Ministri budú debatovať o hmyze aj mäse vypestovanom v laboratóriu

Únijní ministri pôdohospodárstva budú v pondelok pri rokovaní v Bruseli diskutovať tiež o tom, či hmyz, rastlinné potraviny alebo mäso vypestované v laboratóriu môžu ohroziť európske kulinárske tradície, informoval server Euractiv. Téma, ktorá sa má preberať pri obede, na rokovanie zaradilo maďarské predsedníctvo v Rade EÚ, ktoré je voči týmto takzvaným novým potravinám kritické.

Praha podľa informácií ČTK v pondelok v tejto súvislosti zdôrazní, že je nutné, aby spotrebitelia vedeli, že daná potravina nie je mäso, alebo je geneticky upravená.

V dokumente, ktorý krajinám EÚ ešte pred rokovaním poslalo maďarské predsedníctvo, Budapešť zdôrazňuje, že mäso a mliečne výrobky zostávajú základným kameňom európskej potravinárskej kultúry aj napriek prudkému nárastu spotreby alternatív.

Európskymi tradičnými jedlami sú napríklad pizza, souvlaki a bryndzové halušky

„Keď hovoríme o európskych potravinových tradíciách a tradičných jedlách, máme na mysli roquefort, paellu, pierogi, pizzu, köttbullar, gulyás, sauerbraten, moules frites, sarmale, souvlaki, bacalhau, stegt faesk, bryndzové halušky a mnoho ďalších,“ vypočítali maďarskí diplomati v podklade, ktorý vyzýva na diskusiu o stravovacích zvyklostiach Európanov.

Podľa Európskej komisie vzrástla spotreba rastlinných alternatív k mäsu, mliečnym výrobkom a morským plodom od roku 2011 päťnásobne a očakáva sa, že ďalej porastie. Maďarské predsedníctvo v tejto súvislosti poznamenalo, že v EÚ je povolených približne 200 „nových potravín“ a ďalších niekoľko stoviek žiadostí je na ceste.

Taliansko, cestovný ruch, domácnosti, spotreba domácností
Ilustračné foto. Foto: unsplash.com/amirali mirhashemian

Podľa práva Únie, nová potravina znamená „akákoľvek potravina, ktorá sa bežne v rámci EÚ nekonzumovala pred májom 1997“. Táto kategória zahŕňa inovatívne potraviny alebo inovatívne metódy ich výroby, ale aj potraviny, ktoré sa v iných častiach sveta považujú za tradičné, napríklad niektoré druhy hmyzu. Nové potraviny prechádzajú prísnymi kontrolami bezpečnosti a musia byť vždy pre zákazníka riadne označené.

Mäso pestované v laboratóriu je hrozbou pre pravé metódy výroby potravín

V januári bolo Maďarsko jednou z krajín podporujúcich dokument spísaný Rakúskom, Francúzskom a Talianskom, v ktorom sa uvádzalo, že mäso pestované v laboratóriu je hrozbou pre „pravé metódy výroby potravín“. Maďarské predsedníctvo má teraz v pláne opýtať sa jednotlivých ministrov na to, či by rastlinné alternatívy k živočíšnym produktom mali „zohrávať významnú úlohu v poľnohospodárstve EÚ“ aj vzhľadom na to, že spotrebitelia „aspoň v niektorých regiónoch EÚ nechcú zásadne meniť svoje stravovacie návyky“.

Nemenovaný diplomat serveru Euractiv povedal, že neformálny obed by mohol byť spôsobom, ako otvoriť diskusiu o obmedzení mäsa z laboratórií, pričom sa očakáva, že Taliansko a Poľsko tento krok podporia.

Viac o téme: bezpečnosť potravín , Európska únia EÚ , hmyz , jedlo , mäso , poľnohospodárstvo , potraviny , výroba potravín

Súvisiace články

Aktuálne správy