Názory čitateľov


Názory k článku:
I. Matovič chce meniť zdanenie práce, navrhuje jeden odvod a jednu daň

16. 11. 2021   anonym
Terajšie odvody dokopy sú 48%. 39+19=58. Vysvetli mi tu niekto , ako mám z toho očakávať výšší čistý plat ?
16. 11. 2021   anonym
Dnes platíš odvody 48,6%:
- 13,4% zamestnanec
- 35,2% zamestnávateľ
a k tomu ešte daň 19%
.
Nedá sa to však takto priamo porovnávať, lebo spôsob výpočtu je iný.
.
No, nedalo mi, pokúsil som si sám porovnať mzdu po "starom" a po "novom" a vyšlo mi mierne zvýšenie čistej mzdy pri mierne vyššom celkovom zdanení (niečo okolo 3%).
.
Čo ma však prekvapilo, aký neprehľadný systém máme dnes. Jednoznačne je potrebná zmena.
18. 11. 2021   anonym
A este je tam dalsia dan na ktoru hlavne proresivni neomarxisti pri ich fantasmagotiach o zvysovani danoveho zatazenia strednej vrstvy zamerne zabudaju. Z cistej mzdy odvadzas este 20% DPH samozrejme za predpokladu ze nepatris do skupiny "nasi ludia" vzor Basternak.
18. 11. 2021   Frantisek Nahnevany
V skutočnosti to žiadna DPH nie je. V skutočnosti to žiadna daň z pridanej hodnoty nie je.
18. 11. 2021   anonym
Dobre
18. 11. 2021   Frantisek Nahnevany
Áno. Napísal som to dobre. A hlavne pravdivo.
18. 11. 2021   anonym
Chlapci, nechcem vám brať ilúzie, ale nech sa táto daň bude volať akokoľvek, už túto daň nikto nezruší. Bohužiaľ, toto je fakt.
.
Krajina ktorá by zrušila DPH, by musela výrazne zvýšiť iné dane, napríklad zo zamestnania. Súhlasili by ste, aby ste platili o 20% - teda 40% zo mzdy (pravdaže + odvody)? Asi nie.
.
No a teraz si predstavte, že nejaká krajina zruší DPH a zvýši daň z príjmu a zo zisku. Čo by sa stalo?:
To dobré čo by sa stalo:
- Ceny všetkých produktov by boli nižšie
To nie celkom dobré, čo by sa stalo:
- Bola by nižšia konkurencieschopnos ť Slovenských firiem, keďže na Slovensku by síce nebola DPH ale bola by vyššia daň z príjmu a zo zisku, čo by vstupovalo do cien na Slovensku vyrábaných produktov.
- V zahraničí ba aj tak Slovenské produkty boli zdanené DPH danej krajiny, teda ešte vyššie zdanenie a nekonkurencieschopn osť
- Tým, by bol pokles ekonomiky, firmy by krachovali, v najlepšom by Slovensko stagnovalo
- Zahraničné produkty by aj na Slovensku valcovali Slovesnkých producentov - tie isté dôvody ako uvedené vyššie
- Platy by boli nižšie
- adť.
18. 11. 2021   Frantisek Nahnevany
tzv. DPH a ďalej /v skratkách/ Mwst. TVA, VAT, IVA, BTW, FPA . . . sú podvodom na obyvateľstve, na štátoch a na kráľovstvách. Už od roku 1919.
Túto podvodnícku daň treba odstrániť a nahradiť ju inou daňou finančne rovnakou tak pre klientov, zákazníkov, spotrebiteľov, odberateľov . . . ako aj pre koncerny, firmy, podnikateľov, obchodníkov, advokátov, exekútorov . . .s.r.o., a.s., . . .
Zjednodušene.
Akú sumu daňové subjekty od daňových poplatníkov zinkasujú, presne takú sumu do štátneho rozpočtu poukážu.
A bude financií že až . . .
18. 11. 2021   anonym
Hej máš pravdu, súhlasím.
Okrem toho je potrebné vyhlásiť noc za deň a deň za noc. Už ma nebaví pozerať na ľudí ako idú do práce, keď ja idem z krčmy.
Takisto treba zakázať večere, to je ten dôvod prečo som tlstý. Je to jediná cesta, jediné riešenie.
Okrem toho je treba odstrániť dopravné značky, iba zbytočne rozptyľujú pri šoférovaní.
Všetci sa budeme mať super, že až..
18. 11. 2021   Frantisek Nahnevany
Veď aj vyhlasujú.
Tak napríklad nákupnú cenu považujú za pridanú hodnotu.
Cenu /sumu/ bez tzv. DPH resp. základ dane považujú za pridanú hodnotu.
Cenu /sumu/ s tzv. DPH detto.
Všetko robia naopak.
18. 11. 2021   anonym
Dobre
18. 11. 2021   Frantisek Nahnevany
Všetko robia naopak. A to nie je dobre.
19. 11. 2021   anonym
Samozrejme ze to nezrusia budu zvysovat dalsie. Dnes navrhuju vyzrat fond urceny na financovanie transformacie priemyslu rozdavanim klimatickeho seku a zajtra ked nebudu mat ako financovat tie ich potemkinove dediny zacnu ozobracovat strednu vrstvu danou za vlastnictvo bytu. Esteze ze im matelko na to neskocil. Ten ich vzor Barnie Sanders dostal peknu nakladacku od Elona Muska. Sa ho opytal ci fakt silou mocou chce aby zacal predavat akcie tesly. Sudruh asi nieco nedomyslel. Lenze ludia zo strednej vrstvy nemaju Elonov vytlak a preto musia znasat tie ich bludy. Ale aspon sa snazia tej progresivnej havedi odolavat. Naposledy soferi autobusov, neskocili na ten ich progresivny navrh cloveka s 6000 eurovym mesacne aby sa za jednorazovy priplatok zaviazali muklovat na tu taku haved. Drzim im palce aj ked dobre viem ze rodiny treba z niecoho zivit.
19. 11. 2021   Frantisek Nahnevany
Faloš na faloš. Klamstvo na klamstvo. Podvod na podvod. To je v súčasnosti in.
15. 11. 2021   Anna
Vysvetlenie malo veľa medzier a nepresností. Menej práce pre účtovníčky? Majú softvér, ktorý im to spočíta. Uvedený príklad o ničom, je napasovaný, aby to vyšlo. Stravné? Môže byť i 5 EUR na deň, keď je aj zo sociálneho fondu a je nezdanené a bez odvodov.
15. 11. 2021   Triezvy
Toto je ultra pravicová vláda, ktorá chce všetky sociálne vymoženosti bývalých vlád pod ruskom údajných výhod ešte raz a zas dodatočné zdaniť. Hanbíte sa ! ! Na nové tanky a útočné bojové stíhačky peniaze viete vždy nájsť. Obyčajných ľudí , ako ste sa i Vy pomenovali idete stiahnuť z kože. Na čo sú Vám útočné , bojové zbrane objednané a zaplatené z našich daní.? Koho vlastne ideme napadnúť a poraziť ?. Ruský obor nás sfukne ako sviečku. Ktorým zbrojárskym firmám sa to tu skladáme na ich tučné zisky ? Komu vlastne slúži táto naša vláda ? Našim občanom, či cudzím zbrojárskym koncernom a bankárom v pozadí, od ktorých sme si na tie bojové útočné zbrane museli tak radi požičať ??????????????????? ? Načo si vravíte , že : Obyčajní ľudia. ????
15. 11. 2021   Karol
Ked malo byt cielom zjednotenie odvodov a znizenie odvodoveho zatazenia. Tak stacilo zjednotit odvody a znizit toto cislo. Rovnako bolo mozne znizit dan z prijmu zo zavislej cinnosti.
Porovnanie vyzera ako tak porovnatelne pri porovnani za mesiac, ale ako bude vyzerat pri porovnani za rok, kedy si kazdy danovnik uplatnuje odpocitatelnu polozku na danovnika a pripadne na manzelku + deti? Odpocitatelne polozky sa maju zrusit ale o tom sa uz tak velmi v prezentacii nehovorilo.
Podla mojich vypoctov (bez stravneho) pri hrubej mzde zamestnanca 1000Eur je naklad zamestnavatela 1352Eur podla sucasnej metodiky a 1390 podla novej metodiky. Stravne je zamestnancovi poskytovane podla odpracovanych hodin, sviatkov, miesta vykonu prace a pod. a nie je sucastou hrubej mzdy ako sa nas snazi pan Matovic presvedcit. A az do doby tejto koalicie bolo oslobodene od odvodov aj dane z prijmu, kym sa toho nechytilo SAS. Gratulujem.
15. 11. 2021   Janko
no odpocitatelne polozky padnu, aby uctovniku vo firme vedela robit aj absolventka zakladnej skoly. Pracujuci rodic dostane az 200 eur mesacne na dieta podla predchadajuceho reformneho planu, tak to mu pokryje odpocitatelne polozky :)
Cestovne nahrady (diety) by asi zostali, jedine ze by nie :)
16. 11. 2021   Karol
Ak bude mat dieta ale aj to sa da uz dnes prikazat, ci nie? :)
15. 11. 2021   Miro
ako pises, dnes to je 1352 + soc.fond+ stravne. U mna je stravne pri 20 dnoch 56 eur
16. 11. 2021   Karol
Predpokladam, ze stravne bude musiet rovnako poskytovane aj pri novom navrhu, cize asi 1390 + stravne. No uvidime dnes, co este pride.
1/1