Názory čitateľov


Názory k článku:
Ústavný súd podporil G-komponent, výrobcovia OZE sú nespokojní

14. 1. 2022   Prelozene z newspeaku
Je to kostlivec p. ing Honojlencika, mala to byt povodne taka menej obludna forma nadmerneho odpoctu, nie nepodobneho DPHckarom, ktora sa sa mala ako G komponent vracat, ale ako vratka nemala byt "preplatkovy modul" zatazena danou z prijmu.
Metodika pre protelariat a beznych obcanov kolonie je totiz taka, ze kazdy preplatok, ktory vracia stat ludskemu zdroju, sa uplatnuje dan z prijmu. Je jedno ci sa jedna o poistenie zdravotne, socialne, alebo pausalny predplatok odberneho miesta (okrem miesta distribucne vyrobneho a kombinovaneho pripadnou spotrebou).
avsak panko, preceda skoncil bez slz, ale aj bez trestu, no aj v prepadlisku dejin, kde sa nan cielene ma zabudat.
Skoncil aj G komponent a ostal ako silna paka na vyrobcov OZE, ktora je taky damoklov mec, ktory moze vdaka URSO a US, zhrdzaviet.
14. 1. 2022   anonym
Parlamentné otázky
PDF 107k WORD 27k
18. septembra 2015
E-012938-15
Otázka na písomné zodpovedanie E-012938-15
Komisii
článok 130 rokovacieho poriadku
Richard Sulík (ECR)
Vec: G-komponent v Slovenskej republike
Písomná odpoveď
G-komponent je poplatok zavedený na Slovensku od 1.1.2014 pre výrobcov elektriny za prístup do prenosovej a distribučnej sústavy. Jeho výška je výrazne odlišná u výrobcov pripojených do prenosovej sústavy a výrobcov pripojených do distribučných sústav. Najvýraznejšie zasiahol G-komponent alternatívnych výrobcov elektriny na báze kombinovanej výroby elektriny a tepla (KVET) a obnoviteľných zdrojov energie (OZE), priamo podporovaných EÚ (smernica 2012/27/EÚ). Niekedy predstavuje G-komponent až 50 % „zdanenie“ ich príjmu. V prípade týchto výrobcov, fungujúcich v režime výkupných taríf, je navyše cena komodity každoročne fixne stanovovaná vnútroštátnym predpisom, ktorý G-komponent nezohľadňuje. G-komponent si v cene komodity môžu zohľadniť iba slovenskí výrobcovia obchodujúci na vnútornom trhu. G-komponent výrazne znižuje ich schopnosť zapojiť sa do súťaže na okolitých trhoch aj schopnosť doma konkurovať dodávke elektriny z krajín, kde takýto poplatok neexistuje.
Neobchádza G-komponent nariadenie 838/2010/ES, smernicu 2012/27/EÚ, resp. je rozdiel medzi platbou za pripojenie do distribučnej a prenosovej sústavy v súlade s právom EÚ?
Je diskriminácia slovenských výrobcov elektriny obchodujúcich na zahraničných trhoch v porovnaní so zahraničnými výrobcami bez obdobného poplatku v súlade s právom EÚ?
Má Komisia vedomosť o tom, v ktorých členských štátoch existuje ekvivalent G-komponentu pre výrobcov pripojených na úrovni distribučnej sústavy a súčasne fungujúcich v režime podpory formou výkupných cien?
1/1