Názory čitateľov


Názory k článku:
Ekonomické riziká spojené s antivaxermi

22. 7. 2021   Blind Man
HOVNOOOOOOO!
22. 7. 2021   Doktor Železných Vied
Inžinier Cyrus Smith z Verneho "Tajuplný ostrov" si vedel na pustom ostrove poradiť so všetkým, čo sa týkalo techniky - strojárenstvom, elektrotechnikou, stavebníctvom a dokonca aj chémiou (architektúra je umenie, taqkže tá tam nepatrí :)
Dnešný inžinier si ledva vie poradiť s odborom, ktorý vyštudoval - a dokonca som poznal jedného silnoprúdeho inžiniera, ktorý si na výmenu poistiek volal suseda mäsiara (ahoj Vojto ;)
Tak je to - bohužiaľ aj s právom - napríklad keď vám šéfka právneho oddelnie naväčšej SK banky pred velým predstavenstvom bez problémov odpovie, že ona nie je špecializovaná na obchodné právo (a teda ho nemusí vedieť :)
Podobný problém však evidentne majú aj lekári - obvodní sa vyznajú len v paracetamole, C-vitamíne a aspiríne - špecializovaní zase vidia len svoje koleno, oko, či črevo - a zvyšok noplísáka s kľudom odrežú, ako zbytočný kus mäsa :(
Keďže však celá spoločnosť pristala na priehľadnú hru s STK, EK a originalitou (robia to mimochodom hlavne tí, čo sa za komančov živili kradnutím aut a tak sú teraz zaslúžilými bojovníkmi proti komunizmu - súdiac podľa spolužiakov zo ZDŠ :) tak by možno malo zmysel zaviesť STK aj na akademické tituly ?
Predpokladám, že ak by skúšky akademickej spôsobilosti robili zahraniční lektori, tak impact by bol hoší než PIZA - porovnateľný s US atómovou bombou v Hirošime.
Lebo vedomosti tých, čo študovali pred rokom 1989 pozostávli z 20% z marx-leninizmu (na čo by bol asi problém zohnať zahraničných lektorov) a z 20% z vojenksej katedry (kde sa ovšem vyučovala výzbroj z konca II. svetovej vojny - čo sa vtedy učili budúce inžinierky, právničky a lekárky neatuším - ale mám podozrenie, že ip podobnú frčovinu)
No a ako vyzerá vzdelávnei po roku 1989 je bohužiaľ notoricky známe - deti solventných rodičov študujú výhradne v cudzine, intelektuálny odpad si diplomy kupuje a práce opisuje (aby potom mohol riadiť krajinu) a zvyšok si vychutnáva posledné záblesky komunizmu v podobe bezplatného školstva.
Inými slovami, akademické STK by zrejme skončila ako Stalinova čistka - Slovákov s akademickými titulmi by sa zrejme zredukoval, ako po rozpade rakúsko-uhorskej monarche (ak si dobre spomínam, tak ich bolo 6) ...
22. 7. 2021   anonym
Skratka by to chcelo zaviest skusky odbornej sposobilosti, ktore by mali absolvovat vsetci Mudr, Judr, Ing, Doc, podobne ako kazdy elektrikar, alebo elektrotechnik, pyrotechnik, alebo vlastnik zbrojneho preukazu, plus psychotesty, ak sa preukaze ze pan, alebo pani chlasta, pripadne im titul odojmut, pokial nepreukazu dostatocnu erudiciu. Pri opakovanej skuske, by mali mat povinnost, prestat vykonavat cinnost, najma pedagogicku a povinnost si spravit aspon vyucny list, ktory nevyzaduje skusky odbornej sposobilosti.
Inak by malo platit, ze aj platy, pri neabsolvovani odbornej skusky, by mali mat tabulkovo znizene a vykonavat len taku cinnost, na ktoru im staci nizssia odborna sposobilost. V ich pripade maturita z Ruskeho jazyka, alebo doklad o absolvovani ZDS, by bol velmi prakticky, pri nastupe na urad prace.
A tak, ako Urad prace, nedokaze pocas obdobia nezamestnosti, zaplatit elektrikarovi, pyrotechnikovi, odborne skusky, alebo masiarovi a kucharke, zaplatit lekarsku prehliadku a potrebny certifikat zdravotny, skusky by mali byt spoplatnene a to aspon kolkovou formou, rovnako ako vsetky odborne opakovane skusky, je uplne jedno, ci je to paragraf 23, alebo skusky pre obsluhu jadrovej elektrarne.
aj manzelstvo by malo mat podmienecny charakter, pokial po 4 rokoch od uzatvorenia manzelstva, manzelia nepodpisu dohodu o pokracovani ich stavu, malo by byt manzelstvo zrusene a prejst automaticky do rozvodoveho konania.
22. 7. 2021   anonym
dristy na dristy ...
1/1