Názory čitateľov


Názory k článku:
Medziročné porovnanie: Ceny nových i starých bytov stále rastú, trh nájmov prekonal očakávania

1. 5. 2021   anonym
Vsetko bude fungovat len do tej doby, nez bude ochota poziciavat si, pripadne bude schopnost splacat. Bonita klientov bank v nasej kolonii, nebere v uvahu fakt, ze ceny byvania, na ktore tak ochotne poziciavaju, je neuveritelne mala. Bankove domy v nasej kolonii su pobockami zapadnych bank, kde klientov z prijmom, ktory maju klienti bank v Kolonii Slovensko, bz povazovali za socialne vylucene osoby, odkazane na pomoc a boli by im zamietnutne obvykle aj spotrebne uvery, zamietnuta kreditna karta, aj precerpanie kontokorentu.
Mozno keby ceny byvania, zodpovedali prijmovym moznostiam ludskzch zdrojov v tejto kolonii, dalo by sa predpokladat, ze verchuska by dosiahla na nejaky uver.
Vatsina ludskzch zdrojov, ale u nas, by nedosiahla ani na spotrebny uver 10.000 eur.
Nedosiahla preto, ze ak sa vezme v uvahu schopnost splacat v turbuletnej dobe recesie, je pravdepodobnost zlyhania splacania velmi vysoka. Po zacati koronasviatkov z prihliadnutim na hospodarsku krizu, ktora klopala v podobe recesie na dvere, sa mali podobne aktivity, poskytovania uverov maximalne utlmit a tiez prehodnotit bonitu klientov.
Pretoze ceny nehnutelnosti v kolonii, su castokrat vyssie, ako u zapdnych kolonizatorov, kde je rozvinuty trh najomneho byvania, kde aj najomne byty, musia strpovat a robit opatrenia, pre jeho dostupnost, co je neuveritelne, pretoze u nas sa to riesi dalsim poskytovanim uverov klientom z minimalnou bonitou.
Tak je velmi pravdepodobne, ze tento trend, predznamenava len to, ze vlastne banky, vlastnia prevaznu cast byvania v tejto kolonii, napriek tomu, ze navonok sa zda, ze vlastnikmi su bezny klienti.
1. 5. 2021   apoliticky
Ked uz pises tak pohrdavo...aj o svojich spoluobcanoch a predkoch...tak preco nenapises ze ...aj po 30-tich rokoch aj po vstupe do EU nas zapad vydiera ?! platy su umelo stlacene dole !...to nie je v ludoch!...tučny nemec nema ine ruky ako vyziabnuty slovak pri pase ! je to o svinskej politike EU ! ...umelo z nas robi lacnu pracovnu silu !...ale ceny mame uz vyssie ako v zapadnom protektorate EU ! tam hladaj chybu !...a nie v ludoch na Slovensku...ty idiot !
1. 5. 2021   dino
Ludia sú na Slovensku bez chyby. Vidim to každe 4 roky po volbach. Tie dementne elity ake sa volia do čela tohto štátu hovoria sami za seba
3. 5. 2021   anonym
Povedz mi ako takého podnikateľa, ktorý zamestnáva ľudí a vypláca mzdy, vydiera nejaký západ. To je akoby nejaký Ukrajinec rozprával o tom, že tam majú nižšie mzdy ako na SK, lebo ich Slováci vydierajú.
.
Platy sú vždy také, aby po ich vyplatení ostalo na zvyšné výdavky na bežný chod firmy, na ďalšie investície ale aj na zisk (čo je motiváciou podnikateľa podnikať a zamestnávať ľudí).
.
Priemerné platy v krajine však závisia hlavne od ekonomiky krajiny. Napríklad v Rusku klesla a naďalej klesá hodnota Rubľa. Tak zarábajú stále menej.
.
Ešte jedno tajomstvo,... robotník pracujúci pri páse vo fabrike alebo pokladník v obchode si dom blízko hlavného mesta nepostaví ani Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku alebo Japonsku a takisto ani na Slovensku, Rusku alebo na Ukrajine.
1. 5. 2021   Marxov Kapitán
Tak ako všetci kapitalistickí - aj kmunisitické ekonómovia - zabúdaš na čiernu ekonomiku.
Ešte za komančov koloval vtip, kde pracovník štátneho podniku žiadal o zvýšenie mesačného platu o 40,- Kčs na 2040,- aby uživil svoju štvorčlennú rodinu. 2000,- Kčs bol pritom vtedy slušný inžiniersky plat pre špecialistu napríklad v platovej triede T11. Pre zaujímavosť plat námestníke (viceprezidenta) bol 4000,- Kčs a plat riaditeľa menšieho podniku (500 zamestnancov) okolo 5000,- Kčs. Rádový baník zarábal 10.000,- ale keď nedostal ešte pár tisíc na príplatkoch (nebezpečné prostredie, teplo, prach, atď.), tak sa na to vybodol. V lepšej ryži však boli kadejakí remeselníci, čo podnikali načierno (napríklad vyrábali kuchynské linky), no a elita - pumpári, čašníci, či hoci aj dodávatelia liatych podláh, dokázali nakradnúť ďaleko viac. Hviezdami z iného sveta však boli tí čo mali možnosť legálne cestovať na Západ (hudobníci, TIR-áci, riečni kapitáni, inžinieri s dobrými konexiami (pozor - nekomunistickými !) a tak podobne - žili v skutočnom raji, lebo bežne zarábali 5x toľko čo doma (kurz "tuzex bonu" ku Kčs), ale často krát aj o rád viac.Komunistickému modelu života nepodliehali ani herci, speváci, moderátori - a každý, kto aspoň mohol ťahať nejaký kábel v televízii. Takže ako skutoční komunisti žilo len pár robotníkov z Dimitrovky a Slovnaftu - ako aj zopár inžinierikov s tuleňou chorobu, prázdnou hlavou a ľavými rukami. Ešte aj systémom prenasledovaní disidenti si dokázali nájsť lukratívne zašívaky - kde spravidla nerobili vôbec nič (napríklad kurič v automatickej plynovej kotolni) a potom sa sťažovať, ako ich režim prenasledoval :)))
Pointa toho vtipu však bola, že ak štvorčlenná rodina býva zadarmo nahá v jaskyni, pije vodu z potoka,a chodí všade pešo a na raňajky a večeru má len suchú žemlu, tak ak chce na obed gulášovú polievku, potom mesačné náklady vyjdu na 2040,- Kčs ...
Šukujúce bolo, že ten výpočet sedel na halier a pritom autor vtipu zabudol, že ten žiadateľ nemá 2000,- ako hrubý plat, takže na páske uvidel o hodne menej.
Napriek tomu všetci za totolity žili vceku v pohode, aj keď rifle sa museli chodiť kupovať do Tuzexu v Michalovciach a na Žigulák sa fkat čakalo 10 rokov ...
1. 5. 2021   Vendi Vidi Vici
Pikantná spomienka z dôb hrozného komunizmu - keď v bratislavskom Tuzexe dostali z Prahy zásielku 40 ks luxusných Mercedesov (cena jedného sa rovnala vtedajšiemu hrubému (!) zárobku inžiniera s 10-ročnou praxou za dobu 82 rokov - bez vydania jednej jedinej koruny na čokoľvek iné) tak riaditeľ Tuzexu si trhal vlasy, komuže to má predať ???
Napokon nielenže vypredal všetky bezhom troch týždňov - ale ten 40-ty si kúpil sám z úplatkov ktoré dostal pri predaji tých ostatných ...
To nie je Urban Legend - ale príbeh zo skutočného života v krajine neobmedzených nemožností ;)
1. 5. 2021   dino
Tým si chcel povedať, že napriek všetkému je toto krajina zázrakov. Asi áno
1. 5. 2021   mako
Dobrý deň.Chlope žil si za komunizmu aspoň 1 rok???Chlieb stál 6Kčs,maslo 10 Kčs.Moja mama mala na družstve za celý den 18 h len 6Kčs,ja mám dnes 4 €/h!!!Nepomýlil si sa.Rifle stali 40 bonov v Tuzexe v Prešove,nie Michalovce tak neurážaj a žij si za 1000€ mesačne ktoré máš dnes!Martin vedúci
3. 5. 2021   anonym
ja som žil v komunizme a nebolo to "med lízať".
Ľudia radi zabúdajú.
2. 5. 2021   kviciak
Nemas ani šajnu, ako sa žilo v bolseviku. Keby si sa tak uskromnoval, ako sme sa my museli, to by len bola plna huba reci o chudobe, kapitalistoch a Matovicovi. Ja si pamätám rifle v Tuzexe v BA a Piešťanoch za 160 bonov v 80-tych rokoch, 2x za 9 rokov so si ich dokázal ako student kupit. Kazetak Sanyo stal 1400 bonov, na ten som sa chodil len pozerať. Tenisovú raketu som vypletal rybarskym silonom. Hrali sme tenis s takými loptami, aké by si dnes nedal ani psovi na hranie. Ale bola tu bolsevicka oligarchia, ktorá sa mala mooooc dobre a kto ich kritizoval, bol ekonomicky zlikvidovany a vyhnany na okraj spoločnosti.
1/1