Názory čitateľov


Názory k článku:
Riskantná hra s veľkým ziskom: Prečo mladých natoľko lákajú kryptomeny

7. 6. 2021   robot
V dobe ked ani zlato uz nie je kryte zlatom, je to asi uplne normalne, ci?
7. 6. 2021   Okno Dodvora
Dnes sú už veľmi dávno všetky peniaze digitálne (elektronické) - aj keď niektoré z nich (tie oficiálne) sy ešte vyskytujú aj v papierovej a mincovej podobe.
Peniaze sa stali elektronickými, keď banky - aj centrálne - zaviedli evidenciu peňazí (platby, trezorové hospodárstvo, medzinárodné elektronické platby - SWIFT, platobné karty čítateľné elektronickými prostriedkmi (magnetický prážok, čip EMV - prvé boli off-line bankomaty) prostredníctvom výpočtovej techniky.
U nás sa to udialo ešte PRED rokom 1989, keď ŠBČS (predchodca VUB, NBS, Komerční banky a ČNB) zrealizovala v Bratislave, na Dunajskej ulici výpočtové stredisko s počítačom JSEP Robotron. ČSSP z ktorej vznikla SLSP a Česká sporiteľňa zase zakúpila - ešte za komančov - prvý bankomat (na príkaz KSČ - lebo sa začali množiť útoky na podnikových účtovníkov, prenášajúcich z banky hotovosť na výplaty) od firmy NCR a ten, čo ho kupoval je dnes najbohatší človek Slovenska - a nie ten biely koník o ktorom píše tlač :)
Pravdou je, že príchodom blockchainu a kryptomien sa zmenili algoritmy - ale ak budú vydávať kryptomeny centrálne banky, tak sa - oprpti papierovým peniazom - v skutočnosti absolútne nič nezmení.
Papierové peniaze zaniknú tak či tak, lebo sú extrémne drahé (tlač, prevoz, uskladnenie, likvidácia) ale aj preto, že potrebnú elektroniku už dávno každý nosí pri sebe (smartfón).
V podstate je to zlyhanie centrálnych bánk, že papierové peniaze ešte vôbec existujú - jednak nemajú konkurenciu, takže si môžu robiť čo chcú (čiže aj nič) a tlačiarne peňazí dávajú centrálnym bankárom veľmi slušné provízie (akurát to ešte žiaden investigatívny novinár neobjavil, ani iný Assange, či Snowden neobjavili)
Inými slovami papierové peniaze sú už dnes potrebné len na kriminálne aktivity - napr. platby pre fušerov (tzv. "remeselníkov" - živnostníkov), čo neodvádzajú dane. A iste ich potrebuje aj CIA? KGB, SIS a podobné organizácie, ktoré netúžia po tom, aby ich aktivity mohli byť sledované a zdokumentované.
--- pokračovanie ---
7. 6. 2021   Dvor Predoknom
Otázka je, čo prinesie budúcnosť ?
To samozrejme nikto nevie, ale nejaké kontúry sa rysujú ...
Napríklad to, že centrálne banky sa stali nesmierne rizikovými, lebo zavedením kontrol rizík (Basel III) - po poslednej fiančnej kríze - vlastne zbavili komerčné banky zodpovednosti (ktoré tým pádom zrejme zaniknú v prospech technologických spoločností s ktorými nemajú šancu súťažiť - komerčné banky vlastne už teraz žijú z miulosti štátu (sú to de facto štátne podniky) - lebo ak by im štát prestal robiť agenta, tak zrejme do roka stratia všetkých zákoazníkov - ich prevádzka je totiž príliš drahá)
Na druhej strane centrálne banky sú nútené robiť "stolček prestri sa" pre absolútnych chrapúňuv, klamárov, podvodníkov, zlodejov, sexuálnych deviantov a ľudský odpad ľudovo nazývaný "politici".
To skôr, alebo neskôr povedie k ich kolapsu - tak ako sa už neraz stalo v minulosti - akurát kolaps bude väčší, lebo systém je medzičasom prepojený.
Úplne prepojený systém by síce mohol byť úplne stabilný - lenže zatiaľ sú tu stále hráči, ktorí sú mimo koryta - Čína, Rusko, Turecko (ktorého význam neuveriteľne narastá) - a iní.
Zaťažkávací systém pre spolupáchateľov FED a ECB teraz napríklad bude predstavovať pandémia Covid-19 - pretože Čína nehrala podľa pravidiel - a aj keď nedemokraticky, svojich obyvateľov ochránila pred zbytočným umieraním a svoju ekonomiku pred ročnými prázdninami.
V Číne zomrelo cca 1000x menj obyvateľov než v EU a USA (prepočítané na milión obyvateľov) pričom najhorší na svete sú v tomto Maďari a Češi (Peru nerátam) -Slovensko je na priečke č. 10.
Činsky priemysel a aj centrálna banka tak získali oproti Západu významnú výhodu - EU sa to snaží riešiť zvýšením ciel.
Ale to je cesta do pekla.
Treba si totiž uvedomiť, že najstrašnejšie inflácie, devalvácie a kolapsy hospodárstva spôsobili v histórii práve centrálne banky !!!
Len pre zaujímavosť, šampiónom v tejto triede nebolo predhitlerovské Nemecko s miliardovými bankovkami, ani Zimbabwe s triliónovými bankovkami, ale susedné Maďarsko, ktoré po strate Slovenska (slovenských otrokov) upadlo do takej inflácie, že matematika dodnes nemá pomenovanie pre tak vysoké čísla - pritom všetky peniaze v obehu nedosahovali ani výmennú hodnotu jedného USD ...
Aj tak dokáže štát utrhnutý z reťaze zničiť majetok občanov :(
Toto bitcoinu nehrozí.
Je však možné , že mu hrozia iné nástrahy - zatiaľ však netušíme aké (vymazanie posledného blokchainu ?)
7. 6. 2021   Zdvora Dodvora
PS isté je, že štáty budú proti Bitcoinu bojovať, pretože ohrozuje ich existenciu. Asi najlepšie to vidno práve v USA, kde sa už štát zredukoval natoľko, že sa v podstate stal len dojičom - vyberačom daní, poplatkov a pokút pre luxusný život svojho managementu a nadnárodných koncernov.
Zmyslom štátu totiž má byť sociálna-komunitná- spoločenská fukcia a nie generovanie indivíduí, ktoré si síce zaslúžia obdiv, pochvalu, spoločenské uznanie, vavríny, či mramorové pomníky - ale nie stovky miliárd, ktoré sú im naprd, lebo riť majú len jednu a ani Bezosovi neprejde cez velryba ;)
Pchajú tie peniaze potom do kadejakých investičných fondov, ktoré z nich vyrábajú zbrane hromadného ničenia konkurencie - lebo proti konkurentovi s miliardou za chrbtom sa proste nemôžete postaviť, pretože vás prevalcuje - hoci aj nespravodlivou justíciou, pretože skolabujete na príslušenstve. Asi najkrajším príkladopm je UBER, ktorý by v každej normálnej ekonomike už dávno skrachoval a jeho mangement by sedel minimálne v kolúznej väzbe.
Počas svojej existencie totiž nevuyvoril ani cent zisku, zato jeho strata prevýšila 15 miliád dolárov a úspešne sa prerpacováva k dvadsiatke ...
To nie je ani kapitalizmus, ani komunizmus - to je organizovaný zločin v priamom prenose :(
7. 6. 2021   Okenné Okno
PSS podľa počtu zatknutých sudcov, policajných funkcionárov, "zostrelených" prokurátorov a pdnikateľskej smotánky, špecializovanej na ekologické hnojenie slovenských lesov pozostatkami svojich konkurentov možno usudzovať, že slovenský žiak poslušne nasleduje svojho amerického učiteľa a v počte, ako aj krutosti mafiánskych vrážd ho už dokonca možno aj dosahuje.
Problém našej malebnej vlasti však je v tom, že našťastie ešte stále mám komunistické zákonodarstvo, ktoré sa ani po tridsiatich rokoch nepodarilo poturčencom dostatočne poškodiť - napriek neuveriteľnému počtu novelizádcií - o ktorých už nemôže mať prehľad nielen žiaden občan - ale ani právnik, či sudca (tí našťastie nemusia - lebo neznalosť Zákona neospravedlňuje len tuctového občana - právnici aj sudcovia sa špecializujú - ako lekári - a tak ako lekári, ani oni zvyšok problematiky ovládať nemusia (je to neuveriteľné, ale naozaj je to tak).
Problém je v tom, že american way of life je s Gottwaldovými, komunisitckými zákonmi (napr. Občiansky zákonník z roku 1964) v príkrom rozpore - s čím si vyšetrovatelia a prokurátori logicky nedokážu poradiť (lebo to nejde) a tak zahlcujú kolúzne väzby prominentmi ...
Takže preto !
7. 6. 2021   lusi
Je to absolutne bez kontroly starych, co ovladaju tento svet. A monzo preto je aj tato antikampan ...
7. 6. 2021   300
:-) nebol by som naivny a nikdy by som si nemyslel, ze nemaju skupenych 95% vsetkych Bitcoinov v obehu, ak nie viac a tie obchodovatelne mnozstva su len omrvinky..
7. 6. 2021   HruškaOrech
Prečo? Lebo mladí sa dajú ľahko oklamať. Preto !
7. 6. 2021   Facebook_BitcoinoviSpekulanti
56 % používateľov kryptomeny vo veku od 26 do 45 rokov a má vysokú vzdelanostnú úroveň.
Starých oklameš kedykoľvek, každý deň je to v televíznych novinách ako dôchodkyňa naletela.
Dlhodobo opakujem ROBOvi, že príčinou jeho utrpenia je, že sa nerozumie do technológií, ekonómii a histórie. Zlaté pliešky sa už nevrátia.
7. 6. 2021   Pak-40
To faaakt? Pyramidova hra bitcoin je nieco uzasne, zavidim ti, moj intelekt do toho nepojde, lebo je na inej urovni ako tvoj.
7. 6. 2021   anonym
Zase si tu ? A znova tliachas tie tvoje zlataniny ? Preco ti tak zalezi na tom aby si nas presvedcil ? Naozaj nam chces vsetkym tak dobre ? Alebo si v tom bitcoine az po usi ?
7. 6. 2021   Facebook_BitcoinoviSpekulanti
Diskusia je o pluralite názorov, ty reaguj na moje fakty
8. 6. 2021   anonym
Polozil som ti relevantne otazky na ktore si neodpovedal. Neuviedol si jediny fakt. Takze znova:
Preco ti tak zalezi na tom aby si nas presvedcil ?
Naozaj nam chces vsetkym tak dobre ?
8. 6. 2021   muchotravka
Ako potom vysvetlíte, že v Silicon valley tak dlho prežila fraška menom Theranos 5 rokov? Lebo doň investovali hlupáci? :)
Ak ľudia chcú byť oklamaní z rôznych dôvodov, vždy sa nájde voľakto ochotný ich podviesť za adekvátnu odmenu... BTC nevynímajúc, najmä ak nemá žiadne fyzické potreby pre svoju existenciu okrem skupiny veriacich. Kryptomeny preväzmú úlohu tak nanajvýš fiatu.
9. 6. 2021   ROBO
Áno, dlhodobo mi už niečo vysvetľuješ, ale keď ty sám očividne nevieš základy matematiky, ekonómie a techológie, ťažko niekto uverí tvojim slovám :D. Mal by si sa baviť s ľuďmi na rovnakej mentálnej úrovni ako si ty sám.
1/1