Názory čitateľov


Názory k článku:
Mladí ľudia by mali myslieť na druhý pilier a na investovanie

26. 7. 2021   green
mladi ludia by mali hladat vyspelu krajinu pre zivot
19. 7. 2021   anonym
Ak v nadpise clanku niekto rata z tym, ze ludske zdroje, dokazu mysliet, je to omyl.
Najma mlady ludia myslia obvykle v rytme pipnutia smradfonu, alebo nad pouzitim spravneho emotikonu.
Dalsi problem je, nikto nikoho nemoze nutit sporit, okrem statu, ktory by nam mal sporit z odvodov, na socialnej pokladni a zdravotnej pokladni.
Je to forma poistenia, ktora ma urcitu pravidelnu davku vyplaty usporenej istiny.
Druhy pilier v individualnej forme, je klasicka pyramida, alebo lietadlo.
Problem tvorby uspor ludskych zdrojov, ktore maju prijem aktivny, su vysoke dane, takze uspory mozu tvorit az po zdaneni. 2 pilier bol v podstate vo vsetkych krajinach V4 znarodneny.
V SR sa to neoplatilo znarodnit, lebo kde nic nieje, nechce ani minister financii.
Ak by teda maldi ludia mali mysliet na dochodok, alebo piliere mozneho pasivneho prijmu v dobe dochodku, mali by mysliet v prvom rade na to, aby ich prijem v aktivnom veku, umoznoval sporenie, bez nutnosti si odtrhat od ust, teda presnejsie ich prijem, by mal byt vyssi, ako minimalna mzda u zapadnych kolonizatorov, co znamena, vyssi dnes, ako 10 eur na hodinu.
Potom sa nemusia obavat, pri mysleni na vzdialenu buducnost, ako bude vyzerat ich investicia, alebo uspory v obdobi ukoncenia ich aktivneho pracovneho zivota.
18. 7. 2021   JohnyT
V čase keď sa tlačia peniaze je akekolvek sporenie ako hadzanie peňazí do krbu...
19. 7. 2021   anonym
Lenže výber indexového fondu v 2. pilieri už nie je sporenie, ale investovanie.
19. 7. 2021   johny
Presne tak, oni potrebujú získať peniaze a krásne si užívať teraz a plebsu sĺubia že ich dostanú na dôchodku, ale o ich hodnote o 30-40 rokov sa už nehovorí. Presnejšie bude to stačiť na kávičku?
18. 7. 2021   Janko
Moja osobna skusenost, je taka, ze do duheho piliera som sa zahlasil skoro hned ako som zacal pracovat. Onedlho prejde 15 rokov od toho. Od zaciatku som mal akciovy fond. Ked magor Fico zmenil na garantovane fondy, hned som sa vratil na akciovy. Ked vznikli indexove fondy presiel som z akciovych na indexove, ale zaspal som asi 3 mesiace. Vysledok je taky, ze po skoro 15 rokoch mam na ucte 1.92 krat viac ako som tam odviedol. Kebyze sa odvody neplatili mesacne, ale sumu by som zaplatil pred 15 rokmi naraz, tak je to vyse 6 percentne zhodnotenie rocne. Avsak tu sa plati mesacne tak to zhodnotenie je daleko vysie. Keby vlada nezmenia myslim, ze to bola opat Ficova odvod do druheho piliera z 9 percent na 4.5 s postupnym zvysovanim, tak by som mal v druhom pilieri este viac nasporene. Takze ziadne garantovane fondy ale indexove, ak nemate pred dochodkom tesne.
Ja mam do dochodku este minimalne 30 rokov, urcite sa bude vek odchodu do dochodku este velakrat menit...
Co sa tyka 3. piliera je to cisty blud kedze poplatky spravcovskych spolocnosti su na urovni vynosov, cize cele zle.
18. 7. 2021   lesana
Statu treba doverovat, ked raz nariadil prechod do garantovanych fondov, tak mal na to dovod a samozrejme ma aj zodpovednost. Ak rozhodol zle, pravdepodobne mu nic ine neostane, ako ludi odskodnit.
19. 7. 2021   Janko
presmerovanie vsetkych do garantovanych fondov bolo politicke rozhodnutie, ktore sa priecilo nazorom odbornikov. Akciovym fondom sa prave nedarilo, tak sa musel Fico prizivit na vlne populizmu, aky je on zachranca dochodkov. Len to dodrbal a za nim napachane skody nenesiesol ani len politicku, nie to pravnu zodpovednost. Kto sa o dochodky zaujimal, tak sa hned vedel prehlasit naspat ako ja. Ale vacsina ludi to ma v trubke, dochodky riesia az ked su v dochodkovom veku a divia sa, preco dostanu taky maly :)
19. 7. 2021   chudobny ucitel v kapitalizme
2. pilier este nikomu maly dochodok nevyriesil.. prave naopak, vzhladom na nizke mzdy su dochodky aj s druhopilierovym podielom nizsie ako by mali len z prveho.. na dobry dochodok potrebujes dlhodobo dobre zarabat.. a ked dobre zarabas, nepotrebujes 2. pilier.. da sa investovat aj inak.. je to tunel a nezmysel zvratenej solidarity chudobnych s bohatymi, kt. mal byt davno zruseny tak ako v Polsku, Madarsku, Cechach..
19. 7. 2021   Janko
nizka mzda, nizke odvody = nizky dochodok. Rovnako vysoka mzda, nizke odvody = nizky dochodok. To kde funguje, ze nizka odvody = vysoky dochodok? To ze su dochodky z prveho piliera vyssie je len preto, ze su dotovane zo statneho rozpoctu.
19. 7. 2021   anonym
Akoby som tento príspevok písal ja. Momentálne mám 91,6% zhodotenie v 2.pilieri, aktuálne v indexových fondoch.
.
No povedzte, kto vám dá financie v hodnote jedného nového auta len tak?
.
Tí, ktorí nie sú v 2. pilieri, alebo hoci aj sú, ale majú peniaze v inom ako v indexovom fonde prichádzajú o veľké peniaze.
19. 7. 2021   Martinko
Moja osobná skúsenosť je taká, že v rámci diverzifikácie rizika som zrušil keď sa ešte dalo "sporenie" (15k+) v druhom pilieri. Pri poslednom otváraní druhého piliera vznikla jedna "anomália" o ktorej sa veľa nehovorí. Do prvého piliera sa totižto nevracali len nizkoprímové skupiny obyvateľstva pre ktoré bolo otváranie 2 piliera určené. Okrem toho som zrušil aj tretí pilier a nasporenú sumu s rozvahou investoval vdaka Saxo bank len a len na základe vlastných analýz a poznania ako funguje aktuálne systém prerozdelenia hodnôt. Ideologicky som inšpirovaný rakúskou ekonomickou školou. Už dnes viem, že spokojne možem odísť do dôchodku. Samozrejme že sa tam nateraz nechystám :), pretože mám len 38 rokov. Páči sa mi čítať hypotézy "keby vláda nezmenila ..." ale zmenila a zmení to aj v budúcnosti, pretože vlády resp. centrálne banky sledujú vlastné ciele stanovené zákonmi. Nepoznám zákon, ktorý by garantoval že nedojde k naplneniu: 70% of retail investor accounts lose money.
19. 7. 2021   Janko
>>> Pri poslednom otváraní druhého piliera vznikla jedna "anomália" o ktorej sa veľa nehovorí. Do prvého piliera sa totižto nevracali len nizkoprímové skupiny obyvateľstva pre ktoré bolo otváranie 2 piliera určené.
to ma zmysel len pre tych, co sa snazia odviest co najmej statu a pritom investovat sami. Ale tu by som zakazal nejake minimalne dochodky. Co si clovek odvedie a z coho mu dochodok vypocitaju, nech taky aj ma
18. 7. 2021   Monroe
Mám už dôchodkový vek a preto môžem už čosi k tejto téme prispieť. Keď som ešte pracovala na plný úväzok a myslela / na svoj budúci dôchodok/ , tak som si aj šetrila, prispievala do 3.piliera, navyše mi prispieval aj zamestnávateľ.Kým som sa k dôchodku "dopracovala" ,2 x sa zmenil vekový strop odchodu do dôchodku, a koľkokrát sa zmenil spôsob výpočtu môjho dôchodku, ani nevravím! Takže asi takto: ak bude štát viesť "zlý hospodár" najmä taký, ktorý má k matematike a ekonomike taký vzťah ako ja k "baletu",máte sa vy,mladí naozaj na čo tešiť!V tomto štáte každý robí všetko a všetkému rozumie! a tohto sa tu treba zbaviť!A nedá sa nikdy vedieť, koľko vám bude stačiť na život, keď tým dôchodcom naozaj budete.Netušíte, že oprava vašich zubov bude stáť 5.000,-- eur, operácia vašej platničky 4.500,---eur a ak budete urýchlene potrebovať magnetickú rezonanciu tak 150,-- eur / v Trnave/... nikde inde nezoženiete termín.A ak by ste náhodou na tieto veci peniaze nemali, môžete si š t a n d a r d n e normálne počkať cca pol roka / v bolestiach/.Takže asi tak...tohto sme sa dožili my, ktorí sme už na dôchodku, máme 70 a viac rokov a stále p r a c u j e m e , lebo m u s í m e!!!!
19. 7. 2021   anonym
Práve preto je spoliehanie sa na 1.pilier nedostatočné.
19. 7. 2021   anonym
Spravna rada je, nespoliehajte sa na prvy, druhy, treti, stvrty a ani na x-ty pilier ale len na seba a svoje schopnosti. Pani to vystihla celkom trefne stat vedie zly hospodar, to sa da rovnako aplikovat aj sirsie napr. na DSS. Maju vlastne zaujmy, ktorym podriaduju svoje rozhodnutia. Zhrabnu bez akehokolvek rizika a na zaklade zakona poplatky a cele investicne riziko ostava len a len na Vas alebo na danovych poplatnikoch cize na nas vsetkych ostatnych v pripade ak pridete o vsetky celozivotne uspory a bude Vam potrebne vyplacat zivotne minimum co je garantovane ustavnym zakonom.
18. 7. 2021   Simano
Stat na nich myslel a nariadil, ze najlepsie bude ked vsetci pojdu do garantovanych fondov. Ludia nemali dovod neverit v rozhodnutie statu.
18. 7. 2021   anonym
Slováci majú stále dosť veľkú šancu sa zachrániť pred úplným rozvratom, ale počet nástrojov, ktorými to môžu urobiť sa im zužuje z roka na rok vďaka ich občianskej ľahostajnosti.Indiv iduálne zodpovedné rozhodnutie je najlepšia cesta, časti ľudí už nieto pomoci. Treba si napríklad uvedomiť, že po odchode do dôchodku, musím mať peniaze na život aspoň 5 rokov aj keď mám dobré portfólio napríklad akcií pretože len tak môžem vystihnúť najlepší okamžik na ich predaj. Spoliehať sa na druhý pilier je veľká neznáma môže nastať sociálny zlom a ten si vynúti iné zákony a ako je dobrým zvykom v týchto končinách na úkor tých, ktorí dreli.
19. 7. 2021   Janko
5 rokov, to je dost malo? ja planujem zit este aspon 30 :) dochodcovske spolocnosti teraz vyratavaju dochodok tusim na 22 rokov
19. 7. 2021   anonym
Tých 5 rokov je optimálna doba pre získanie dodatočných peňazí k dôchodku, nesúvisí to s dobou dožitia. Tento údaj som prevzal z výpočtov poisťovní v USA, kde sa počíta aj s vlastným investovaním. U nás jestvuje predstava io takzvanej dôchodcovskej inflácií z neviem akého spotrebného koša, ale predsa občas je dobré zaplatiť si pobyt v kúpeľoch, oprava 2-3 krčkov zubov je dnes asi 600e - poisťovňa neuhradí nič, jedna zubná hygiena je asi 60e a očné kvapky sú vyslovene predražené 25e/5 ml balenie a s tým treba počítať.
18. 7. 2021   Pak-40
Treba mladych ludi upozornovat, aby nevkladali peniaze do tychto pyramidovych hier.
18. 7. 2021   @@@
reklamny članok ktory ma pomoci finančnikom k vyššim ziskov a profitom pre seba
1/1