Názory čitateľov


Názory k článku:
Na Slovensku nemá spustenie uhoľných elektrární zmysel

23. 6. 2022   anonym
Radšej trénujte Základné poriadky 1.1 - 1.4 (po prosto-slovnesky "Kázeňský řád"), ako aj "plížením- plazením" a hlavne ako zabiť nepriateľa poľnou lopatkou (ideálne je rozťať lebku hranou lopatky - blbé je, že mozog strieka a tak sa človek celý zababre tým žltým svínstvom :(
Lebo Litevci provokujú a jedného dňa si Rusi povedia, že keď NATO chce full-scale vojnu, tak ju môže mať. Nukes zrejme použijú na významné priemyslené centrá - a také tu našťastie nemáme - keďže Slovnaft bez ropy - a zvyšok SK priemyslu bez plyn - zhasne aj sám ;)
Keďže ekonomicky silné štáty budú mať čo robiť s ruinami vlastných veľkomiest - na boj s Ruskom sa zrejme bude musieť chrabro postaviť slovenská armáda.
Lebo náš Big Brother spoza oceánu to prisľúbil - pričom samozrejme nemyslel vlastnú armádu, lebo tá si ešte líže rany z nakladačky v Afganistane ;)
Okrem toho členstvo v EU a NATO neznamná len dostávať - ale aj dávať: veď už prezident Kennedy mienil: "Nepýtaj sa, čo môže urobiť Amerika pre teba - ale čo môžeš urobiť ty pre Ameriku !
Takže milí chlapci - poväčšinou informatici - je načase vystúpiť zo svojich čiernych BMW-čiek a luxusné módne doplnky nahradiť slušivými - ekologicky-zelenými - poľnými uniformami.
Naši lampasáci síce zničili, rozkradli a porozdávali všetkú výzbroj a výstroj - našťastie NZ sklady plné bední hodností (eloxovaných, hlinííkových 5-cípich hviezd) a vyznamnaní ostali od dôb Varšavského paktu nedotknuté - takže nie je problém aby ste ste dali ešte aj vojenskú kariéru ;)
Síce vúčšina kariér bude post mortem - in memoriam - ale čo už človek neurobí pre vlasť v rukách oligarchov a ostatných mafiánov - veď pohnojiť úrodné polia domoviny výdatným hnojivom z vlastnej telesnej schránky je nepochybne snom každého rodoľuba ...
Že my máme profesionálnu armádu a tak záujmy majiteľov NATO budú brániť iba vojenskí odborníci ?
No možno hej - ale ak sú skutoční odborníci, tak už dnes vedia, aký nezmyselný by taký boj bol - a preto už zrejme dávno ušli voľakam do Austrálie.
Takže je dobre možné, že v skutočnosti máme viacej zbraní, než vojska - aj keď už zrejme nemáme žiadne ...
22. 6. 2022   Peter
Všetky západne krajiny EU sa snažia o vlastné energetické zdroje, lebo vedia, že keď dôjde ku kríze, každý bude kopať sám za seba. O tejto skutočnosti sme sa už presvedčili pri dodávkach uhlia z Poľska a Čiech pre naše cementárne. Len naši politici sa naivne spoliehajú na solidaritu z EU. Minister hospodárstva v televízii bagatelizoval obnovenie ťažby plynu na Slovensku. Ťažba by pokryla 10% spotreby. Minister prehlásil, že to nemá význam a stačí doviesť jeden tanker LGN. Len neviem aké má minister počty , lebo 10% spotreby predstavuje 6 tankerov LGN. Dovoz LGN predstavuje riziká ohrozenia:
- zlé počasie na mori
- nedostatok tankerov na prepravu LGN
- nie sú kapacity v Chorvátskej Rieke, musia sa dobudovať a zvýšený záujem už prejavili: Bosna a Hercegovina, Slovinsko a Maďarsko
- nie sú kapacity v potrubiach na prepravu na Slovensko
- v Poľsku sa ešte len idú budovať zariadenia na vykládku LGN
- možné štrajky v prístavoch
V Novákoch máme elektráreň na uhlie kde je jeden blok odsírený. Odsírený , rozumej neprodukuje škodliviny do ovzdušia. Blízko sú uholné bane. Všetko sme odstavili. Námietky , že uhlie sa dotovalo, dnes už neobstoja , lebo stúpli rapídne ceny uhlia aj elektrickej energie. Rakúšania aj Nemci by takýto blok ihneď uviedli do prevádzky. Len Slováci si môžu dovoliť ten luxus , že sa na takýto zdroj el. energie vykašlú. Radšej si dovezieme predraženú el. energiu zo zahraničia, však sprostý občania to zaplatia.
23. 6. 2022   anonym
Koľko trval výpadok dodávok uhlia do tých cementární?
Koľko elektriny dovážame zo zahraničia?
Inak už by sa mal každú chvíľu spustiť ten nový blok v Mochovciach, že.
23. 6. 2022   anonym
Je tu jeden drobný problém - Slovensko nemá uhlie už viac než 30 rokov. Ťažba, ktorá sa realizovala už vtedy bola najdrahšia možná - a absolútne neekonomická. Ťažilo sa len zo strategických dôvodov (sbestačnosť pre prípad aký nastal teraz) a z ideologických dôvodov (udržanie robotníckej triedy). Inak baníci vtedy zarábali rádovo desaťnásobok toho, aké boli platy v zvyšku národného hospodárstva (napr. aj v informatike - či vtedajšom "top managemente")
Ekonomicky by už vtedy bolo bývalo ekonomicky výhodnejšie dovážať uhlie z Austrálie - hoci aj za valuty (hoci vtedy platil voči US$ vynútený kurz 1:5 - pretože predmetom sankcií (embaraga) bolo aj Československo - takže nebolo na banány, pomaranče, ani pécečká :(
Že dnes dovezieme uhlie zo zharaničia ?
Fajn - ale od koho - keďže všetci okolo nás riešia ten istý problém (a možno platia lepšie ?)
Že na Slovensku bolo objavné ložisko antracitu ?
Iste - viem - lenže to Budajovci nedovolia otvoriť, ani keby ich na nože brali ...
Problém je, že drvivá väčšina neinformovaných občqanov SR si neuvedumuje, že my sme boli v energetickej kríze už PRED začatím ukrjinského konfliktu - a terz letíme voľným pádom do bezodnej priepasti - čo však zjavne nikho neptrápi - lebo dôležité je len, či stihnem kúpiť posledný model iPhone ako prvý ...
23. 6. 2022   apoliticky
ta poopravim...uholne elektrarne Slovensko naozaj nepotrebuje...Slove nsko potrebuje politikov so zdravym rozumom a patriotov...a nie vlastizradcov a zlodejov...toto je vazny problem Slovenska !...nie je koho volit !...
l teme elektriny...
Uz teraz je Slovensko vo vyrobe lektriny sebestacne...vdaka jadrovym elektrarnam...caka sa na spustenie noveho bloku jadrovej elektrarne ktore by Slovensku dokonca zabezpecilo nadbytok elektriny...ale...t aliansky Eni to zamerne casovo natahuje...blok uz mal byt spusteny minuly rok...ale je nejako ticho okolo toho...pytam sa...komu to vyhovuje ? Eu ci susednym statom ? a co robia nasi darebacki politici...preco nezakrocia ?!
23. 6. 2022   anonym
Uhoľná elektráreň Vojany mala výkon 1320 MW.
Jej odstavenie má byť nahradené dvoma novými jadrovými rekatormi v Mochovciach (2x440MW)
Nech rátam, ako rátam - je to o presne o jednen jadrový reaktor menej než by malo byť,
lebo 1320-880=440 MW ...
Problém je však oveľa horší - lebo odstavená bola aj uhoľná elektráreň Nováky - ktorá mala zhruba výkn polovičky jadrového reaktora (260MW).
Takže možno bude nutné sprevádzkovať dva staré reaktory v Jaslovských Bohuniciach - ktoré nás donútila vypnúť EU na nehorázny politický tlak Rakúska.
Pretože ak v zime nebude plyn, mnoho ľudí začne na kúrenie používať rôzne elektrické ohrievače - ale aj klimatizácie (alebo tepelné pumpy - čo je v skutočnosti to isté).
Lenže tepená pumpa dokáže "ukradnúť" len cca 70% tepla z okolit0ho vzduchu, pôdy, či vrtu - minimálne 30% spotrebuje vo forme elektriny.
Pokiaľ by teda prišla tuhšia zima (príroda rada zhoršuje problémy) - tak elektrická sieť skolabuje - lebo nielenže nie je k dospozícii dostatok výkonu - ale ani drôty nie sú dimenzované na takú záťaž ...
No a ak by závažnejšie začalo kolabovať zásoaovanie elektrickou energiou - tak končí civilizácia - lebo potom už nebude fungovať vôbec nič !
Pretože aj čerpadlá v stojanoch na benzínkach sú elektrické (!)
Tí, čo bývajú na dedinách budú môcť aspoň vykopávať korienky ale v mestách budú môcť obyvatelia skonzumovať akurát tak sovjich štvornohých miláčikov (teda ak to stihnú rýchlejšie, než od hladu zožerú oni ich ...)
Lebo bez nafty a benzínu zrejme končí aj zásobovanie.
Že fotovoltaika ?
No tá zničí grid (rozvodnú sústavu) spoľahlivjšie, než neskutočne pomalá ruská invázia - pretože to dokáže v priebehu sekúnd.
Ale však uvidíte aj sami (teda ak nepadne v boji s ruských zachvatčikom) ...
1/1