Názory čitateľov


Názory k článku:
Globálne údaje o nelegálnej ekonomike: Veľká korisť v podobe špinavých peňazí

2. 5. 2021   Inžinier Železných Vied
Čierne peniaze nie sú len drogy, prostitúcia a hazardné hry - ale aj živnostníci neodvádzajúci dane a samozrejme megarozkrádačky služobníkov štátu - od premiéra a prazidenta až po posledného pisára na staverbnom úrade, či technika na STK :)
Pritom nie je zaujímavá ich legálnosť, či nelegálnosť (lebo tá sa mení zmenami zákonov - prohibícia marihuana - ktoré závia od toho, ako sa politici vyspia (norimberské zákony, komunisitické zákony, teokratické zákony - napríklad v UK bolí povolené telesné tresty na školách ešte aj po rozpade východného bloku)
"Čierne" nie sú sú preto, že by boli "zlé" - ale preto, že nie sú registrované v systéme (HDP) - takže ekonomickí teoretikovia s nimi nerátajú pri tvorbe svojich rovníc a kadejakých bulharských konštánt :)
Pohľad z hladiska kriminalistiky je beztak nezmyslený, lebo všetky štáty vlastne vznikli ilegálne (vedela by napríklad Slovenská republika zdokumentovať, ako priškla k svojmu majetku ? Zrejme by tvrdila, že ho zdedila , alebo dostala do daru - ale asi by nechcela byť univerzálnym právnym nástupcom (t.j. byť zodpovedná aj za krivdy a zločiny, ktoré jej predkovia napáchali). Lebo na začiatku KAŽDÉHO štátu bol nejaký mafián - ako Miki Černák (ktorý sa akurát narodil neskoro - alebo na nesprávnej strane planéty - lebo medzi ľudožrútmi by ešte mohol uplatniť svoj nesporný talent a dokonca sa stať Otcom Zakladateľom :) Napríklad tu voľakedy bývali Kelti - ktorých naši praotcovia vyhnali (možno aj zjedli) a ich si potom podmanili Maďari, Mongoli, Tatari, Rakušáci, Češi, Nemci, Rusi a posledne Američania - akurát čoraz sofistikovanejšie a naoko priateľskejšie. Protitankové zátarasu pred US veľvyslanectvom však bohužiqľ hovoria až príliš jasnou rečou (lebo tak sa na návštevu k priateľom nechodí - ale do okupovanej krajiny hej :(
Ďalej je tu problém, čo to vlastne je "mafia" ???
Podľa bežného občana je to nejaká tajná skupinka brutálnych hrdlorezov so zrastenými obočiami - ktorí by len zbíjali a vraždili.
Bežnému občanovi bohužiaľ nedochádza, že taká skupinka by neprežila, lebo by sa všetci ostatní spolčili a začali brániť. A neexistuje nezabiteľný mafián, pričom zabiť ho poľahky môže ktokoľvek - aj dieťa (stačí aby si nedával pozor). A aj mafián potrebuje spať a má slabé chvíľky ...
Takže žiadna úspešná mafia nemôže len brať, ale musí aj dávať.
Napríklad ochranu pred inými mafiami. Alebo rôzne - ťažko prístupné - výhody. Prípadne aj dosiahnutie spravodlivosti.
...
2. 5. 2021   Doktor Drevených Vied
Takže bežný občan si vôbec neuvedomuje, že keď ide za príbuzným, spolužiakom, či kamarátom - aby mu pomohol vybaviť stavebné povolenie, STK, očkovanie proti Covid-19, alebo hoci aj hrobové miesto - stáva sa mafiánom aj on - aj keď (zatiaľ) len maličkým. Raz však bude musieť splatiť svoj dlh aj on - inak je krivák (a to sa roznesie rýchlejšie než internet) a už mu nikto nikdy nepomôže s ničím. Nehovoriac o prípadoch, keď štát notoricky nekoná - lebo polícia nevyšetruje a súd neodsúdi. Kamaráti, spolužiaci a príbuzní ale pomôžu a urobia spravodlivosti zadosť - napríklad okradnú zlodeja, zbijú násilníka - to už je vyšší level.
Ale odtiaľ je už len krôčik ku krivdám z privatizácie, ktoré naplnili slovenské lesy kvalitným a ekologickým ľudským hnojivom (kremácia by mala byť ilegálna - lebo produkuje CO2 ;)
Z takéhoto pohľadu je štát len množina mafií - pričom pri moci je vždy tá najsilnejšia, najdrzejšia, najagresívnejšia a vo vyspelejších štátoch aj najinteligentnejšia (to nám zatiaľ nehrozí :(
Že to sú nehorázne bludy politologického analfabeta ?
No možno hej, ale možno nie celkom :)
Lebo štát síce tvrdí, že "slúži" občanom a danie, odvody, poplatky, pokuty a ostatné koncesie predsa vyberá len preto aby - túto službu mohol vykonávať do roztrhania tela - ale občas to až príliš pripomína výpalníctvo.
A výpalníctvo je ekonomický model financovania mafií - lebo každá mafia musí z niečoho žiť.
Úspešné mafie však výpalné neminú na drahé autá, fet, chlast a devy ľahkých mravov s nejasným zdravotným záznamom - teda nie celé - ale aj investujú a dokonca pomáhajú.
Jánošík a Robin Hood nie sú fikciou.
Len akceptácia okolia im totiž umožňuje prežiť a tak sa tstávajú súčasťou spoločnosti.
Sfetovaní a opití hrdlorezi majú veľmi krátku životnosť - ako svojho času zistili aj Tuti s papasom, keď svojimi pozostatkami pokropili parčík pri MF a postarali sa tak o výživový doplnok pre miestnych psíkov ;)
Nuž a preto možno aj dane odvody, poplatky, pokuty, clá , koncesie a iné príjmy považovať za výpalné - lebo nie všetky tieto peniaze nájdu svoje použitie tam kde by mali :(
Až príliš veľká časť končí niekde úplne inde (napríklad v chutných vilkách na Slavíne - či Kolibe, v chorvátskych marínach, či súkromných hangároch a iných životných radostiach). Tak mimochodom vzniká štátny dlh, lebo finanční plánovači MF síce vždy veľmi presne spočítajú príjmy aj výdavky, tak aby výsledok bola nula - ale s rozkrádaním rátať nemôžu, pretože oficiálne neexistuje. A tak sa to rieši štátnymi dlhmi a infláciou ...
2. 5. 2021   Ramses
čo viac dodať ... trefne vystihnuté. Už asi len toľko že pomätený samozvaný bojovník proti mafii o ktorej píšeš ide samozrejme v dobrej a naivnej viere zvýšiť výpalné pre túto mafiu, ktorá sa pravdepodobne dostane po referende opať k moci. Nášho bojovníka pod vplyvom jeho vlastných emócii ani nezaujímajú racionalne argimenty dnes asi už bývalého člena Kočnerovho gangu, ktorý veľmi dobre vie z vlastnej skúsnosti na akých princípoch táto mafia funguje. Mafia si totižto uvedomuje, že vyhlásiť referendum kôli daniam nie je ústavne možné. Naivný bojovník proti mafii si myslí že 63% zdanenie ostatne bez povšimnutia u voličov tak to je na veľkom omyle. Mafia s týmto kalkuluje teda ako dostať k referendovanej urne čo najviac frustrovaných voličov.
1. Vyprodukovan á hodnota zamestnancom 3 380 EUR/mesiac
2. Hrubá mzda 2 500 EUR/mesi ac
3. Čistá mzda 1 797 EUR/mesi ac
4. Disponibilná mzda bez DPH 25% 1 438 EUR/mesia c
5. Dane a odvody zo mzdy (1-4) 1 942 EUR/mes iac

6. Spotreba tepla 14 000 kWh/ro k
7. Spotreba elektriny 2 000 kWh /rok
8. Počet najazdených kilometrov 10 000 k m/rok

9. Spotrebná daň z PHM á 6 l/km 705 EUR/rok
10. Cestná daň/diaľničná známka 50 EUR/rok
11. Povinná platba RTVS 54 EUR/rok
12. Daň z nehnuteľnosti á 3 izbový byt 100 EUR/rok
13. Zvýšenie dane z nehnuteľnosti á 1% z hodnoty 150 tis. EUR 1 400 EUR/rok
14. Emisne povolenky CO2 á 25 EUR/t (0.1 t/GJ resp. 0.7 t/MWhe) 161 EUR/rok
15. Krížové dotácie v EE cez TPS 48 EUR/rok
16. Ostatné dane ... (daň z plastov, daň z dedenia, darovania a prevodu nehnuteľnosti) ??? EUR/rok

17. Dane a odvody spolu za rok 25 827 EUR/rok
18. Zdanenie vyprodukovanej hodnoty 63,7%
2. 5. 2021   Milan
Korupcia na Slovensku je úplne všade.Riaditeľ veľkej školy si vynucuje opravit plynový kotol ktorý ma vo svojom rodinnom dome dokonca žiada aj revíziu.Servisák mu opraví kotol zdarma a všetko sa napíše ako oprava a revízia kotla v škole .Servisák dostane dobre zaplatené riaditeľa to nič nestojí má doma opravený kotol zdarma a všetko zaplatí štát.Krásne.
1/1