Názory čitateľov


Názory k článku:
Ceny elektriny prudko rastú, ohrozené sú najmä domácnosti

21. 9. 2021   Revolucionar
Ceny nielen elektriky prudko rastu, aj potravín, benzínu, stavebný materiál, a ak nepríde kríza, ktorá tie ceny zrazí dole, tak to sa takto o rok budete čudovať aké ceny budú, preto by som chcel poďakovať našej vláde ,,odborníkov,, že sa zaoberajú vzniknutou situáciou a nemusia riešiť svoju kriminálnu činnosť, ani svoj stranicko-koaličný rozklad, či iné ich spoločenské aktivity:) a počul som že je tam jedna pani ,,odborníčka na všetko,, čo ma vyštudovane babkoherectvo, ona má na starosti tie eurofondy, tak nie že by poriadne dotácie dala na solárnu energiu pre domácnosti, pretože toto je cesta znižovania cien elektriky pre domácnosti, jej decentralizácie-moz nost domácej rychlonabijacky na elektrické auto teda znižovania emisií, tu sa nerieši nič, ani krátkodobo, ani dlhodobo, oni musia riešiť iba tie svoje záležitosti..
21. 9. 2021   Frantisek Nahnevany
Tá "odborníčka na všetko" /a nie iba ona/ napríklad dobre vie o podvode tzv. DPH na občanoch a teda v konečnom dôsledku na štáte. Avšak zatĺka, zatĺka, zatĺka . . . A nie iba ona.
22. 9. 2021   apoliticky
elektromobily do toho nemiesaj....spalova cie auta spotrebuju ovela viac elektriny ako elektromobil !...co si myslis ze kolko elektriny spalia ropne rafinerie na vyrobu nafty ci benzinu ?! ...energiu celych elektrarni !...a kolko spalia elektriny 10 ci 100 tisice benzinovych pump po svete?...bez elektriny na benzinke ani nenatankujes benzin ci naftu do svojho spalovaku !...tak rozum do hrsti a nepisat sprostosti !
22. 9. 2021   L.P
Na vyrobu chleba potrebujes elektriku,na vyrobu topanok potrebujes elektriku.....
21. 9. 2021   Roman Levinský
kto čítal vyše 500 strankový záväzný program budúcnosti Slovenska s názvom "PLAN OBNOVY A ODOLNOSTI " odovzdany tento rok v juni do ruk Von der Layenovej vie že naša milovaná krajina bude nenávratne zničená premyslenou zelenou eko teroristickou doktrínou ktorá zasiahne všetky odvetvia priemyslu.Zaplatia to však vrecká čoraz chudobnejších občanov- do 5 rokov to bude však "masaker" ale čo sme chceli to máme.
22. 9. 2021   siux
Sme clenom Europskej Unie na zaklade zmluvy. Zmluvy sa musia plnit. Alternativou je vystupenie z EU a strata pristupu na spolocny trh. Recnicka otazka, to ty budes zamestnavat vsetkych tych ktori stratia pracu a nebudu vediet ako uzivit svoje rodiny a budu emigrovat do EU? Zeby uradnicek nieco nedomyslel, teraz musi zacat aj robit a plnit plany a nie len pri kavicke cely den vysedavat!
21. 9. 2021   anonym
Za všetko vypovedá cena plynu: RUS predá Nemcovi stále za 227 USD/1000 m3 (zmluva), Nemci to na burze vyhnali zo 630 na 950 USD/1000 m3 !!!! Ale kupovať zlý ruský plyn napriamo je hybridná vojna!!! Šibnutí tí naši volení babbráci!!!
21. 9. 2021   anonym
nakoniec si to odnesu ty nevynni stromy ved vari nepomrzneme
21. 9. 2021   anonym
Pomohlo by aj zniženie DPH na elektriku. Ked sa zvýši cena , tak aj štát viac vyberie. Tak by to mal vrátiť obyvatelom.
21. 9. 2021   Frantisek Nahnevany
Márna snaha.
Značnú časť sumy dane tzv. DPH si od roku 1993 firmy, podnikatelia, obchodníci, exekútori . . .s.r.o., a.s., . . . ponechávajú. Nech už je percentuálna sadzba akákoľvek. Pre štátny rozpočet tak vznikajú straty.
Tzv. DPH je od roku 1993 na Slovensku, ale o. i. aj v Česku podvodom na občanoch a teda v konečnom dôsledku na štátoch.
21. 9. 2021   M.V.
Ekoteroristi nepočítajú čo sa stane s cenami, keď prestane fúkať vietor na vrtuľka, poklesne svetelný tok a naviac sa konektory zanesú. Potom prídu na rad importu z atómových a uhoľných elektrární, ale oni si mysleli, že sa dá elektrina uskladniť v rozvodoch. Pre domácnosti vychádzala cena elektriny so všetkými povinnými platbami asi 0,20€/KWh v bežných sadzbách ak sa nepoužíva na vykurovanie.
21. 9. 2021   M.V.
OPRAVA: tautomatické opravy textu by som najradšej vyhodil, ale potom nenapíšem diakritické znaky. Pochopiteľne je správna “na “vrtuľku” a “kolektory” a nie konektory. Trikrát som sa musel aj teraz vrátiť, stále to opravovali na podobné slová. Tie iPad-y nie sú na slovenčinu.
21. 9. 2021   anonym
Toto co pises je obycajna propaganda z druheho konca brehu, ktora neriesi nic len konzerzuje sucastny stav. Ano elektrina je neskladovatelny produkt a preto nerovnovaha medzi dodavkou a spotrebovou sa musi riesit veeeeeelmi dobre zaplatenymi podpornymi sluzbami na zabezpecenie stability ES. Ty to budes urcite vediet ale zamerne si na to pozabudol teda o primarnej, sekundarnej a tercialnej regulaci vykonu a veeelmi dobre zaplatenej regulacnej elektriny. Podotykam ze v praxi pri aukciach podpornych sluzieb a regulacnej elektriny nefuguje ziadny trh. System sa sice tvari ze v energetike existuje trh ale v praxi je vopred zname kto sa ku korytu s podpornymi sluzbami a regulacnej elektriny dostane.
Problemom v elektrizacnej sustave je ich centralizacia! a vobec nie decentralizacia zdrojov a spotreby. Alebo inak ak na vacsom sidlisku napr. v Petrzalke dojde k obmene vozoveho parku za EV auta tak problem zacne byt ze distribucna siet v tejto lokalite nebude dostatocne dimenzovana na zvysenie spotreby v case spicky. V energetike totizto platia fyzikalne zakony a uzkym miestom tak su a budu dimenzie vedeni.
Hanba tebe a podobnym co "expertne" vytvaraju dojem ze nejake decentralizovane mikrozdroje vo podobe fotovoltaickych panelov na strechach rodinnych domov na krytie svojej vlastnej spotreby (prosumers) ako je tomu uplne bezne v Nemecku, Rakusku, Anglicku, ohrozuju stabilitu energetiky.
21. 9. 2021   M.V.
Vidím, že si z tej zelenej lobby. Radšej sa ako neexpert spolieham na atomovú elektráreň ako na vrtuľky, a z mnohých zelených teórií mám až panický strach. Neviem dokonca ani aké sú podmienky pripojenia tých panelov do siete a podmienky ich vlastnenia sa asi odlišujú z daňového hľadiska v rôznych krajinách.Pokiaľ viem, už v Českej republike majú s tým veľké problémy, že pre ľudí sú nerentabilné. V Petržalke to vypadávalo už za socíku a aj dnes asi na hodinu. Na energetickej burze v Lipsku a v Prahe sa nepremávam len s napätím čakám faktúru za elektrinu, či sa zdvojnásobili poplatky za fixbńé náklady a za obchodnú činnosť dodávateľa. Inak na to nemám absolútne žiaden vplyv.Zelené šialenstvo v Nemecku sa prejaví v nadchádzajúcich voľbách.
21. 9. 2021   M.V.
Ešte doplnenie: Zelená energia v Nemecku sú v podstate Dukovany a Temelín, zatvorené uhoľné elektrárne a teraz im tam vietor na mori nefúkal, tak podkúrili pod kotlami v elektrárňach, ktoré kúpil ČEZ. Ale aj s atómovou energiou je problém v tomn, že sa na nej chcú nabaliť skrachovaní dodávatelia elektrární a všeliaké embargá. Prečo padol v ČR šéf vlády? Vyzerá to, že ČEZ tak ovládol 40% trhu. Naviac jedna líderka od zelených sa vyjadrila, že elektrinu vyrobia a uložia do tých stožiarov, či káblov. Ako občan neexpert som zvedavý ako zaťažia v budúcnosti Nemci prenosové sústavy v Európe.Asi mi pomôže zarámovaný zelený certifikát od dodávateľa.
22. 9. 2021   anonym
Opat sa myslis, nie som zo ziadnej lobby. Ja sa okrem atomovej elektrarne spolieham aj na klasicke a vodne elektrarne pretoze atomova elektraren ma obmedzene moznosti dynamickej regulacie vykonu. Dnes je popularne hlavne na konferenciach zacat zo siroka a skoncit opat zo siroka, lenze cert sa stale skryva v detailoch. Velmi atraktivne slova pre jednoduchu Mariu pouzivas v prispevoch: Lipska burza, Prazska burza, CEZ. Pozabudol si uz len spomenut BASF, Nordstream a zokoncit to galaktickou urovnou a to rozborom mozneho
vplyvu vybuchu supernovy ktora zvysi spotrebu olova pretoze vsetci budeme povinne nosit olovene ciapky ako ochranu pred gama ziarenim. Internet je plny takychto bludov a pomatencov. Ja mam na to pracovny nazov konspiracne porno.
Mimochodom staci si pozorne precitat fakturu a uvazovat kriticky v suvislostiach a to na zaklade overitelnych, meratelnych faktov teda nie pletiek a mylneho pocitu dolezitosti ze dovidim az na medzigalakticku uroven. Napr. v polozke podiel primarnych energetickych zdrojov na dodanej elektrine zistis ze podiel fotovoltaickych zdrojov je nula cela a daco. Mozno ta opatovne sklamem ale platbu za obnovitelne zdroje uhradzas v tarife, ktora sa meni s dodanou energiou a nachadzaju sa v nej milionove transfery pre VU KVET. Ale spravne sipis ze problemom vo fakture budu poplatky na uhradu fixnych nakladov. Na mieste je otazka ci dostavas za to protihodnotu kedze ako pises v Petrzalke nam to vypada sem tam a moze to byt aj horsie po tom co sa zacne obnovovat vozovy park elektromobilmi. No tie nerentabilne mikrofotovolticke zdroje maju s fixnymi nakladmi spolocne asi len tym ze nechcu platit dvakrat za rezervovanu kapacitu tzv. g-komponent. Skor by som upriamil pozornost na detaily a udalosti ktore predchadzali znamemu teatralnemu divadielku urcenemu pre jednoduchu Mariu ked plukovnik v priamom prenose trhal fakturu za ludovo povedane zvysene platby za istic „Tu bolo umelé navýšenie fixných poplatkov, s ktorými nebudeme nikdy súhlasiť,“ dodal plukovnik. Plukovnik povedal pravdu ale podla mojho nazoru nie v kontexte platby za istic. Ten navrh URSO platieb za istic bol spravny a nadcasovo zohladnoval trendy v energetike. Podrobnoti dovysvetli JUDr. Polacek https://www.polacek partners.sk/subory/zi mny-energeticky-balic ek.pdf. Alebo inak problem sa nevyriesil a len sa presunul do buducnosti. Myslim si ze za moralny hazard mozme skor povazovat uctovne precenenie majetku, ktorý bol odpísaný alebo takmer odpísaný, pre ucely cenoveho konania. Tymto pozdravujem vsetkych vyznavacov konsipiracneho porna :)
25. 9. 2021   M.V.
Myslím, že sme zašli priďaleko od občianskej roviny. Z troch riadkov robíte prípad storočia a snažíte sa spochybniť každé moje ďalšie slovo. Treba nadväzovať konštruktívnejšie, preto mám pre Vás dobrú správu: Trhanie faktúr naozaj nie je právne jednanie a už za nezaplatené euro bol na Slovensku prípad, že to skončilo s pomocou exekútorov s 1000 eurovým účtom. Preceňovanie majetku elektrárne je staršia vec, čistý účtovný trik, viem o tom ako aj o platbách za istič, ale dôsledky platieb za ističe neviem posúdiť, či je to miera rezervácie výkonu. Energetickú agendu vidím tak, že bojová línia pôjde stále viac cez bankové úvery, ktoré budú hlavne pre veľké energetické firmy a menšie skončia v krachu. Pre občana tam miesto nebude v žiadnom prípade. Tieto internetové diskusie majú pomáhať otvárať oči, ale nerobím si ilúzie, že koľko ľudí je ochotných sa nad niečim zamýšľať kým ich dôsledky na to neprinútia? Tí ktorí sa zamýšľajú spravidla skončia s rôznymi nálepkami. Pre ktorúkoľvek činnosť je odborníkov vždy málo, ale tí v skutočnosti nemajú nikde žiaden vplyv dokonca ani poradný hlas ani ako voliči nezvrátia nič, rozhodnutie je vždy na politických elitách a to sú vlákna a vlákenká. Uvidím, koľko hlasov dostane zajtra v Nemecku zelený tábor od občanov a dúfam, že to bude pod 17%.
25. 9. 2021   anonym
Cital som viac Vasich prispekov a myslim, ze tento pripevok je jeden z tych uz konstruktivnych. Uprimne rozumiem zaujmu pomahat otvarat ludom oci. V tomto ale suhlasim s Ramirezom ze je vhodne volit aj spravnu formu komunikacie, pretoze ked sa zacne palit z hufnice na poli to moze mat len za nasledok, ze sa zajace splasia.
Tlak aby nebolo ziadne miesto pre obcana v energetickej agende je logicky, podiel na dodanej elektrine je dlhodobo v SR nula cela a daco. Ale ak chcete zmenit svet k lepsiemu nedokazete to urobit sam alebo v ramci nejakeho klubu elit, potrebuje si na to ziskat srdcia ludi ktori Vam pomozu veslovat. Inak sa Vam v rozumnom case skomplikuje dosiahnutie strategickeho ciela alebo enorme navysia naklady. Ukazkovym prikladom dnesnych dni je ockovanie. Preto EU tlaci aby sa zaviedol v energetike novy pojem aktivny spotrebitel resp. samospotrebitel (prosumer).
Moje skusenosti tiez hovoria ze odbornici casto nemaju nikde ziaden vplyv a ani poradny hlas. Znama isticova afera sa zapisala do historie tym ze vecne riesenie problemu prerozdelenia pladieb vypracovany teamom znalca v oblasti riadenia a regulacie sietovych odvetvi bolo zmietnute zo stola expertom na trest smrti.
22. 9. 2021   L.P
Bol si niekedy v Anglicku?Mozno si myslel UK........
23. 9. 2021   aaaa
Keď uviedol príklad ako Nemecko, Rakúsko, logicky mal uviest UK. Na druhej strane Anglicko je najbohatšia a rozvynutejšia časť UK takže to tam pravdepodobne musel vidieť na každom rohu. Ešte aj na kostoloch to tam budujú. Salisbury Cathedral has installed 93 solar panels on its roof in a bid to become carbon-neutral in the next decade.
23. 9. 2021   Ramirez
Asi to bude nejaký fanda Anglického fubalu, tipujem z futbalového teamu ZSE. Viem, že tam vítajú solárnikov a radi im pribalia k produktu aj virtuálnu baterku. Pri predaji zelených certifikátov nezabúdajú ani na eko-mužov a eko-ženy. Je chválihodné, že chlapec sa snaží podporiť predaj ale nemal by zabúdať, že existujú aj iné formy komunikácie a preto je vhodnejšie prenechať výber na odborníkov pre túto oblasť. Tak ako správne napísal každý by sa mal venovať tomu čomu rozumie do detailu a o čo má dostatok informácii.
21. 9. 2021   anonym
Ako clen energetickej chudoby, mozem zodpovedne napisat, ze elektrina je draha, uz velmi dlho. Aj plyn a dokonca aj uhlie.
Na vykurovanie domacnosti, je dobre pouzivat take zdroje spoalitelneho tepla, ktore je mozne ziskat lacno.
Zatial je neuveritelne, ze sa v domacnostiach nespaluju plasty a papier z kontajnerov, kde sa same ponukaju, na tuto formu vyroby tepla, pre domacnosti.
22. 9. 2021   L.P
Si sa zblaznil?Plasty spalovat?
20. 9. 2021   Frantisek Nahnevany
Plus tzv. DPH, ktorá daňou z pridanej hodnoty ani nie je.
20. 9. 2021   tidlifidli
Neustale ma prekvapuje preco pisalkovia aj s politikmi ruka v ruke v jednom kuse strasia obcanov Slovenska cenami elektriny... To nemame vlastne elektrarne v rukach statu ? Jadrove elektrarne Bohunice, Mochovce...plus dalsie vodne a ine elektrarne ? Co tu trepete o nejakych cenach kdesi v Europe, na kadejakych burzach atd ? Naco su elektrarne vo vlastnictve statu ? Aby sme mali lacnu elektrinu, nie aby sa cvarga vyhrazala ludom a kazdy rok zvysovala ceny !!! Povesat vas je malo ..
20. 9. 2021   milan9
Slovenské elektrárne sú v rukách talianskeho štátu cez enel. Takze to nie je strašenie ale realita.
20. 9. 2021   Miro
aj štát vo vlastných elektrárnách sa riadi tržnými cenami, nebude predávať pod cenu.
21. 9. 2021   anonym
A povez, kto by zaplatil zníženie ceny, ak by elektrárne vlastnil štát - no presa občania cez dane. Presne tak, ako to bolo za komunizmu alebo pred privatizáciou.
21. 9. 2021   milan9
Cena sa stanovuje podľa výrobných nákladov a primeraného zisku. Aký zmysel má predávať elektrickú energiu za cenu podľa burzy, ktorá platí pre celu Európu, alebo svet ak nedokážeš ten produkt (elektricky výkon) dostať k spotrebiteľovi z tvojho zdroja do celej Európy alebo sveta. Kapacita prenosovej siete je obmedzená a hlavne nedostatočná. Treba si uvedomiť že elektricka energia nie sú zemiaky ktoré sa dajú prevážať na autach a skladovať.
22. 9. 2021   M.V.
Doplňujem, že solárni baróni vedia na ktoré panely treba brať dodatočné dotácie.
22. 9. 2021   anonym
Bývalý (historický) manažment elektroenergetickýc h spoločností spred privatizácie by vám o tom vedeli povedať. Vtedy riaditelia otvorene rozprávali, že na čo je tvoriť veľký zisk, keď aj tak ho zoberie štát.
V skutočnosti to fungovalo tak, že efektivita bola nula bodov, nakupovalo sa draho a netransparentne, realizovali sa zbytočné investície, vyplácali sa veľké odmeny (hlavne manažmente).
No a skúste určite cenu, keď náklady sú umelé a zisk je manipulovaný.
.
Presne preto je tu trh, keďže platí, keď jeden vie vyrobiť lacnejšie, tak sa aj ďalší snažia.
22. 9. 2021   milan9
Súčasný manažment nakupuje efektívne a Mochovce budú dostavané s efektivitou takou že nám všetkým zostava rozum stať. Privatizácia a trh dostal SE na kolena a do krachu.
Ale pochybujem že má zmysel argumentovať.
1/1