Názory čitateľov


Názory k článku:
Nórska firma pracuje na projekte potrubia, ktoré "pochová" CO2 pod dnom mora

3. 7. 2022   Anonym
A koľko sa ho tam zmestí, nekonečno? A čo sa sním pod vodou udeje, premení sa na kyslík a grafit snáď?
3. 7. 2022   Anonym
Škoda, že nezmyselnosť fotvoltaiky, veterných turbín a ostaných nezmysel nie je taká jasná, ako tento projekt.
Možno ho urobili práve preto, aby si ľudia konečne uvedomili, ako ich ich demokraticky volení zástupcovia vodia za nos.
Lebo aj neúspešný kandidát pomocnej školy zrejme aj po nedlhom rozmýšľaní pochopí že "potrubie, ktoré "pochová" CO2 pod dnom mora" je totána, absolútna a kompletná hlúposť.
Pritom sa dejú aj ďaleko väčšie haluze - napríklad mýtny systém :(
Problém západnej spoločnosti je, že ju ovládol medinárodný organizovaný zločin, ktorý postupne preberá riadnie štátov, tvorbu "zákonov" aj justíciu.
Na Slovensku to je pre nás jasne viditeľné - západnejšie od nás to však je v skutočnosti ešte horšie :(
Problémom "komunizmov" bolo, že sa vedenia štátu zmocňovali alfa samci - síce s najlepšími úmyslami - ale katastrofálnymi, finálnemi následkami (Stalin, Brežnev, Ciaucescu - ale aj Husák).
Mechanimus vnútornej deštrukcie leaderov pekne popisuje dielko "Ako chutí moc" od L. Mňačka (aktuálne povinné čítanie)
Problémom "demokracií" je zase impotencia pritakávacich orgánov, ktoré sú navyše korumpovatelné a tak sa skutočnej moci ujíma medinárodný organizovný zločin - ktorý sa - na rozdiel od fiktívneho proletariátu - spojil naozaj a s radosťou. Od kolubíjskych gangov až po albánske mafie - od ruských "vorov v zakone" až po americkú Cosa Nostru.
Taká je smutná realita dnešných čias a preto všetko funguje tak nepochopiteľne ako to je. Lebo keď sa bankoví lupiči stanú majiteľmi banky, tak tiež napokon pochopia, že vylúpiť vlastnú banku je somarina - aj napriek silnému nutkaniu. Takže sa ju potom pokúšajú riadiť tak ako aj banky sú riadené - čo však nie je tak, ako by mali byť riadené. A to platí o celom "demokratickom" hospodárstve, ekonómii a financiách. Už rozumiete, prečo nerozumiete ?
2. 7. 2022   anonym
Pokiaľ ide o Zisky Korporácii a nadnárodných fireim tak nikomu CO2 nevadí ale občianko na konci reťazca by mal byť uvedomelý a robiť všetko pre zníženie CO2.Je to celé na Zvracanie čo sa tu prezentuje
3. 7. 2022   POV ateistu
Zem bola voľakedy slušnou planétou - tak ako všetky ostatné planéty vo vesmíre. Miliardy rokov po tom, ako Boh stvoril Vesmír a odišiel do dôchodku sa však Diabol už tak strašne nudil, že stvoril plot, ktroý zmenil svet. Konkrétne fosfolipidovú dvojvrstvu - ľudovo zvanú aj "bunečná membrána". Bunečná membrána je síce sama o sebe rovnako nudná, ako zvyšok Vesmíru - pretože len oddeľuje dva priestory - pričom ani jedna strana membrány nevie, ktorá z nich je väzením a ktorá slobodným svetm. Diabol však s týmto rátal a preto vytvoril "hraničné prechody" - ktorými za úplatok môžu vyvolené molekuly prechádzať a vytvoriť tak metabolizmus, rozmnožovanie, či infekciu - čiže to, čo voláme "život". Následkom bolo ekologické zničenie planéty Zem, pretože cyaonbaktérie sa premnožili až tak, že na stavbu svojich tieľ spotrebovali skoro všetok CO2 a atmosféru zamorili jedovatým a výbušným kyslíkom. Proces bol samozrejme komplikovanjší - lebo Diabol sa chcel baviť utrpením konzumovaných rastlín aj živočíchov - našťastie sa Boh vrátil z dôchodku a z opice stvoril človeka, aby sa veci dali zase do poriadku. Preto je úlohou ľudstva oslobodiť CO2 uväznený v zbytkoch voľakedajších rastlinných (uhlie, lignit, rašelina) aj živočíšnych (ropa, zemný plyn) tiel a vrátiť ho späť do atmosféry - čo aj úspešne plníme. Keď sa podarí uvoľniť dostatok CO2 a CH4, následný sklenníkový efekt zvýši aj koncentráciu vodnej pary, ktorá už potom prevezme riadnie a kladnou spätnou väzbou zvýši teplotu planéty na takú úroveň, aby sa atmosféra očistila od nebezpečného kyslíka, ktorý sa urýchlením anorganických, chemických reakcií bezpečne deponuje v kysličníkoch. Tým dielo Diabla skončí a vykolajený Vesmír sa vráti do svich harmonických koľají - takže už nikto nebude nazízať optickými a rádioteleskopmi do cudzej kuchyne. Ľudstvo síce zaprasilo blízky vesmír svojimi nevydarenými konštrukciami (drvivá väčšina umelých nebeských telies je odpad) - to sú však našťastie iba omrvinky s ktorými si nasledovné miliardy rokov kozmického žiarenia slnečných vetrov hravo poradia :) Buď pochválená múdrosť Pána, amen ;)
2. 7. 2022   miro
Syrský prezident - Bašár Assad : tak a je to venku, konečně to nahlas někdo pojmenoval Líp to nejde říct ! Jenom slepý, hluší a blbí to nevidí. Děsí mě, že patrně celý svět má na Ukrajinu jiný názor než my. Ale před námi se to tají, proč?
https://rumble. com/embed/vvucwd/?pub =4&fbclid=IwAR0Q5B3mh GA1sKYAKgP9m3fBo3Z9q- 9ZOriqbDM2QFGQQjimP6c TWa-8g4A
2. 7. 2022   Pochovaj Chruňov
Ako "prvý apríl" je to trochu opozdené - ale ako test globálnej debility výborné.
Rád by som pripomenul, že najdramatickejšia fáza globálneho otepľovania prebehla v čase, keď sa bezdôvodne rozpustil pevninský ľadovec nad severnou časťou Europy a svetový oceán sa zdvihol o 120m - takže prestalo byť možné prejsť z Chorvátska do Talianksa po suchej zemi. K tejto zaujímavej udalosti mimochodom došlo pred 14000 rokmi - v čase keď si človek zrejme ešte ani nedokázal založiť ohník. Aj keď podľa klimatologóv to možno je nezvratný dôkaz, že pračlovek začal opekať slaninu na táborákoch a tým spôsobil globálnu katastrofu ;)
PS pod dnom mora trea pochovať týchto podvodníkov, ktorých jediným cieľom je dojiť štátne rozpočty podobnými pavedami. Bohužiaľ to platí aj o fotovoltaike - ktorá je síce dobrá pre satelity a záhradné svietidlá - inak je však nepoužiteľná, lebo produkuje energiu zásadne len vtedy, keď ju netreba -a skladovanie energie je problém, ktorý ľudstvo stále nevyriešilo - pretože existujúce riešenia sú stále len trápne hračky :( Výzva mladým chmikom a fyzikom - prihláste sa, keď mi budete vedieť predať baterku 50MWh, nie väčšiu než osobné auto, za - povedzme - 10000 Euráčov, ktorá udrží elektrický nábaj s minimálnou stratou aspoň rok (povedzme 10%) Našťastie to nie je nemožné - akurát zatiaľ to je 10x väčšie a stojí milióny :(
2. 7. 2022   anonym
Prosim nevyjadruj sa k fotovoltike ked tomu nerozumies. Problemom fotovoltiky nie je to ze vyraba elektrinu vtedy ked ju netreba naopak vyraba vtedy ked ju treba teda cez den. Ked sa uz vyjadrujes pozri si najprv laskavo vyvoj zatazenia elektrizacnej sustavy pocas dna napr. na strankach sepsas.sk. Cely problem fotovoltiky spociva v tom, ze sa jedna o nestabilny zdroj a je potrebne drzat energeticku zalohu pre pripad potreby vo forme podpornych sluzieb na zabezpecenie stability elektrizacnej sustavy. Tato sluzba nie je zadarmo a musia ju poskytovat klasicke zdroje nad 50MWe, a samozrejme za tuto sluzbu konecny spotrebitel plati v cenach elektriny.
3. 7. 2022   Chruňovia Pochovaju
Bohužiaľ tomu rozumiem a nielenže na to mám vzdelanie, ale aj prax a množstvo konkrétnych skúseností :( Okrem fotovoltaiky napríklad aj s riadením energetického systému RVHP, ktorého velín nebol v Moskve, ale v Prahe a rozvodná sieť sa ťahala cez štvrtinu planéty - od Sibíre až po vtedajšiu DDR a od Baltu až na Balkán (systém omnoho neskôr skopírovala EU). Takže denné grafy zaťaženia elektrizačnejsústav y (obrátená "W" krivka - či "nohavice") sú mi známe už 40 rokov - aj keď dnes sa to zrejme volá nejako americky (od prevratu som už v energetike nepracoval, ale ma stiahli do služieb US nadnárodných koncernov - ale to je off topic). Problém je, že by som chcel ostrovné riešenie 27/7/365, ale vyhodiť milión za baterky mi je ľúto a tak sa aktálne špecializujem na jadrové mikro a nanorekatory ... Fotovoltaika je bohužiaľ subvenčný podvod gignetických rozmerov - a preto ho justícia nevidí. Ale to by si musel rozumeť aj právu, čo zrejme nehrozí :(
3. 7. 2022   anonym
Super ze tomu rozumies, teda uz chapem fanusik jadrovej energetiky, ktora je dnes v SR nosnym pilierom. OZE su len doplnkove a mas pravdu v podmienkach SR subvencny podvod Br...vej bandy (megawatove FV polia), ktory platia aj dnes konecni spotrebitelia v cenach elektriny. Oni platia a ani to nevedia aj ine fajnove polozky napr. odpisy preceneneho majetku rozumej uz raz odpisaneho majetku.
Pri cenach elektriny pohybujucich sa v pracovnych dnoch cez den na urovni 400 EUR/MWh vid www.okte.sk + dalsie platby za regulovane zlozky ceny uz investicia do LiFEPo4 zacina dava zmysel a najma ak v lete vyuzivas na chladenie miestnosti klimatizacne jednotky, ktore zasadne zmenia ekonomicke parametre investicie FVE.
Ten problem FVE o ktorom si pisal je riesitelny z pohladu PDS tak aby nebola ohrozena bezpecnost ES a zaroven sa aj naplnila koncepcia EU podpory samospotrebitelov (prosumers) teda spotreba v mieste vyroby. To riesenie je docasnym zakazom prietokov do DS + limitovanym instalovenho vykonu ktory zodpoveda charakteru spotreby v mieste kde sa nachadza OM.
1/1