Názory čitateľov


Názory k článku:
Prečo sa nepoučíme z histórie? Zopár argumentov proti kryptomenám

7. 1. 2022   Facebook_BitcoinoviSpekulanti
Low fees. Credit card companies usually charge up to 3% of the transaction amount, not to mention various additional fees. With CoinGate, you can accept cryptocurrency payments for only 1% of the transaction amount. No monthly, registration, or support fees. But most importantly, no hidden fees.
7. 1. 2022   Facebook_BitcoinoviSpekulanti
Načo nám je Bitcoin, keď máme euro a dolár, ktoré za 10 rokov stratia 30% kúpnej sily. Načo nám sú Bitcoin platby za 1% keď môžeme platiť visa/mc za 3%. Načo nám je Bitcoin účet, keď môžeme mať štátny účet, ktorý autorita zmrazi/zavrie kedykoľvek.
7. 1. 2022   anonym
Prečo si zamlčal, že bitcoin dokáže stratiť aj 30% kúpnej sily za deň. Nehodí sa ti to teraz do krámu?
Tvoje argumenty s visou/mc sú tiež plytké. BTC s 5 tx/s nemože dlhodobo fungovať ako peer to peer digital cash. LN ako nadstavba BTC bez možnosti aplikovať AML a KYC je nič iné ako Liberty reserve na stereoidoch a nikto okrem kriminálnikov túto platformu používať nebude, pretože pre seriozného investora (nie špekulanta) riziká prevýšujú samotný úžitok. Okrem toho z temnej histórie Liberty Reserve vieme ako taká platforma dopadla.
Ja ti ale rozumiem tebe stačí digitálne zlato vôbec ti nejde o to aby bitcoin služil svojmu pravému účelu teda byť peer to peer digital cash. Hlavný argument anarchistov a nihilistov nie je užitočnosť bitcoinu pri mikrotransakciách ale to že ho nemôže zavrieť autorita. To je ale opať omyl, može súdruhovia z Činy si veľmi rýchlo urobili poriadky s minermi, ktorí sa museli presťahovať do iných jurisdikcií.
Jedno súdne rozhodnutie právne vymožiteľné v kompatibilných jurisdikciách US, UK, AU, EU a tí ktorí investovali nemalé peniaze do fariem fungujúcich v stabilných demokraciách nebudú mať inú možnosť než rešpektovať súdne rozhodnutie a aktualizovať záznam vo verejnej databáze akou nepochybne bitcoin je.
7. 1. 2022   kiwi
to ešte vysvetli čo má spoločné KYC s LN- lebo som to fakt nepochopil kde vidiš problem. BTC ma vdaka LN možnosť tisicok tx/s. ďalej prosim vysvetli aký je súvis liberty reserve a BTC. nerozumiem ani poslednej vete... aktualizovať záznam vo verejnej databáze. aký záznam čoho ?PS: akýkoľvek zákaz ťažby bude znamenať nižši prijem z dani, štátov ktoré si ťažiarov pozvu k sebe je hromada. PPS:bitcoin sa naozaj neda zastaviť lebo ťažiť sa bude vždy. minimalne ja ťažiť budem aj keby to zakazal matovič a fico a hocikto.
8. 1. 2022   anonym
Bitcoin je verejna databaza v ktorej sa existujuci zaznam upravi tak ze sa prida do databazy novy zaznam. Povodny zaznam ostava natrvalo v takejto verejnej databaze. LN ako L2 nadstavba btc tento pricip rusi. LN je prave nastroj na obchadzanie AML a KYC. U bitcoinu opravnenie pridavat nove zaznamy do databazy maju len mineri a nikto iny. Ak si investoval napr. 10 mil EUR do infrastruktury na tazenie bitcoinu okrem dodrziavania pravidiel algoritmu na ktorych spociva bitcoin budes musiet a som si isty na 100% respektovat aj platne zakony a vykonatelne sudne rozhodnutia. Vyhlasenia typu mna ziadna moc nezastavi je na urovni vykrikov z neandertalskej jaskyne a nema nic spolocne s ekonomickou realitou pri investicii v mil. EUR teda rizikom ze mozes prist o investovane prostriedky ak nebudes respektovat platne zakony. Ak neveris opytaj sa niektoreho z prevadzkovatelov mining farmy z Ciny urcite ti vysvetli co by nasledovalo ak by ignoroval Cinske urady, v horsom pripade aj trest smrti.
10. 1. 2022   Facebook_BitcoinoviSpekulanti
Je iné keď bitcoin s fixným množstvom 21 000 000 stratí 10% v dolárovej cene, keď predtým získal 200%. A je iné keď sa devalvuje fiat mena nekonečným tlačením neobmedzeného papiera. Nikdy nezabrániš konverzii BTC do BTCLN alebo Monera na dex burze. Minerov môžeš vyhnať z krajiny, ale jediné čo dosiahneš je, že prídeš o dph z predaja elektrickej elektriny minerom. Ja hovorím, že treba zakázať všetkých minerov a bitcoin sa bude ťažiť doma nelegálne a vysoko decentralizovane. Potom investori budú maximálne tak medzi sebou si vymieňať papieriky cez ich centralizovaný vlastný aml/kyc shitcoinik a ľudstvo si pôjde na svojom slobodnom decentralizovanom a dôveryhodnom BTC.
10. 1. 2022   anonym
Zabranis pretoze za kazdou DEX burzou sa schovava nejaka fyzicka osoba. Code is law je nezmysel. Ten kto naprogramoval ten kod bude zodpovedny, na to existuju uz aj sudne rozhodnutia. AML/KYC legislativa takuto burzu oznacuje ako VASP. Nebude sa ti to pacit ale ver mi s liberalizmom slogan: "We are all Satoshi" nema nic spolocne. Je to nic ine ako komunizmus kde jednotlivec nema ziadne miesto a musi podriadit svoje konanie zaujmom komuny ci uz po dobrom alebo inak. Ak chces uprimne pochopit preco liberalizmus vyzaduje funkcny pravny system zacni studium na strankach www.mises.org.
11. 1. 2022   anonym
Prioritou liberalizmu su osobne prava jednotlivca a bez vymozitelneho pravneho systemu to nie je mozne dosiahnut. Komunizmus ma prioritu v blahobyte komunity pricom predpokladom je beztriedna spolocnost teda vsetci sme si rovni v komunite. Vieme ako to v praxi fungovalo. Vsetci pozname tu uprimnu vetu presvedceneho komunistu "Vyhraj volby a mozes robit cokolvek".
Rovni si ale nemozme byt z ineho dovodu nemame rovnake schopnosti, talent. Je krasne sa identifikovat ako Satoshi tym ze budeme prevadzkovat nejake raspberry pi a naivne sa tesit ze vsetci spolocne prispievame k blahu spolocnosti. Komunistu nenapadme ze to co posuva spolocnost dopredu je sutaz tym, ze sa specializujeme a zvysujeme efektivnost fungovania spolocnosti. Vysoky stupen specializacie v pripade bitcoinu miliony tx/s si vyzaduje enorme ludske, kapitalove a energeticke zdroje. Pre niekoho kto sa indentifikuje s raspberry pi ako Satoshi je to nedosiahnutelne a hlada skraty tak ze predava bez osobnej zodpovednosti za svoje ciny prazdne sluby a to presne tak ako to v minulosti robil Charles Ponzi.
11. 1. 2022   Facebook_BitcoinoviSpekulanti
Každý totalitný režim vydržal maximálne pár desiatok rokov a potom skončil. A nikdy nebol v rovnakom čase totalitný režim v každom v 200 štátoch na svete súčasne.
12. 1. 2022   anonym
Mas pravdu a aj rezim reprezentovany progresivnym komunistom Jackom Dorseyom sa blizi ku koncu. Ano ten Jack, ktory zrusil konto na twiteri pravoplatne zvolenemu Prezidentovi USA.
Ani jeho dnesny vykrik tym ze zalozil defence fund to aid BTC devs facing litigation mu nepomoze. Je to na Satoshi Nakamotovi aby urobil raz a navzdy poriadok civilizovanym sposobom cez sudne rozhodnutie s celou tou bandou zlocincov.
6. 1. 2022   semi
Toto je platený článok a pochybujem, že autor je aj reálna osoba. Inak keď už argumentuje súkromnými peniazmi je smiešne, že zabudol spomenúť FED, najväčšiu súkromnú firmu s monopolom na tlačenie dolára(rezervnej meny!).
6. 1. 2022   anonym
Zmeska X-krat opakovanych hoaxov a polopravd s nespravnymi zavermi. Uz len nazov sukromne peniaze je absolutne zavadzajuci, kedze neexistuju verejnejsie peniaze ako bitcoin. Je tam tolko tendencnosti a polopravd, ze sa mi nechce argumentovat kazdu jednu. Kto ma naozaj zaujem nech studuje, studuje a studuje a mozno pride na to, ktore peniaze su ponzi a ktore nie...
6. 1. 2022   Facebook_BitcoinoviSpekulanti
Softvérového inžiniera nemusí trápiť, čo ľudia robia so svojimi peniazmi, nemusí ho trápiť za čo ľudia míňajú svoju elektrinu, ktorú si sami platia, alebo žeby nie? Nevie pochopiť, že bitcoin má fixné množstvo 21 000 000 kusov a jeho inflačný fiat nekonečné.
6. 1. 2022   Facebook_BitcoinoviSpekulanti
Obmedziť kryptomeny je 100 krát ťažšie ako zakázať zlato.
6. 1. 2022   ROBO
Kto povedal? CTRL+C, CTRL+V?
6. 1. 2022   Facebook_BitcoinoviSpekulanti
Ja to vymýšľam. Ako aj tento:
Myslieť si, že po vyhorení všetkých elektrických obvodov vo vesmíre ľudia začnú používať zlato na platenie, je ako myslieť si, že po výbuchu všetkých prevodoviek v automobiloch na svete ľudia začnú požívať kone.
6. 1. 2022   anonym
Veľmi dobrý článok, aj dobre napísaný. Keď som počul,že bitcoin má "vystreliť do výšok", tak som ľutoval všetkých, ktorí prídu o peniaze, keď zasa spadne. Označenie "súkromná mena" sa mi zvlášť páči. Budúcnosť ukáže, ako sa triezvi ekonómovia a politické špičky k fenoménu kryptomien postavia. Mne sa zdá, že akceptovať ich ako oficiálne platidlo je jednoducho - zvrátené...
6. 1. 2022   ano nym
Tiež si myslím , že je to len pyramídová hra
6. 1. 2022   anonym
dobry clanok. toto hovorim kazdemu kto bluzni o BTC alebo inej akoze kryptomene. Este na jar minuleho roka aj tu pisali pisalkovia ze BTC bude do konca roka 2021 na 500.000 USD a to akoze uplne na beton A dnes sa BTC prepadol o 8% a atakuje hranicu 40.000 USD )))
6. 1. 2022   Facebook_BitcoinoviSpekulanti
Do konca roka 2021 sa odhadovala cena 100 000 usd. Prosím ťa, neklam, 500 000 usd vyhlasuje Ark investment v budúcnosti.
Cykly na bitcoine sú prirodzeným elementom.
Na záver
Z histórie je jasné, že technickému pokroku sa nedá dlhodobo vzdorovať. Môžeme mu vedome odolávať, ale tak či tak nás rôzne okolnosti donútia, že mu časom podľahneme.
PhDr. Miroslav Sabol, PhD
6. 1. 2022   asdf
je to pyramidova hra. aku moze mat bitcoin hodnotu, ked sa tazi na PC?
6. 1. 2022   anonym
A kde je tých 100.000 usd za 1 btc? Už je rok 2022! "Something happened on the way to heaven?"
6. 1. 2022   miro
100k USD sice nedosiahol, ale siel hore neskutocne hore a ano, vacsina na tom preraba, stary holder zatial stale zaraba. Co bude dalej nik nevie, moze byt cokolvek. Statom sa nepaci nic, nad cim nemaju kontrolu, z coho nemaju profit, stat je najvacsi vypalnik, necudujem sa, ze ... .
Keby sa stat postaral o inflaciu, nebol by problem a ludia by nemuseli spekulovat, ako sa zapezpecit na dochodok, lebo setrit v banke sa neoplati, lebo ak si dnes 30r odlozi 1000 eur na dochodok, za 30r akoby odlozil maxmalne 500 eur
novšie4/4