Názory čitateľov


Názory k článku:
Nájomných bytov je na Slovensku zúfalo málo, mohli by pritom pomôcť

16. 5. 2021   anonym
Ako poznamenal M.V.
Stat sa potrebuje zbavit ludi,
.. doplnam.. ak v nich nema dostatocny potencial ludskeho zdrojovania.
Presunut na byvaly proletariat, dnes ludske zdroje, tarchu byvania vo forme totalnej hypotekarnej chudoby a otroctva, je pocin, ktory sa raz zapise do historie.
Kedze nie koli chudobe, ale nedostatku zivotneho priestoru a obmedzenho prijmu v kolonii, sa nekonala ziadna populacna explozia, po 89 roku, vlastne sa moze na prvy pohlad zdat, ze vlastne ziadne byty niesu potrebne. Lebo ludskych zdrojov ubuda, potreba byvania by teda mala klesat a bytov by mal byt nadbytok.
On ich v podstate nadbytok je, ale su zatial tie nadbytocne byty, splacat ludske zdroje, aj z urokmi.
Velmi vzdialena, je aj idea, ze byt, dom, alebo pozemok, je lukrativna investicia. Nove dane a poplatky, aj turbulencie trhu, toto znacne vylepsia.
Uz napriklad parkovacia politika, moze z hlavneho mesta vyhnat nizkoprijmovych pendlerov, robotnikov a doslova udrzbarov, ktori tvoria skupinu sluzieb, bez ktorej sa metropola zacne pozvolna stavat stale drahsou a sluzby nedostupnejsie.
Mesta su vlastne v podstate hotely, take velke a pyramidove.
Ked sa spoplatni obsluznemu personalu parkovanie a personal i hosti nutia okolnosti, alebo zamer vedenia hotela je aby sa izby neprenajimali, ale si ich odkupili hostia i personal, nastane vzdy po nejakom case problem.
Lebo ak personal preparkuje celu vyplatu, lebo nema na to, abz si kupil aspon kuticu v tom "sprivatizovanom hoteli" a dochadza kdesi zo sirsieho okolia hotelu, je problem, ze personal si bude hladat inu pracu.
Najprv vyzkusaju si vypytat viac penazi a ked to nejde, bud umru hladom, alebo skratka odidu.
dalsi problem je, ze ak hosti, ktori pracuju kdesi v priestoroch hotela, donutia kupit si izby, stanu sa rukojemnikmi toho priestoru.
Najma ak uz nezozenu udrzbara, zahradnika, ale ani holica, alebo na miesto kvalitnej hotelovej kuchyne, sa objavia nejake azijske bistra, za ceny vecere v Hiltone.
15. 5. 2021   Linda
Dajte uz pokoj s najomnymi bytmi, treba lacnu statnu hypoteku s garanciou pre vsetkych a aj pre tych co by v banke nedostali. Vsetko ostatne co sa tu robi je len na podporu inych skupin, nie ludi.
16. 5. 2021   \Janko
toto len prispeje k naraste cien nehnutelnosti. Aka garancia? Garancia vysky urokov? Garancia prace? Garancia, ze vam nehnutelnost nezoberu, ked nebudete splacat? V banke dostal v poslednom obdobi hypoteku skoro kazdy samozrejeme na sumu, ktoru bude pravdepodobne schopny splacat. Este aj teraz ked mal nastat cas exekucii pre nesplacanie hypotek tak vlada dala moznost odkladu splacania. Ked si niekto zobral par bytov na hypoteku ze ich bude prenajimat zahranicnym turistom a v case korony ziadnych turistov nema, tak vlada mu poskytla moznost ako toto obdobie s prehladom zvladnut a este zbohatnut na zvyseni cien nehnutelnosti. normalne by bolo, ze by si priznal ze podnikatelsky plan mu nevysiel, nema na splatky a nejaku nehnutelnost predal...
15. 5. 2021   Sergej
na hypoteku povolit len novostvaby. Vsetky stare bytovky predavat len za vlastne a nie pozicane peniaze, alebo max 20 percent z ceny. Hned by klesli ceny starych bytov a vznikol by tlak na vystavbu novych. Podporila by sa ekonomika, kedze stavalo by sa viac. Teraz hypoteky podporuju len rast cien starych nehnutelnosti. Co bude s panelakmi o 50, 60 rokov tazko povedat uz dnes je vascina po polovici projektovanej zivotnosti. No ale to by musela zasiahnut NBS, vyzera to vsak tak, ze vsetkym nastvany stav vyhovuje a to vlade, NBS, vlasnikom nehnutelnosti, bankam, realitkam. Na druhej strane kupujuci tento trend respektuju a snazia sa co najrychlejsie zapojit do tejto realitnej bubliny.
15. 5. 2021   M.V.
Sociálna forma bývania sú paneláky postavené pri 25 výročí víťazstva pracujúcich hoci to nikto takto nenazýva. Opraviť sa muselo všetko od fasád, výťahov, podlahovin, okien, rozvody vody, plynu a. Investovalo sa do nich násobne viac a z toho je vidieť, že takzvané nájomné musí byť ekonomické, ak sa má zástavba obnovovať a ani v socializme sa to nedarilo. Tečúce vodovody, zdevastované interiéry nebude predsa nikto opakovane opravovať. Štátne byty dotovali obchody umiestnené v domoch do bytového podniku, družstevné byty nikto. Neviem si predstaviť, kto by dnes mal mať dotované nízke nájomné a aj tak vznikali na ňom v minulosti veľké dlhy, boli aj desiatky tisíc korún na bytoch tzv. prvej kategórie. Národné výbory sa vyhovárali, že vraj nemajú náhradné byty a táto prax by sa určite zachovala. Číslo 400 000 je nadsadené, ak by sa malo realizovať, musela by sa výrazne obmedziť výstavba rodinných domov. Polovica bytov v panelákoch je prenajatá už dnes a vidieť vzťah nájomníkov k bývaniu, majitelia sú nedostihnuteľní a potom sa nedajú platne odhlasovať väčšie opravy lebo sa ani písomne nevyjadria a nie žeby prišli na schôdzu. Malo by platiť, že tí majitelia, ktorí v dome bývajú majú 1,5 hlasu, ale to je už druhá strana prenájmov bytov.
15. 5. 2021   @@@
čislo 400tisic nie je nadsadene je to fakty ....podla mna môžno aj viac ako 400tis keby sme chceli zistovat kto všetko ma zaujem ale jasne kapitalizmus funguje tak že ked je niečoho nedostatok zyvši sa cena a tym padom kopec ludi od toho ustupi ....je to vlastne takito kapitalisticky podvod ked namiesto toho aby boli veci k dostupnosti sa takto podvodne len zvyšia ceny aby sa vytvoril dojem že všetkeho je dostatok aj ked ten dostatok tam nie je po cely čas .....a nemaš pravdu žeby sa polovica bytov v bytovkach prenajimala ....opať je to klamstvo prenajima sa asi tak tych 10% zpo všetkych bytov v tomto pripade ide skôr prave o tie bytovky alebo lepšie napisane byty v bytovkach ....10% je asi tak 200tisic kedže v tomto pripade ide takmer vylučne o bytovky alebo byty v bytovych domoch ktorych na slovensku je asi tak 850tisic znamena to že ide asi tak o 20% ....čo ale veci skresluje je to ked niektory ludia vlastnia viac nehnutelnosti čo podla štatistik za poslednych 10 rokov narastol počet domacnosti kde vlastia 2 a viac nehnutelnosti z 10% na 20% ....niektory ludia vlastia aj viac nehnutelnosti to ale neznamena že ich všetky prenajimaju ....omyl mnohi neprenajimaju a využivaju tak obe na určite učely ale zas často ide o ludi z vyššim prijmom alebo rovno o bohatych ludi takimto skupovanim bytov na kacejake učely spôsobuje že tych bytov je ešte viac nedostatok čo predražuje ceny presne podla toho čo som pisal ako prve ....a ešte jedna vec už sa prestanme vyhovarať nato čo tu bolo pred rokom 1989 lebo uplynulo už 32 rokov čo je dosť času nato aby tento novy system ukazal ludom že je lepši namiesto toho mnohokrat ukazuje že je horši k ludom a že dnes plati že bohaty maju socializmus a chudobny maju tažky a tvrdy kapitalizmus
15. 5. 2021   M.V.
@@@> Sú domy v ktorých je prenajatých 50% bytov - nič vymyslené. Nikto sa nevyhovára na socializmus - na to naozaj nie je dôvod, ale hovorím o tom, že ľudská povaha sa nijako nezmenila a dotovanie nájomného je preto slepá cesta. Uvidí sa ako ľudia začnú disciplinovane splácať pozastavené úvery. Inak klasický trh dopyt-cena je už značne prekonaný a povedal by som, že dnes skôr začína trend zbaviť ľudí majetku, podporovať cez bytovú politiku výmenu obyvateľstva a je iba otázkou času, kedy sa prekonajú dnešné prekážky aj na Slovensku nejakými domácimi pirátmi. Potreby ľudí, ak sa nemýlim, nezaujímajú už asi nikoho z kompetentných, veď uvidíme výsledky sčítania domov a bytov.
1/1