Názory čitateľov


Názory k článku:
Orbán: Brusel musí zmeniť svoju politiku cien energií

13. 11. 2021   františek dobrota
Nemci zrušili jadrové elektrárne.!!!
"Veľmi dobrý ťah".
A teraz môžu Rusom platiť za plyn jak diví.
Keďže plyn dodá teplo len pri spaľovaní, deje sa
tak za produkcie zatracovaného CO2.
No a čo teraz - Angela.
7. 10. 2021   Frantisek Nahnevany
Hlavne zmeniť podvodnícke dane v krajinách EU. O. i. die Mehrwertsteuer /Mwst./, Taxe sur la valeur ajoutée /TVA/, Value added tax /VAT/, Impuesto sobre el valor aňadido /IVA-Espaňa/, Imposta sul valore aggiunto /IVA-Itala/, Belasting toedevoegde Waarde /BTW/, Fóros prastithémenes Axias /FPA/, Kozosségi adószám /EU adoszám/, tzv. daň z pridanej hodnoty /tzv. DPH/ . . .
7. 10. 2021   michal
Snad z nas nespravia zelenych vyhynutych dinosaurov.
6. 10. 2021   adam
Platíme Drahú Elektriku aby sme Mohli dotovať Sprostosti ako Elektrodebilitu Slnečné Panely nízko emisné Kotly atd. Bruselských Politikov Treba Biť a Hnať Palicami za tieto zelené Sprostosti. Veď čo je to za Energiu ak ju musíme Dotovať zo spoločných Peňazí
7. 10. 2021   Frantisek Nahnevany
Plus tzv. DPH, ktorá daňou z pridanej hodnoty ani nie je.
7. 10. 2021   Podvod zvaný Marketing
Smutným faktom je, že kondenzačné kotly sú skutočný podvod :( Ako poctivý občan mám dva - ale na rozdiel od zvyšných 5 milónov trubirohov tejto republike som si urobil projekt kúrenia sám. Tým pádom, že som laik, som nepoužil žiaden tabuľky EU/STN normy (sú totiž drahšie, než tie kotly - konkrétne geminox a Buderus), ale fyziku zo ZDŠ. A uklázali sa veľmi zaujímavé veci. Aby kondenzačný kotol skutočne pracoval v kondenzačnom režime - a dosiahol tak tú fantastickú účinnosť - vyšiu než 100% (čo je samo o sebe klasický marketingový nezmysel), tak de facto nemožno použiť klasické radiátory - pretože pre potrebný výkon by museli mať zhruba 8x takú plochu, ako tie štandardné. Čo nie je len problém ceny - ale aj miesta (či objemu teplonosnej látky v systéme :) Takže vlastne proichádza do úvahy len podlahovka ... Že no a čo ? No nič, akurát to nikto nikomu nepovedal a tak drvivá väčšina kondenzačných kotlov buď kúri slabo, alebo v nekondenzačnom režime - čiže s tou istou účinnosťou, ako kotly predávané za ešte za komančov. Našťastie mám globálne otepľovanie a tak to nikto nezbadal, lebo teploty pod nulou už dnes mávajú len yettiovia a tí sú na to zvyknutí (alebo aj tak kúria starými bagandžami, drevotrieskou a pneumatikami - lebo na plyn nemajú. A tak niet divu, že Tatry sú dnes zasratejšie, než bola Bratislava predtým, než Brežnev natiahol plynovod - takže sa kúrilo uhlím ...
7. 10. 2021   anonym
Kondenzacny kotol, ak ma pracovat optimalne, bud musi mat spravny vykon, pre vykurovaciu sustavu, alebo musi mat zasobnikovu nadrz, staci aj mala, nie vatsia, ako 100/200l.
Nadrz moze mat tvar rury, napriklad 200mm a stat moze v rohu miestonsti.
Kotol musi mat okruh na sposob "ladomatu" teda okruh z komextermovym ventilom, ktory "nabija" zasobnik a udrzuje v okruhu kondezacneho kotla vysoku teplotu vody, aby fungoval kondenzacny rezim.
druhy okruh, alebo viac okruhov, musi obsahovat dalsi {dalsie} komextermy, teda zmiesavacie ventily, ktore postupne cez dalsi okruh cerpadla, postupne miesaju vodu vykurovaciu zo zasobnika a tlacia ju do vykurovacieho systemu.
Ak sa prida eqitermicka regulacia a regulacia z PID { proportional–integr al–derivative] co nieje nutne, ale zlepsi to absolutnu tepelnu pohodu, bez ohladu na to v ktorej miestnosti sa co deje, alebo nachadza, plus eqithermicky regulator, zlepsi funkciu predohrevu, podla vonkajsej teploty.
kotol pracuje potom len zo spinanym termostatom, na okruhu nabijania nadrze, vzdy na plny vykon, pokial sa v spodnej casti nadrze, nedosiahne nastavena teplota vykurovacej vody zasobnika, nasledne sa kotol vypne. Ide teda urcity cas, ale na plno.
Nasledne cela regulacia teploty vykurovaneho priestoru, je mimo kotol, odobera pomocou druheho cerpadla vodu z nadrze, regulacia termostatov {mozu byt aj typu PID, ale nemusia} alebo pomocou termostatickych hlavic, sa nastavi teplota pre dom, alebo jednotlive miestnosti.
Takto sa dosahuje maximalna ucinnost kondenzacneho kotla.
Ak ma dom, alebo ine miesto, aj nejaky iny zdroj vykurovaci, napriklad krb z vlozkou, alebo kuchynsky sporak z vlozkou, alebo fototermiku, tak je idealne, mat vatsiu zasobnikovu nadrz, aspon 1m3, do ktorej sa opat nabija teplou vodou tento zasobnik, kotol plynovy sa odstavi, pomozou termostatu sam a ked vyhasne krb, alebo sporak na TP, alebo nesvieti slnko, postupne sa vycerpava teplo z nadrze a nakoniec zase nabehne kotol plynovy.
Nieje to zlozite navrhnut aj poloamatersky, ale je velmi dolezite mysliet aj na taky detail, ako napriklad zalohovaci system, pre cerpadla, alebo priamo cerpadla, vymenit za BLDC mmotorove cerpadla, na nizke napatie {12, 24V} a mat ich napajane cez nizkonapatovu UPS, pripadne cez fotovoltaiku z bateriou.
Usetri sa tak obrovske mnozstvo energie, ktora sa okamzite spotrebuje z obnovitelneho zdroja, na pohon a prevadzku regulacie a cerpadiel, pripadne zmiesavacich a inych ventilov.
1/1