Názory čitateľov


Názory k článku:
Rok 2022: Čo nás čaká pri hypotékach a cenách bytov a domov

19. 1. 2022   Mirec
staci zvysit uroky na odlozene peniaze v bankach na aspon 5% a hned bude viac volnych bytov a nebudu sa tam ukladat uspory na dochodok :)
19. 1. 2022   anonym
A kde sa budu ukladat? Na uctoch pri 5% inflacii?
20. 1. 2022   anonym
no stačí, máš pravdu.
.
Takisto stačí aby na zem spadol veľký meteorit, alebo sa rozpútala 3.sv vojna a ľudstvo skončí.
.
len či stačí to naše konštatovanie aby sa to aj stalo.
19. 1. 2022   Konspirator
Vsetko su to hluposti a zbozne priania. Vsetci sme na spagate bank a hypotek. Dopyt a rast cien je umelo vyvolany poklesom urokov a teraz ho umelo znizia rastom urokov. Bude pokles cien akonahle sa ONI ROZHODNU.To je princip celej ekonomiky, cez peniaze sukromnych bank, ktore vytvaraju z nicoho. ETF teraz je samovrazda, pojdu dolu rovnako pri raste urokov, pretoze buyback( to je taka obdoba investicnych bytov) tvori 30% likvidity najma kvoli lacnym peniazom.
Takze treba mat splatene, nakupit potraviny a cakat na krach. Vcera v Rtvs ukazali prazdne regaly v US. Dalsia konspiracia sa stala realitou.
Nenechajte sa oklamat "fixaciou" a treba citat celu zmluvu. Fixacia neplati pri zmene trhovych podmienok, co nastane coskoro.
My sme iba ryby v rybniku a niekto sa hra so stavidlom...
20. 1. 2022   anonym
lieky na paranoju máš?
19. 1. 2022   Nápravnovýchovný Deliteľ
"Gašpar si z väzby odnášal aj TELEVÍZOR".
- šikovní zrejme dokážu kradnúť aj vo väzení ;)
19. 1. 2022   anonym
Asi myslis z koluznej vazby.. Kedy je clovek stale nevinny..
21. 1. 2022   xxx
"Keď si ho tam doniesol, tak si ho aj odniesol".
Rodina v spolupráci s právnikom zabezpečila doručenie vlastného TV do nápravného zariadenia na výkon väzby.
19. 1. 2022   eXtrem
Mňa len udivuje ako môže byť neustály dopyt pri stále vyšších a vyšších cenách. To tí mladý sú tak neuveriteľne hlúpy a zadlžujú sa na celý svoj život. A akceptujú tie ceny. Celé je to podvod. Bytov je dosť len sa nepredávajú. V štatistike sú iba byty ktoré sa nachádzajú v ponuke realitných spoločností. Je veľa domov a bytov čo ľudia už nepredávajú alebo respektíve nevedia predať. Zmluvný vzťah s realitkou sa im ukončil. V mojom okolí je kopu domov, pozemkov kde bol rok až dva pútač o predaji. Dnes nič, prázdne bez oznamu na predaj. Preto sa vytvára nedostatok bytov. Celé to je iba položené na základe asociácie realitných kancelárií. Nie skutočných predajov. Ľudia to sušia neobývané prázdne. Príde čas keď na to prídu dane a potom sa to pomaly zreálni a dostane na trh. Vlastniť zarastenú starú barabizňu bez údržby niekoľko rokov už nebude terno. Väčšina čaká na mladého blbého ktorý si na to zoberie úver. Ja väčšine mladým radím presný opak. Žiadne zadlžovanie, minimalistický život. Dnes by boli v dlhoch a problémoch. ČO najdlhšie zostať slobodný a nazaviazať sa dlhom na jedno miesto. Ono sa to v budúcnosti môže prejaviť ako veľmi zlé rozhodnutie. Vláda sa mení každé 4 roky ale dlh bude 40. Príde vláda ktorá im napečie také dane že to mnohí potom nerozchodia.
19. 1. 2022   anonym
možno je to tak že byty niesu tam kde je kapitál a kapitál zas nieje tam kde sú byty. Niekde je stále veľa kapitálu ale nehnuteľnosti sa k nemu jednoducho nedajú presunúť preto sa aj volajú nehnuteľnosti. A kapitálu sa neoplatí presuváť k nehnuteľnostiam. Inak v Snine Medzilaborciach alebo Humennom by si na lacný byt vedelo prísť veľa IT-ckarov z Košíc alebo Bratislavi.. ale vieme prečo sa to nestane.
19. 1. 2022   Ahoj Borisko
Demokracia je založená na princípe, že kto sa chce nabaliť, ten ide do politiky a kduž nabalený je, tak tam pošle svojho koníka. Keďže poddaní poväčšinou platia dane, odvody, poplatky, koncesie, parkovné a ostatné pokuty zodpovedne, je z čoho ryžovať a tak to je win-win-win situácia.
Preto je demokracia dobrá, lebo napokon sú všetci šťastní - niekto, že mohol zapaltiť - iný že sa ohol nabaliť.
Je to vlastn pokrokovejšia forma komunizmu: "každý podľa svojich schopností a kažému podľa jeho potrieb"
Ja napríklad Buggati Veyron nepotrebujem a zle spím ak mám nejaké dlhy.
U iných spoluobčanov to je naopak a tak sa ideálne dopĺňame a ani jeden druhému nezávidíme.
Jing-Jang
Drobý problém je iba v drobnej nerovnováhe, že ja som v republike len jeden a tých Jangov je 5 miliónov :(
Ale už spolužiak na strednej tvrdil, že ja som presne o jedného viac, než táto planéta potrebuje.
A on to musel vedieť, lebo sa zasmovraždil už pred dvadsiatimi rokmi :(
19. 1. 2022   anonym
Lebo nikto nie je na to dost hlupy
19. 1. 2022   byt
Keď je to podvod a bytov je nadbytok, tak mi prosím Ťa zožeň v ZA 1 izbový byt. Pozri sa koľko ich je v ponuke na všetkých portáloch,fb a realitkách. Cca 10 z toho polovica sú ležiaky. Názor že mladí ľudia majú žiť minimalisticky je smiešny,čo majú žiť s rodičmi v 3izbovom byte do 40-tky ?
Skoro všetko čo si tu napísal sú nezmysly. Čo najdlhšie zostať slobodný .. a čo tak až do smrti. Bytov je dosť len sa nepredávajú...nezmy sel. Ja väčšinou mladým radím presný opak..ešte že neradíš mne..ja som kúpil pred 5 rokmi 2 byty na hypotéku, prenajal a dnes mám zarobené. A pekne zarobené.
Čiže záver pre mladých je podľa Teba asi taký seďte doma(u rodičov), čakajte, neriskujte, nežeňte sa, neberte si hypotéku, žite skromne minimalisticky bez ničoho, vydržte už len 30 rokov a potom môžete v kľude umrieť.
19. 1. 2022   Fero
ano bol si jeden z tych ktori dvihli cenu bytov. Preco si ich nekupil 40 ale len 2? Co banka by Ti viac nepozicala?
19. 1. 2022   byt
Už mi nevyšlo viac € z príjmu na 0,89 % úrok ))
Keby banka dala by som kúpil aj tých 40.
19. 1. 2022   jano
Cize tvoja rada je aby kazdy jeden mlady si kupil na hypoteku minimalne 2 byty. Taka blba otazka. Kto v nich bude byvat? Teraz je stav, ze statisticky na slovensku cca 2 ludia pripadaju na 1 byt, niekde dokonca 1.5 cloveka. Treba pozriet vysledky scitania. Aky bude ten spravny stav aby klesol dopyt? Ak bude na 1 byt pripadat 0.5 cloveka? :D
23. 1. 2022   Pp
Tvoj názor je tak dobrý pre špekulantov. Pracujem vo veľkej nadnárodnej firme. Veľa mojich kolegov je zadlzenych k vôli kúpe bytu. Mesačne splátky 600 €. Na personalnom oddelení presné vedia kto . To by si mal vedieť ako s nimi zaobchadzaju nadriadení bosing jako vyšitý nesplnitelne osobné ciele ,pracovný čas 12 hod ,samé úlohy a tlak .Sú kolegovia bez dlhov ,ktorý jasné dávajú vedieť nadriadenim kde sú hranice a co je slušnosť. V tejto dobe musí mladých človek vediet svoje priority a v niektorých sa aj uskromniť, lebo nie vždy sa to dá zvládnuť
21. 1. 2022   eXtrem
Tak je presne ako píšem. To že ty si kúpil dva byty neznamená nič. Ja som napísal moje skúsenosti a realitu okolia. Keby to tak bolo, tak áno každý by potreboval byť sám a bývať. To by ale musel štát postaviť v každom meste dve veľké sídliska aby bolo tak ako píšeš ty. Ja osobne väčšinu čo poznám žijú v domoch rodičov zdieľajú ho na poly. To osobne aj ženské po 40 rozvedené samé. 6 ich poznám. Ani jedna netúži niekomu platiť podnájom. Reálne ani taká ponuka podnájmov nie je. Aj keby chcel každý sám bývať. Sa zobuď. Neviem kde bývaš ale liberálna Blava zatemnňuje mozgy a myslenie. Spolužiak sa rozviedol a teraz je u rodičov. Opýtaj sa ho prečo si nechce po 40tke zobrať hypo aby mohol byť sám. Povedal že radšej sa jebne pod vlak. Otročinu mal 20 rokov čo bol ženatý. Deti vyrástli, kúpil motorku a ma v piči aby si bral nejakú hypo, alebo sa zadlžoval. Ináč sa nedá. Proste keby chcel každý bývať sám nie je kde a takisto nie je pre každého v sile za zadlžovať. Ty aby si na to v konečnom dôsledku nedoplatil. Keď vláda naseká dane na nehnuteľnosti a hlavne na investičné už dávno malo byť. Potom budeš ešte väčší otrok a v stresoch aby si uživil dve nehnuteľnosti. Na záver nie každý chce rodinu deti a podobne. Polovica z mojej rodiny sú sami slobodný. Samozrejme pracujú, nikto z nich nie je flákač a podobne. Nemajú žiadne stresy a hlavne zo stresov sa časom vykľujú rakoviny a choroby. Potom títo chodia požičiavať peniaze, lebo nezvládajú a nasekali si na seba toľko ako keby na dva životy. Ja osobne chcem mať kľud, kľudný spánok a bezstresový život. Miesto dlhov mám našetrené a kúpim si čo chcem v hotovosti. Naposledy nové auto. Bez dlhu a pôžičiek. Ty si zober na hypo ďalšie byty a zbytočne to nevnucuj každému. Dlh je otroctvo a dane. Zasekneš sa na jedno miesto. Za pár rokov pochopíš keď nebudeš vládať,,,
21. 1. 2022   eXtrem
Tak je žiadny podvod. Štatistiky o trhu nehnuteľností sú z asociácie realitných kancelárií a ti vytvárajú podľa ich platnej ponuky štatistiky. Nie sú tam zahrnuté neobývané domy. Poznám 7 domov v našom meste ktoré predávali 2, 3 roky neustále. Nepredali. Extrémna cena. Teraz už nepredávajú a všetko majú zarastené. Toto nie je zohľadnené v štatistike. Kamoš zdedil starý dom a nevie predať 4 roky. Je prázdny. Pred nedávnom mu roztrhlo rúry. Nadáva ako musí do toho vrážať peniaze. Toto všetko chýba na trhu. Sú ľudia čo to šetria pre deti a podobne. Ale demografia ide rapídne silno dolu. Takže odhadujem ešťe zopár rokov a budú sa školy a škôlky rušiť. Potm aj nehnuteľnosti budú na rade. A veriť že to bude stúpať neustále je to isté ako keby som veril že predám svoje nové auto za 10 rokov za takú istú cenu koľko stálo nove. Už majú v šuflíku zdaňovanie nehnuteľností. Takže pametaj, aby si nenarazil a nakoniec sa nezbavoval. Auto je na jazdenie a byt na bývanie nie na špekulovanie. Takto by to malo byť aby to zdravo fungovalo. Ináč sa to samé podkope čo sa už deje. Tie ceny nie náhodne idú hore. Vedia že príde pád tak musia maximum vyžmýkať čo to dá. Akú istotu berieš že za 20 rokov že nebude hyper inflácia alebo mena peňazí. Nakoniec byty budú lacnejšie ale ty budeš platiť ešte hypo za horibilnú sumu aj takto to môže dopadnúť. Podľa všetkého to k tomu smeruje. Nie nadarmo sa hovorí že veľký reset. Ide o to aby ľudia nestavali a nemali domy vo vlastníctve. 20 rokov je dlhá doba a môže byť úplne inak. Prakticky pre teba aj zničujúco.
19. 1. 2022   anonym
Cize neskor budu tie byty lacnejsie? Aku lepsiu investiciu pre nich mas? Banka im pozicia 150000 takmer zo ziadnym urokom.. Byty rastu v zaujmovych miestach cez 10% rocne.. asi by boli hlupi ak by to nevyuzili.. Samozrejne ze je to aj urcite obmedzenie a zodpovednost splacat.. Pre vela ludi vsak to je jedina moznost vlastneho byvania..
20. 1. 2022   Konspirator
Cena bytov moze aj klesat. Naposledy v 2009
19. 1. 2022   Frantisek Nahnevany
O.i. prípadná 20%-ná tzv. DPH, ktorá daňou z pridanej hodnoty ani nie je.
19. 1. 2022   Frantisek Nahnevany
Samozrejme pri cenách bytov a domov.
19. 1. 2022   DPZ
MHD pozná aj daň z pridaného znehodnotenia !
Lebo ku konzumácii jazdného dochádza znehodnotením (v cudzine sa tá mašinka priamo volá "Entwerter" - čiže "znehodnocovač") cestovného lístka :)
19. 1. 2022   Frantisek Nahnevany
Avšak cena cestovného lístka s tzv. DPH nie je pridaná hodnota. Výška sumy pridanej hodnoty pri cestovnom lístku nie je známa. A nie iba pri cestovnom lístku.
20. 1. 2022   Azbest
Ty uz si fakt curak. Odstahuj sa laskavo tam, kde ta nebude DPH rozculovat. Kolko rokov tu chces este opakovat to iste dokola? Tahaj prec.
20. 1. 2022   Frantisek Nahnevany
Od roku 1978 /ešte z čias EHS/ som do júla 2019 s prestávkami pôsobil v mnohých krajinách EU aj mimo nej. Emigrant som nebol.
V súčasnosti "spadla klec".
Od roku 1919 pôvodne die Mehrwersteuer /Mwst./, neskôr /v skratkách/ TVA, VAT, IVA, BTW, FPA . . . a od roku 1993 na Slovensku, ale o. i. aj v Česku sú tieto dane podvodom na obyvateľstve a v konečnom dôsledku na štátoch, na kniežatstvách a na kráľovstvách.
1/1