Názory čitateľov


Názory k článku:
V cenách potravín v EÚ sú podľa Eurostatu veľké rozdiely

18. 6. 2016   bastard
a co tak statistiku o pomere cien ku priemernemu platu ?
napriklad kolko chleba si za priemerny plat v n.h. kupi na slovensku slovak dansku dan ? koho zaujimaze maju chleba drahsi o 45 % ked majlu platy vyssie 0 400 % ?
18. 6. 2016   TEMPLWALD@seznam.cz
Loni dělali porovnávací test při kterém v našem Lidlu nakoupili a v Německém Lidlu nakoupili na chlup totožný sortiment
a u nás to stálo necelých 800 korun a v německu něco málo přes 500 korun.Takže si můžeme jednoduše spočítat ty obrovské rozdíli v životní úrovni.Tam mají průměrný plat min. 3x tak větší,jako u nás a navíc ještě levnější zboží.
Co dodat?...snad jen ať žije kapitalismus:)))
18. 6. 2016   kiks
no zjavne ten nemecký kapitalizmus funguje, lebo ľudia tam majú vysoké platy a nižšie ceny. Český postkomunizmus funguje o poznanie horšie... :)
18. 6. 2016   Lolo
Problem drahoty, nieje vysoka cena, ale napriklad v Slovakistane, malo zarabame.
To nezohladnuje ani fakt, ze nadnarodne koncerny, vyrabajuce sietove znacky, pre napriklad Germansky trh a vychodnu Europu, su predavane najcastejsie menej kvalitne a drahsie vo vychodnej EU, a lacnejsie a kvalitnejsie v zapadnych krajinach.
Prvy najcastejsie argument je chutova odlisnost a narodne zvyklosti, druhy casty argument je mensi trh a menej predanych vyrobkov z lokalnym oznacenim.
Horsia kvalita sa ale obhajuje tazko. V podstate ale ide o to, ako z odpadu a hnusu, ktory by nebol vhodny pre zapad, nakrmit patricne a z "primeranym" ziskom, spotrebitelov chudakov, vo vychodnych koloniach.
Vyrobne postupy, ako posypova sol, alebo konske maso, obsah skodivych, alebo nie prilis dobrych "Ecok", je len taka hra, aby zapadny pohranicny chudaci, nechodili nakupovat a somrovat na vychod, nezrali predrazene patoky, rovnakej sietovej znacky doma.
Staci si kupit v Rakusku nanuk, ktory vo vychodnej EU, neobsahuje mlieko, len stuzene emulgovane rastlinne tuky, ale vydrzi zmrazeny aj 2 roky. V Rakusku si kupite to iste, ale je v tom smotana a stoji to menej ako u nas. A ma to skladovatelnost ani nie 3 mesiace.
Proste je to tak, nanuk nas z biedy nevytrhne, ale kazdopadne zereme patoky a este aj predrazene.
Ale to Eurostat neriesi. Velke rozdiely su vo vsetkom.
Najma v platoch. Z toho vyplyva, ze aj spotrebny kos, niekde vyzera ako nakupny, ale napriklad v Slovakistane, spotrebny kos, je skor smetna nadoba.
18. 6. 2016   nazor
je lepsie mat vacsi plat a drahsie potraviny,alebo mat mensi plat a lascnejsie potraviny ???
18. 6. 2016   Lolo
No podla vsetkych ekonomickych a statistickych ukazovatelov, ktore su dostupne v Slovakistane, je lepsie mat co najdrahsie potraviny, maly az likvidacny plat a vysoke dane.
Vtedy je prah ekonomickej bolesti ovcanov v kolonii EU, tak vysoky, ze nikdo neprotestuje, sebevatsej absurdite, ani niako neriesi, nejake oligarchicke, alebo kleptokraticke maniere, vladnucej kleptokracie a vnima to, len ako babkove divadlo, alebo rozpravku o malych prasiatkach, pripadne ked sa pozre do penazenky, alebo na vypis z uctu, kludne sa ovcan Slovakistanu zasmeje.
Je ovcanom asi aj srdecne jedno, co zeru, lebo keby nie, tak by zdochli bud od hladu, alebo hanby.
18. 6. 2016   kiks
Môžeš za zamestnať hneď vedľa v Nemecku keď je Slovensko také mizerné! Jáj, že nevieš jazyk a vlastne ani nič poriadne nevieš robiť? Hm, ale potom je chyba v tebe.
18. 6. 2016   Lolo
No drahy kiks, ja som uz trocha stary, aby som sa zamestnaval, hoci som bol zamestnany i ked nelegalne, este v 70tke..
Jazyky ovladam na urovni ZS, ale slovom aj pismom jazyk Anglicky, Francuzsky, trocha Spanielsky, minimalne ale slovom Madarsky, Nemecky, viem citat nejake slova hebrejsky a velmi malo arabsky.
A vzhladom na moj vek, naozaj nic poriadne neviem robit, len neplechu, lebo moje telo je uz vekom vetche a opotrebovane.
A to vdaka tomu, ze som cely zivot pracoval, aby som mohol na stare kolena pomaly umierat a nadavat.
Az to dotiahnes takto daleko, drahy Kiks, budem velmi rad. Zo srdca ti prajem podobny zivot, lebo ten moj je krasny. Som rad, ze si zamestnany v Germanii a poberas aspon ich minimalku, 9eur na hodinu.
18. 6. 2016   Jaro
Dobre vieme ze Kiksovi len ide na nervy to Vaše vecne nadavanie . A nie len jemu . Asi ovládate jazyky ale veľa ste toho z tejto planéty nevidel, lebo keby áno , tak by ste to vedel porovnať s celým svetom a v tomto prípade by Vám vyšlo , ze 90 percentám ľudí sa žije horšie ako nám a to odhliadnuc od toho , ze žijeme v krásnej krajine kde môžme ísť napríklad večer bez obáv na prechádzku . Neporovnavajte neporovnateľne . Ak niekto buduje kapitalizmus o niekoľko generácii dlhšie a dodržiava pravidla ( teraz s Vami musím súhlasiť , tu prejdu bezcharakternym hovadam veci , za ktoré by ich inde zastrelili ) tak aj ten výsledok je iný . PS: žil som v DE a teraz som doma a zivot som mal krásny tam aj tu
19. 6. 2016   fero z BA
takmer by som bol presvedčený o tom, že ste toho veľmi nenacestovali, keď takto hodnotíte slovenskú guberniu v porovnaní s inými krajinami
1/1