Názory čitateľov


Názory k článku:
Slovensko od roku 1989: Ako sa zmenili naše platy a o koľko vzrástli ceny v obchodoch

23. 11. 2015   dom blaznov
v BA zarobite median 600netto a na garsonku date 450, a to ste este nezaplatili dalsie ucty a nejdeli...2/3 mladych musi byvat s rodicmi, kedze nemaju na prenajom alebo vlastne...350,000na uradoch prace a 350,000 mukluje (vacsinou nedobrovolne) na podradnych pracach v zahranici...za vykurenie rodinneho domu v zime date tretinu platu...demografia stagnuje lebo matky sa boja o pracu, naklady na vychovu deti rastu a ludia s vypadkom prijmu maju problem splacat hypoteky...ale mame sa lepsie...tupa pravicova oligarchicka propaganda
25. 11. 2015   Szekeres
preco tupa-pravicova? Za poslednych 10 rokov tu vladol vaecsinou (sebaproklamativne) lavicovy SMER
21. 11. 2015   eva
to je velmi zly vypocet ,netreba tam pocitat politikov ale iba pracujúcich ludi ,ktori povetcine robia cez agenturu ,a za cely mesiac zarobia 360 eura a to maju iba na inkaso a ostatne seky a stale sa hovori ze dochodcovia zaberaju miesto mladym ,ale taky dochodca si musi ist privyrobit aspom cez agenturu ,lebo dochodky su strasne male ,mnohi ktori pracovali viac ako 40 rokov maju len 270 euro dôchodok ,hamba nasmu vedeniu ze si nevie ocenit pracujúcich ,ved robia na vas ,tiez by ste mali mat plat omnoho mensi a pridat chudobe
15. 11. 2015   roro
ja som spokojny, pamatam si totiz tie poloprazdne regale pred 89tym, mizerny vyber, stavalo sa ze aj wc papier nebol.
18. 11. 2015   Szekeres
uz niekolko rokov, odkedy nie je mozne zohnat pracu, si utieram zadok reklammnymi letakmi. Nejlepsie je tesco, a este lepsi (vaecsi format) kaufland (non-kriedovy papier). Tolko asi k "tragedii" socializmu bez WC papiera...
13. 11. 2015   anonym
Ktorý k**** hovorý že mám plat 858. hahaha???
13. 11. 2015   koks
toto porovnaval daky kkkkkt zlaty socializmus tato demokracia je odpad kapitalizmu hnoj sracka
13. 11. 2015   ainemunys
- Na priemerný príjem 909, pri jednom príjme 5000 je potrebné 10 príjmov po 500.
- Dnešný chlieb je na druhý deň takmer nepožívateľný.
- Dnešné mlieko je "dorobená" srvátka a to trochu lepšie je výrazne drahšie.
- Skutočné maslo je porovnávané s imitáciou obohatenou vodou.
- Nechajte dnešný "Eidam" na tanieri počas celej rodinnej oslavy.
- 60 -korunová saláma patrila k tým najdrahším, bola z mäsa a mohli ste ju zavesiť v "komore", v tej dnešnej je minimálne 20% kostného emulgátu + ďalšie "prídavky" a kvalitnejšia, ktorá ja skutočne trvanlivá (nie chemicky) stojí od 16 Eur.
- Porovnávať vzduchom chladené kurčatá s dnešnými vodou chladenými (a napúšťanými soľným roztokom) poľskými je skutočne odvaha .
- Najdrahšie vajcia s najlacnejšími ...
- Bravčový bôčik je bežne 4,50 a potom ho zlacnia ...
- Znovu najdrahšie pivo s najlacnejším ...
- Víno porovnané s "čučom" .
O pánskych oblekoch a ostatnom sa už nie je potrebné vyjadriť, ale keď som pred 89-tym za 70,- Kčs som niesol dve plné tašky, dnes za 14 Eur ..... :-((
13. 11. 2015   Šimon
Ja myslím, že to že sa ľudia dožívajú dlhšie hovorí o všetkom. Socík budoval veľkú strednú triedu na úkor ostatných tried(okrem samozrejme vládnucej elity, ktorej sa každý bezcharakterný pchal do prdele). Náš kapitalizmus je okrem iného pokračovateľom týchto tendencií, ľudia sa nezmenia z večera do rána. Viac tried okrem toho v dnešnej spoločnosti prospieva diferenciácií funkcií a teda väčšej slobode realizovať sa jedincom, aj keď samozrejme nieje to bezhraničné(hranice potom možno rozdeliť na vonkajšie aj vnútorné). Nehľadajte len zlé, to vždy nájdete, hľadajte aj dobré, svet nieje čiernobiely. Vďaka.
13. 11. 2015   ainemunys
Veď práve nie je čiernobiely, ale ani jednofarebný, len farbosleposť si nik neprizná
13. 11. 2015   Lolo
Podla mna sme v rovnakej prdeli, ako cely ostatny svet, len adekvatne nasej miestopisnej polohe a nature, to mozeme vysvetlovat roznymi sposobmi.
Politika, bankstri a najma kleptokracia z oligarchiou, prinasaju tendencne clanky, ktore domacich nasieraju, lebo v tej realite musia zit a okolnych neyainteresovanych pobavia, lebo tu zit nemusia.
18. 11. 2015   Szekeres
najhorsie na tom ale je, ze politici =zastupcovia ludu, ktori by mali byt drzitelmi mandatu od plebsu s ..."kruhmi ktore generuju spolocenske zlo" spolupracuju. Keby totiz parlamentna demokracia skutocne fungovala, tak by zastupcovia ludu proti bankstrom, zamestnavatelskym zvaezom a inym mafianom mali bojovat, alebo sa aspon pokusat o to. A este horsie je, ze plebs, ktori by tych politikov mal volit to nevidi, alebo nevie "co s tym"
13. 11. 2015   fero z AB
V 1985 som platil stavebnú pôžičku mesačne 760 Kčs, dnes moje deti za takú istú stavbu mesačne 890 €. Dá sa to porovnať?
16. 11. 2015   FERINKO
FERO NIE VSETCI ZIJU V BLAVE ...
18. 11. 2015   SWzekeres
a preco si tvoje deti museli brat kvoli streche nad hlavou pozicku? Kam si ty, ich rodic, daval peniaze po celu dobu tvojho aktivneho zivota?....vyvazal kazde leto do Egypta lietadlom,a kazdu zimu do Alp?? Alebo posielal do Wolfsburgu kazde tri roky za najnovsi model SUVu??
21. 11. 2015   emma
fsf
21. 11. 2015   emmma
SWzekeres...nehnevaj sa, Ty si strááášne múdry, fakt si myslíš, že keď obaja rodičia dnes poctivo pracujú, čo je aj môj prípad a máme 2 malé deti, že keď tie deti o 10 rokov dorastú a budú potrebovať "svoje" bývanie, že budú mať na to od svojich rodičov?? sa zobuď!! nič iné ako hypotéka ich problém bývania nevyrieši!! zlatý socík!! v našom meste povyrastali celé štvrte rod. domov kde bol pozemok aj následne stavba za FACKU a stavali to obyčajní prostí ľudia s priemernými platmi!!!
24. 11. 2015   Szekeres
samozrejme, ze su aj take vrstvy v spolocnosti. Ale to je mensina.
Vaecsina sa chova podla vzorca ktory som uviedol vyssie. Ked deti zakladaju rodinu, tak nariekaju ze sa museli zadlzit, ale ich rodinne "hospodarenie" v dobe ked deti boli male bolo typu vid. vyssie. Ak sa Ti zda moj pohlad na vec nespravny, pozri sa na statistiky obratu cestoviek vyvazajucich ludi masovo do zahranicnej exotiky v priebehu uplynulych 25 rokov, pozri sa na modely aut a ich hustotu na cestach, pozri sa....atd, atd. Nehovor mi, ze konzumenti tychto statkov a sluzieb su vsetko ludia vysoko prijmovo zabezpeceni! Velka cast z nich bude za 20 rokov nariekat ze ich deti nemali inu moznost ako vziat si hypo.
1/2staršie