Názory čitateľov


Názory k článku:
V Bratislave dopyt po bytoch neutícha, ponuka sa však zmenšuje

28. 11. 2021   Myslik
Myslime si, ze ceny v BA su stale hlboko pod normalom zapadnych a nam podobnych krajin. Skor cakame, ze este vyrazne porastu. A nie len tie v BA, ale aj tie KE, BB, atd..
28. 11. 2021   anonym
Nakolko v Blatisrave, ceny prekrocili ceny, ktore su vatsich mestach EU, na zapad od nas, bude zaujimave pozorovat, kto vlastne v tej Blatisrave byva, alebo kto tie byty skupuje, pretoze demograficky vyvoj za poslednych 30 rokov hovori jasne, ze vymierame.
Tak potom tu mame okrem neviditelnej ruky trhu, aj neviditelnych obyvatelov, ktory v tych bytoch nebyvaju, pretoze v metropole bez metra, je prihlasenych stale do pol miliona obyvatelov, co maju trvaly pobyt, ale dalsich 700.000, podla pohybu a prespania SIM kariet, ktore su aktivne aspon v dennom pohybe a na hlasovych sluzbach, hovori jasne, ze metropola bez metra, ma 1 jdena pol miliona pracujucich a prespavajucich ovcanov.
Neutichajuci dopyt, ale musi mat zaklad v ludskych zdrojoch, ktore maju byty inde, ako v hlavnom meste, teda asi na vychode, takze tam, kde chybaju tito obcania, su byty prazdne, ale vlastne na houno.
To je by bol zaujimavy fenomen, ak by stupli urokove sadzby na hypoteky a zvysili sadane na nehnutelnosti v tejto kolonii a praskla by realitna bublina, kolko by zrazu bytov bolo prazdnych, alebo ludi mozno aj pod mostom, ak by stratili prijem vo velkej metropole bez metra.
Ceska republika, je kusok pred nami, lebo nema euro a urokove sadzby a inflacia sa, prejavuju skor, ako u nas v mensej krajine.
Buzde zaujimave pozorovat, ako sa vyvinie situacia.
28. 11. 2021   ROBO
Bratislava je špecifická, nemôžeš na ňu použiť nacvičené poučky. Všetci sa smejú, že keď bude vysoká inflácia, tak národná banka zvýši sadzby, a všetci s hypotékami budú chcieť predať byty, lebo nebudú mať na splátky. Fakt je ten, že 40% kúpených bytov v BA boli kupované za vlastné peniaze(je to spomenuté aj v článku). Predpokladám, že to percento bude vyššie, lebo väčšina ľudí, tak ako napr. ja, ktorá v BA má byt, má na to, aby ten byt kúpila. Ja som hypotéku využil iba preto, lebo je tam smiešny úrok. Načo používať vlastné peniaze, keď ich ešte môžem 5x otočiť. A ja som ten byt kupoval preto, aby som nemusel platiť nájom, keď tam pôjdu moje deti za pár rokov študovať. A väčšina mojich klientov rozmýšľa podobne. Ja som to nekupoval ako investičný byt. Takže bude to nejako takto v celej BA. Potrebovali sme uložiť niekde peniaze, a budúcnosť naših detí je celkom vhodná alternatíva.
Takže, ak k niečomu dôjde, možno zvyšok Slovenska bude mať hypotekárny problém, ale nie Bratislava.
29. 11. 2021   anonym
Ono to suvisi najma zo zdrojovzm prijmom, ktory BA poskytuje. V momente, ak sa prejavi kriza v podobe nezamestnanosti, alebo zdrojovy prijem, bude horsie pokryvat naklady, pripadne sa zvysia neumerne poplatky, alebo dane /napr. parkovanie/, alebo sa zhorsi dopravna obsluznost, alebo v uplne najhorsom scenari, sa zhorsi bezpecnostna situacia, stane sa mesto problemom, rovnako ako akalolvek ina obec, ak zacnu prichadzat neprisposobivy.
okres BA, na tom nieje inak, je to v podstate noclaharen v noci a fabrika na ludske zdroje cez den.
Taketo nieco podlieha dynamike vyvoja rovnako, ako cokolvek ine.
1/1