Názory čitateľov


Názory k článku:
Realitný trh sa prehrieva, rastie riziko prasknutia bubliny

20. 11. 2021   Kladivko
Na nehnuteľnostiach najviac zarábajú banky. Pokiaľ sú úrokové sadzby nízke, nehnuteľnosť je dobrá investícia. Prenájom zo 150,000 eur ročne moze byť 6,000 eur. A navyše ak nehnuteľnosť získava na hodnote je to dobrá investícia. Problém bude ak sa zvýši úroková miera, ak dôjde k ekonomickému poklesu. Veľa ľudí bude radšej nezamestnaných v dolnej hornej ako v prenajatom byte v Bratislave. Ľudia prestanú splácať hypotéky. Takisto problém môže byť starnúca populácia (taliansko ako príklad kde ceny nehnuteľností išli dole), a rastúce náklady na dožívajúce panelové byty. (Paneláky majú životnosť 80 rokov, čiže niektoré byty majú 20-30 rokov života).
27. 11. 2021   Kalos
Zabudol si na dan. Ale aj keby to bolo na ruku bez dane, ako sa to robi na dedinach, potrebujes odratat este peniaze na rekonstrukciu, lebo najomnici ti to znicia.
K tej zivotnosti, ak budu vlastnici chciet, daju si zvary skontrolovat pripadne opravit. Skor je otazka, ci po tych rokoch nebudu zaujem postavit na pozemku modernejsiu budovu. Ten byt sam o sebe bez pozemku tu hodnotu nema.
18. 11. 2021   anonym
Ceny nehnutelnosti budu rast do vtedy, kym sa nezhorsi bezpecnostna situacia v danej oblasti, regione, alebo okrese, meste...
Po prasknuti realitnej bubliny sa nestane nic.
Problem dostupnosti byvania, vyriasia az obvykle slumy a gheta, alebo nudzove kolonie, ako alternativa byvania z donutenia.
Celovy problem tejto kolonie je v tom, ze starnuca populacia, aj ked bude vlastnit, splatene a vlastne nehnutelnosti, nemusi mat prostriedky na ich udrzanie, udrzbu, alebo prevadzku. staci ak sa zhorsi dopravna obsluznost, alebo dojde k vypadkom hromadnej dopravy, nie z dovodu zmeny poskytovatela sluzby (alovak line-arriva) ale k updku dopravneho podniku a vlastna automobilova doprava, bude nedostupne draha (drahe parkovanie, drahe poplatky za prjazd hocikam.. a cely system rozpliznuteho vyludneneho meta, ako je Blatisrava, metropola bez metra, sa stane nie neobyvatelnou, ale pre zivot neudrzatelnou lokalitou. A zrazu bude nehnutelnosti dost, ale aj tak budu nedostupne, pracovne mietsa budu neobsaditelne a tak stale dokola.
Nakoniec to moze skoncit opat vyvlasttnovanim, alebo nejakou nutenou spravou a to celemu nepomoze.
18. 11. 2021   ROBO
Veľmi pozeráš Zombie filmy :D. Číňanci alebo trochu aj Rusi by už dávno kúpili celé Slovensko, keby sme im to umožnili. Takú peknú prírodnú krajinu len ťažko už vo svete nájdu, a za také lacné peniaze, ktorých dokážu natlačiť neúrekom.
18. 11. 2021   anonym
POLÍCIA V RAKÚSKU SA POSTAVILA PROTI "DIKTATÚRE ZDRAVIA
https://fb.watc h/9mdXwpXnLl
19. 11. 2021   anonym
Odmietam diktatúru zdravia, odmietam byť zdravý, som proti diktatúre.
18. 11. 2021   eXtrem
Niektory si myslia ze vecne bude vsetko do nebies stupat. A hlavne krasne sa bankarom podarilo zmagorit ludi ze dnes 100tisi za 4 steny a o 5 rokov bude mat hodnotu 150tisic. Velky omyl. Nikde nepovedia B a to je rychlo starnuc avymierajuca populacia. stare stavby bude treba opravovat a na to bude mat coraz menej a menej ludi. Pozorujem u nas v okoli. BA je specificka to neratam. Hypo pozickovy maniaci mozu mat uroky zdvihnute. Dalej nerataju s tym ze staty su extremne zadlzene. Tak vlady budu hladat nove dane a zacne zdanovanie investicnych nehnutelnosti. Co by som si aj zelal. Byt je na byvanie a nie na spekulovanie. Vela ludi nerata z scenarom ze moze kludne nastat devalvacia, hyperinflacia z mega wc papierokov natlacenych. Likvidovanie meny inflaciou a zavedenie novej meny. CO nas pravdepodobne caka. Nie je mozne aby pol litre chutnej kofoly stalo v roku 1998 5sk a dnes 1 az 1.5 eur co je pomaly skoro 50 sk. A to za necelych 20 rokov. Elity planuju great reset takze z nehnutelnostami to pojde do... Maju chytenych vela otrokov takze mozu spustit svoj plan postupne pomaly.
19. 11. 2021   anonym
Bude večne stúpať .... lebo inflácia.
19. 11. 2021   anonym
Ak by prišla devalvácia alebo hyperinflácia, tak peniaze stratia hodnotu, to znamená, že na kúpu bytu ich bude treba viac. Teda automaticky budú byty drahšie.
17. 11. 2021   ROBO
Pochybujem, že niečo už pôjde výrazne dolu, keď za posledných 32 rokov je zrejmé, že sa tak dlhodobo nikdy nestalo. Všetko, čo má svoju vnútornú hodnotu, si svoju vnútornú hodnotu aj udrží, len cena pôjde hore. Teda okrem kryptomien, čo majú hodnotu vzduchu, tam cena môže kedykoľvek padnúť aj na čísla, blížiace sa nule. Rovnako je ešte očakávaný pád celého Nasdaqu, lebo tam sú akcie nadhodnotené aj o stovky, či tisícky percent. Stačí nejaké menšie, či väčšie vystrašenie drobných investorov. Následne bude celosvetový inflačný problém vyriešený. Odpíše sa pár desiatok, či stoviek miliárd, a bude konečne pokoj. Pochybné aktíva to schytali vždy najviac. Aj akcie prepravných spoločností, či eshopov sú aktuálne extrémne nadhodnotené, a aktuálne je zrejmé, že posledné dva mesiace začína záujem o doručovanie chladnúť, eshopy padajú s obratom na čísla pred kovidom, taktiež s nimi aj dopravcovia. Takže vianoce ukážu, čo bude ďalej, a ak sa to do vianoc nezmení, tak tieto veľké eshopy, ako aj ich prepravcovia pôjdu na radu ako prví.
18. 11. 2021   Facebook_BitcoinoviSpekulanti
Keby si poznal históriu, 1948 Československo 2021 Nemecko. Vyvlastňovanie nehnuteľnosti. Tak by si netrepal sprostosti.
18. 11. 2021   anonym
No čo, serie Ťa, že si nestihol kúpiť nejakú nehnuteľnosť včas a dúfaš, že tí čo stihli o ne prídu alebo aspoň prerobia?
19. 11. 2021   Facebook_BitcoinoviSpekulanti
Ja dávno mám. Platil som v hotovosti prevodom. Nie som taký chudobný aby som bral hypotéku
3. 12. 2021   ROBO
Vyzerá to tak, že veľmi tomu nerozumieš....mal si napísať, že skôr nie si taký múdry, aby si si bral hypotéku...keby si nevedel, tak najlacnejšie peniaze sú z úveru, a ešte s takým smiešnym úrokom. Mám kopu klientov milionárov, ktorí majú úvery, a hypotéky, a to len preto, že sú teraz lacné peniaze.
18. 11. 2021   Moniker
Ked niekto spomenie "vnutornu hodnotu", tak sa musim smiat? Kolko je vnutorna hodnota nehnutelnosti? Kolko je vnutorna hodnota zlata? :-D
18. 11. 2021   ROBO
Tak si to prestav fyzicky, keď máš s tým problém. 99,1% ľudí to vidí tak, a s tým ty nič neurobíš. A potom si predstav fyzicky kryptomenu, čo si predstavíš? Vzduch? Či zdevastovanú prírodu? ;) A to je tá vnútorná hodnota.
18. 11. 2021   servicius
Vnútorná hodnota bitcoinu je blockchain
18. 11. 2021   ROBO
A čo je na tom také hodnotné? Pre 99% ľudstva má SSL šifrovanie rovnakú hodnotu ako blockchain. T.j. majú na háku, aká je tam cena, či nula, alebo milión euro.
19. 11. 2021   Facebook_BitcoinoviSpekulanti
Bitcoin je unikátny platobný systém a uchovávateľ hodnoty v jednom a to nemá žiadny asset. Blockchain bez užívateľov je bezcenný.
17. 11. 2021   Misa
Bitcoin je uz ok? Teraz su nehnutelnosti tie zle? To si asi robite z ludi srandu?
18. 11. 2021   Janko
bitcoin nie je OK. Ale nehnutelnosti su vacsinou financovane zo zlych penazi chapaj hypoteky, ktore su teraz dotovane neustale sa tlaciacimi peniazmi. Zvysme urokove sadzby na 10 percent a potom sa ukaze, ako na tom stoji trh s nehnutelnostami, kto ma akto nema na splacanie. Nehnutelnosti za sucasneho stavu by boli OK, keby sa z vytlacenych penazi dali kupit len novostvaby, cize na starsie nehnutelnosti by clovek hypoteku nedostal.
18. 11. 2021   traktorista
Janko, nezijeme v Cechach, pri eure urokove sadzby nemozes dat na 10%. To by uz padlo uplne vsetko, euro je globalna mena.
18. 11. 2021   anonym
na to by som sa nespoliehal. problemy zo splatkami mozu mat ludia kludne aj bez zvysenia urokov. Ved ak ti budu ukrajovat z prijmov zvysene naklady na energie, potraviny a ine nevyhnutne naklady na zivot a tvoj plat ti neporastie alebo porastie menej nez je zvysovanie cien tychto veci tak ti menej zostana na splacanie.
18. 11. 2021   anonym
Úroky centrálna banka nezvyšuje na základe toho, že ju to napadne.
Úroky sa zvyšujú len z dôvodu, že nekontrolovateľne rastie inflácia, resp. keď hrozí inflačná špirála.
.
Lenže zvýšené úroky takisto brzdia rast ekonomiky, keďže k úverom sa nedostanú ani firmy, ktoré to potrebujú. Zvyšovanie úrokov okrem spomalenia rastu môže zapríčiniť krach firiem a zvyšovanie nezamestnanosti. Ideálny úrok v centrálnej banke je niekde tesne nad 0%, ale iba pri udržateľnej inflácii.
.
Problém nastane, keď centrálna banka nezareaguje včas, nezvýši úroky včas a roztočí sa inflačná špirála. Následná reakcia - zvýšenie úrokov nemusí priniesť včasné zastavenie rastu inflácie a pád pri prasknutí bubliny bude pre celú spoločnosť oveľa ťažší.
.
Dúfajme, že v ECB vedia čo robia.
18. 11. 2021   eXtrem
A trapi ta to, mna nie. Moja chyba ze ludia su jak buchnuty do hlavy a pristupuju na veci na ktore realne nemaju. Preto su vsade bubliny a vsetko je takzvana falosna ekonomika na dlhoch. Nie realna na dopyte. Dopyt hnaci uvermi dokedy sa takto da. Je to pyramida. Pre vela ludi bude posldena cesta a to teda bankrot a krach. Nelutujem ich.
18. 11. 2021   anonym
No ver, že ak by došlo k prasknutiu realitnej bubliny, tak sa to dotkne aj teba. Aj keď nemáš žiadnu hypotéku, si podnikateľ, zamestnanec alebo dôchodca.
18. 11. 2021   Fero
Pozrime si fakty. 100 percentny narast cien za 5 rokov. narast platov za 5 rokov max 30 percent. Pocet ludi na Slovensku sa nezmenil. Co sa zmenilo su lacne hypoteky. Otazka znie ci lacne hypoteky tu budu este 30 rokov. Mnohi ludia tomu veria, ale skutocnost bude s velkou pravdepodobnostou ina. Vacsina ludi ma fix 3 alebo 5 rokov. Takze hura pripravme sa na exekucie a drazby.
18. 11. 2021   traktorista
Ludia maju fixy 0.9% na 10 rokov. Ako dlho chces cakat?
18. 11. 2021   traktorista
Nechap ma zle, od poslednej bubliny su ceny znova hore, je to cyklus. Otazne je, ze ked clovek caka na pokles, ci jeho nasporene peniaze budu mat pocas poklesu povodnu hodnotu. Ochranit realnu hodnotu peniazi pocas poklesu nie je lahke. Realny priklad mas teraz. Mas pocit, ze ide vsetko hore. Nejde len realna hodnota penazi dole? Nevytlacilo sa viac penazi ako obycajne? Su peniaze stale kryte zlatom? To su tie spravne otazky.
18. 11. 2021   anonym
takyto fix na 10 rokov neni !
18. 11. 2021   MR
Potvrdzujem. Taketo uroky davaju banky na hypo max. na 3 rocny fix aj to je spojene este s inymi povinnostami voci danej banke ako napr. povinnost roznych poisteni takze v konecnom dosledku 0.9% neznamena naozaj 0,9%
18. 11. 2021   eXtrem
Presne tak, naivita, blbost a manipulativnost ludi nema hranic. Pripadne ich vlada zrazi este do kolien tak, ze im nadrbe dane na investicne hypo byty a pojdu potom pekne ako sa vravi do radu na porazku...
18. 11. 2021   ROBO
Vláda nadrbe dane na všetko, čo sa dá zdaniť.... už asi rok plánujú zvýšiť dane z nehnuteľností. Jediný dôsledok toho bude ten, že bude vyšší nájom, vyššie náklady na bývanie a vyššia inflácia. Keď chcú ísť cestou USA, kľudne, ale potom sa treba pripraviť na dôsledky.... Každopádne toto nepoloží nikoho, naloží sa viac, všetko bude zase drahšie a karavána ide ďalej. Jediný problém by bol, keby bol prebytok nehnuteľností, podobne ako 2008 v USA, kde to celé začalo alebo aktuálne v Číne. Na Slovensku nič také dlhodobo nebadať. Skôr naopak, každý by chcel bývať vo vlastnom, ale niet už ani kde, dokonca niet už ani pozemkov. A keď sú, tak sú predražené o stovky percent.
18. 11. 2021   Facebook_BitcoinoviSpekulanti
Bitcoin je podhodnotený až pokiaľ nebude mať marketcap minimálne 30 trilionov.
18. 11. 2021   anonym
Kamarat stavkar mi tiez hovori: 'Stav na ten alebo ten futbalovy klub, on dnes vyhraje, to je tutovka'. Samozrejme ze on nevie ci naozaj vyhraje, je to iba jeho viera ))) Tak s tym BTC je to podobne. Je to iba tvoja viera.
18. 11. 2021   Brano
BTC je originalne aktivum neporovnavatelne s nicim, jeho cenu urcuje trh a projekty, (nehovoriac prenesitelnosti hotnoty bez potreby paśovania), je to anonymne aktivum, v zmysle znarodnenia, alebo exekucneho konania, tak ako pri nehnutelnostiach, pri tych samozrejme aj pol.ECB/FEDU a pod. BTC este zdaleka nepovedal posledne slovo a diverzifikacia, krypto a drahy kov, je idealnou variantou anonymneho vlastnictva, ktore nie je znarodnitelne, na to pamatajte priatelia najma v najblizsich rokoch!
18. 11. 2021   Brano
pri vsetkej ucte, porovnavat vysledok futbaloveho zapasu s BTC, je zjavne nepochopenie veci... percetualne je realitvne malo ludi, aspon ciastocne rozumejuci kryptosvetu.... verim, ze sa to zmeni, oproti FIAT je uplne iny svet, rychly lacny a bezpecny a (rel) anonymny....
18. 11. 2021   anonym
neporovnaval som BTC ale vyrok 'Bitcoin je podhodnotený až pokiaľ nebude mať marketcap minimálne 30 trilionov.' s inym vyrokom o futbalovom zapase ! Takze si zjavne nieco nepochopil alebo necital s porozumenim.
18. 11. 2021   ROBO
Teraz si ma rozosmial, akí ste Vy kryptomaniaci naivní...
Rýchly :D, keď si zaplatíš, tak bude aj rýchly
Lacný :D, to sranduješ, že? Väčšina ľudí nechce platiť za prevod ani cent, a sú radi, že to zaplatí niekto iný za nich, napr. pri platbách kartou.
Bezpečný :D ako toto môžeš napísať, po všetkých tých ukradnutých kryptomenách a napadnutých burzách....
Anonymný :D Bejvavalo, už nie je to to, čo to bývavalo, regulácia burz kryptomien už je nejaký čas aktívna, a keď si myslíš, že je to stále anonymné, tak asi žiješ posledný rok na mesiaci.
18. 11. 2021   Facebook_BitcoinoviSpekulanti
Bitcoin je podhodnotený až pokiaľ nebude mať marketcap minimálne 30 trilionov usd.
18. 11. 2021   anonym
Uplne vycucane z prsta
1/1