Názory čitateľov


Názory k článku:
Globálny nedostatok čipov sa zhoršuje a môže sa predĺžiť až do budúceho roka

2. 5. 2021   Opiové Vojny
Vysledok Trumpovej politiky, ktoru chcel dostať strategicky najvýznamnejšiu výrobu späť do USA.
Ale tak dopadol aj Trumpov mexický múr ;)
Amíci si totiž strelili do vlasnej nohy, keď v honbe za ziskom pokúsili outsourcovať (pred desaťročiami) výrobu integrovaných obvodov do Ázie a uspeli v čankajškovej vojenskej diktatúre na Tchajwane (kde nikduy nebola žiadna demokracia ani náhodou :)
Donedávna boli vo svete traja kľúčoví výrobcovia polovodičov - vlastne absolútny vrchol civilizácie (lebo nanotechnológie ešte nerozvinuli svoj - nepochybne ďaleko väčší strategický potenciál) - Intel, Samsung a tchajwanská TSMC. Bohužiaľ Intel zaspal a z elitnej triedy žalostne vypadol, takže ostali len juhokórejský Samsung a de facto čínska TSMC (bavíme sa o litografii 3nm).
Geostrategicky je však Korea súčasťou Číny - čo je v prípade Severnej Kóreje aj jasné (to nie je kolónia ZSSR, či Ruska - ako sa mnohí mýlne domnievajú - ale Amíkov zavrátila pod 52. rovnobežku Čína a KimČongUn je je komunistickým cisárom z čínskej milosti a nie Ruskej). Kórejci navyše bytostne nenávidia Japoncov a Južná Korea je len americká konštrukcia s vynútenou japonskou pomocou (za ktorú Amíci umožni Hirohitovi dovládnuť, takže neskončil, ako Hitler a Mussolini - hoci by si to bol určite zaslúžil). Inými slovami - Južná Korea je rovnaký model ako Turecko, ktoré tiež fungovalo, len dokiaľ tam Amíci pchali miliardy a keď prestali, tak sa okamžite zvrtlo na islamský štát typu Saudskej Arábie a Iránu. A našim americkým priateľém už miliardy došli pred dvadsiatimi rokmi a odvtedy pred sebou tlačia trvale narastajúci Mount Everest astronomického zadĺženia :(
Kremíkové čipy sú však základom moderného vojenstva a tak majú Amerika - ale aj Rusi (ktorí sa stále riadia Stalinovym výrokom, že "kybernetika je buržoázna paveda") - zo dňa na deň závažnejší geostrategický problém - doslova sa stávajú veľmocami druhej kategórie ...
Pokiaľ bude takýto vývoj pokračovať ešte aspoň 20-30 rokov tak na konci budú musieť USA aj Rusko zdvorilo požiadať Čínu o pričlenie vo forme americkej a ruskej provincie ;)
Tou dobou však už budú všetci slovenskí politici žltí, zošikmejú im oči a na recepciach sa nebude podávať drienkovica, ale jedenie ryže paličkami bude vyžadovať diplomatický protokol :)))
1. 5. 2021   anonym
Takze nie 3tia svetova, alebo korona naz zabije, ale nedostatok cipov.
Kua kedysi stacil jeden mobil na desatrocia, aj auto na storocie, ale dnes, su vsade cipy a ked nie tie, tak zony z obmedzenym vjazdom, alebo eurobyrokracia, ktora vsetko zdokonaluje do tej miery, az je to vsetko uplne v prdeli.
2. 5. 2021   Good Luck Vole
Asi si si nevšimol, že sa na svet valí nová vlna - ľudovo nazývaná IoT (alebo Internet Of Things). O niekoľko rokov sa svet znova zmení tak radikálne, ako po príchode parného stroja, elektrifikácii, počítačoch, či internete. Už nebudú stroje slúžitebe - ale ty strojom ;) Ale marketingovo to bude predsné inak ...
Každopádne už niet návratu, lebo všetko je hotové - a na rozdiel od nástupu predošlých technológii - všetky komponenty sú aj brutálne miniatúrne, brutálne výkonné (napríklad obyčajná, lacná, "inteligentná" žiarovka z IKEA má v sebe zabudovaný počítač výkonu centrálneho počíta voľakedajšej ŠtB, ktorým Lorenc monitoroval 3 milióny disidentov, nepododlných a nekonformných spoluobčanov) a brutálne lacné.
Pravdou ale je, že plný výkon dosiahne systém až po dokončení mobilnej siete 5G - pre začiatok však bude stačiť aj WiFi a LoRa (ktoré sú už dnes beztak všade)
Že IoT neprinesie nič nové.
No spoj si to s NFT a spadne ti sánka do nohavíc ...
Že nerozumieš ?
Však porozumieš, keď ti príde faktúra za každý tep srdca :)))
Ale máš pravdu - nie každá kaša sa je taká horúca, ako sa uvarí.
Flambované sa jedia horúcejšie ;)
1/1