Svetové ceny potravín sa v minulom roku znížili, a to vďaka poklesu cien obilnín a cukru, ktorý kompenzoval zvýšenie cien rastlinných olejov, mliečnych výrobkov a mäsa. Súhrnný index, ktorý sleduje ceny obilnín, rastlinných olejov, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru na medzinárodných trhoch, vlani predstavoval v priemere 122 bodov. V porovnaní s predchádzajúcim rokom klesol o 2,1 percenta. Vo svojej správe to v piatok uviedla Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).
Ceny obilnín sa vlani znížili o 13,3 percenta a zaznamenali druhý výrazný pokles z rekordu, na ktorom sa ocitli v roku 2022. Ceny cukru klesli o 13,2 percenta, ceny rastlinných olejov pre napätejšie globálne dodávky naopak o 9,4 percenta stúpli. Ceny mäsa vzrástli o 2,7 percenta, zdraželo hovädzie, hydinové aj ovčie. Naopak, cena bravčového mäsa klesla. Ceny mliečnych výrobkov stúpli o 4,7 percenta, najmä pre prudké zvýšenie cien masla.
V samotnom decembri 2009 sa index znížil medzimesačne o 0,5 percenta na 127 bodov. Medziročne sa o 6,7 percenta zvýšil, zostáva ale 20,7 percenta pod rekordom z marca 2022.
Decembrový pokles spôsobili hlavne nižšie ceny cukru, ktoré sa vďaka zlepšujúcim sa vyhliadkam na úrodu cukrovej trstiny v hlavných producentských krajinách znížili medzimesačne o 5,1 percenta. Medziročne klesli o 10,6 percenta.
Ceny rastlinných olejov medziročne narástli o tretinu
Po siedmich mesiacoch rastu klesli v decembri medzimesačne tiež ceny mliečnych výrobkov, a to o 0,7 percenta, aj keď medziročne boli o 17 percent vyššie. Ceny rastlinných olejov sa medzimesačne znížili o 0,5 percenta, medziročne však o 33,5 percenta vzrástli.
Ceny mäsa v decembri oproti novembru vzrástli o 0,4 percenta, oproti predvlaňajšiemu decembru potom o 7,1 percenta. Index cien obilnín sa medzimesačne takmer nezmenil, oproti predvlaňajšiemu decembru boli ceny nižšie o 9,3 percenta, mierny rast cien kukurice vykompenzoval pokles cien pšenice.