizacie.. ?..kapitalizmus je o zisku, ziadnu moralku tam nehladaj
19. 9. 2014   lolo
Trepes hovadiny.
Bata nebol ani dobry, ani zly, bol to podnikatel.
Pocas vojny musel odist, inal by siel do plynu, bol to totiz ZID!
Potom mu vsetko znarodnili komousi.
Jedine co spravil, bolo to, ze od protektoratu dostaval v riskych markach repatriaciu (almuznu za zabratie vyroby)
Za tiet peniaze kupil kdesi v juznej amerike kus pralesa a tam postavil BATATUBU.
Tam si vytvoril novy svet, ktory tam preziva dodnes.
Ci bol poctivy, alebo darebak nevedno.
No problem bol najma v tom, ze Ceskoslovensko bolo zaostala a nie prilis vyznamna krajina, bolo tu kopa odrolnicenych proletarov* a velka nevzdelanost, takze musel vytvorit skoly na vyuku prace a naucit zrucnosti a pracovnym navykom zamestnancov.
Taktiez zamestnancov musel nechat podielat sa na zisku, inak by mu hadzali vsetci bobek na pracu.
Podobne korene podnikania mal uz Rockefeller.
A pred tym dalsi.
Zacal to Oliver Cromwell.
Ale vsetko ma svoje pre a proti.
Premnozili sme sa a planeta nam nestaci.
Zdroje sa premrhali na pohodlie a mozeme ist tak akorat doprdele.
19. 9. 2014   anonym
Tiez trepes hovadiny
Nemas sajnu kam sa Bata usalasil
18. 9. 2014   Posudzovateľ
Konečne dobrý článok, pretože na Slovensku hlavná propaganda opakuje do nekonečna mantru o nízkej pôrodnosti, čo vôbec nezodpovedá uplatniteľnosti mladých ľudí a o tých starších ani nehovorím,
Áno, sociálne systémy skutočne môžu skolabovať, pretože uplatnenie nájde vždy len určitý počet ľudí. Ani poľnohospodárstvo ich nevie absorbovať.
19. 9. 2014   WannabeeP
PREĽUDNENIE NEHROZI
V Rusku je dnes porodnost na dně, zatímco úmrtnost patří k nejvyšším v Evropě. Největší evropská země bude za 40 let mít asi jen 100 milionů obyvatel ve srovnání se 142 miliony, které má dnes. Podobný vývoj vidíme i v zemích, kde by to nikdo nečekal. V Subsaharské Africe sice populace stále přibývá. Jenže roste stále pomaleji. Zatímco v roce 1980 tam připadalo 6,6 porodů na jednu ženu, v roce 1999 už to bylo jen 5,3 porodů. Jak ukazuje Nicholas Eberstadt (Fertility Decline in the Muslim World: A Veritable Sea-Change, Still Curiously Unnoticed), pokles porodnosti se týká i muslimských zemí. V Iránu porodnost za posledních 30 let klesla o 70 procent. Takže dnes na jednu ženu připadají dva porody. Díky demografickému přechodu očekáváme, že růst populace planety se zastaví někdy v druhé půli 21. století. A to asi na čísle cca 10 miliard lidských bytostí. Ovšem představa, že to přinese nějaké přelidnění, je falešná. Jestli je tu někdo přelidněný, rozhodně to není Afrika. Podíváte-li se na hustotu obyvatelstva, pak nejvyšší je v Evropě, Indii a Číně. Čína má asi stejnou hustotu osídlení jako Česká/Slovenská republika (136 vs 144 lidí na km2).
Před 200 lety ve městech žilo asi 3% světové populace. Dnes ve městech žije prakticky polovina všech lidí na světě.
V súčasnosti je brazílska populácia veľmi mladá. Stredný vek začína v 31 rokoch, čo je o 8 rokov menej ako v USA a o 16 rokov menej ako v Nemecku. Je to spôsobené tým, že v roku 1970 mala brazílska žena v priemere 5,8 detí. Dnes majú ženy priemerne len 1,8 dieťaťa, čo je za 40 rokov trojnásobný pokles.
19. 9. 2014   anonym
Rast populácie sa nezastaví, nedokázala to ani Drhá svetová vojna. Niekedy čítame názory, že zem by uživila oveľa viac ľudí. Uživia ich supermarkety, peniaze nikto nikomu zadarmo nedá, nepodmienený príjem je ilúzia. Neviem presne, čo by znamenalo uživiť sa. Školstvo, zdravotníctvo, bývanie sa stáva nedostupné všade.
Tu u nás pri neďalekom viadukte sa obvykle povaľovali bezdomovci a miestny obchoďák vybavil v samospráve, aby demontovala krásne nové lavičky, ktoré si trvalo obsadili. Plné člny afrických emigrantov to Európe spestria ešte viac. V Indii svojho času obsadil na bývanie aj rúrry určené na plyn, hrozné podmienky o kvalite živ ota môžu hovoriť len tamojší miliardári.
19. 9. 2014   Posudzovateľ
OPRAVA: nik na čas 9:39 je posudzovateľ, nejako som na to pozabudol.
19. 9. 2014   Posudzovateľ
Vážim si Váš nadhľad, ale reálne pozorovania dnešnej kvality života nielen u nás, ale hlavne vo svete dokazujuú obrovskú sociálnu priepasť v rozložení bohatstva a práve to znemožní naplňovať ľudské nároky.
V mestách žije veľká časť populácie, ktorá vlastní len svoju pracovnú silu. V Brazílii detské gangy prepadávali ľudí a poškodení jednoducho na nich poľovali a tak sa stalo, že odstrelili omylom syna nemeckej turistke, ale to sú už desiatky rokov.
Preľudnenosť nemusí byť absolútna, stačí lokálne preľudnenie.
1/1